Vytlačiť túto stránku

Ste veľký trémista a máte prezentovať pracovný projekt?

Napísal Kristína Chudá 01. jún 2022

Radi sa zúčastňujete mnohých prednášok či firemných školení? Byť poslucháčom je fajn, no čo ak sa vďaka svojmu skvelému pracovnému projektu ocitnete na strane prednášajúceho?  Takto sa zbavíte všetkej trémy!

woman_comp0318

Najlepším spôsobom ako bojovať s trémou, stresom a s nervami, ktoré máte pred vystúpením na verejnosti, je dobre sa pripraviť. Ak ste pomerne neskúsený rečník, prinášame vám niekoľko spôsobov, ako sa trémy zbaviť.

1. Formulujte myšlienku

Keď sa vás niekto spýta: "O čom je vaša prezentácia?", mali by ste byť schopný zhrnúť svoju odpoveď jednou či dvoma vetami. Rovnako ako dobre napísaná esej alebo článok, aj prezentácia by mala byť skvele odprezentovaná a mať určitú tému a myšlienku, ktorú chcete odovzdať. Zamyslite nad tým, čo chcete, aby si vaše publikum na konci z prejavu odnieslo, a na základe toho prezentáciu postavte.

2. Určite publikum

Každý už zažil prezentáciu pri ktorej prednášajúci definuje základné pojmy, ktoré každý poslucháč pozná. Prednáška sa týmto zbytočne preťahuje a začína byť nudná. Rovnako zlá je aj opačná situácia. Lektor hovorí o odborných výrazoch a poslucháči mu absolútne nerozumejú a nechápu, čo tým chce povedať. Keď prezentáciu tvoríte, premýšľajte o tom, kto je vaše publikum.

3. Trénujte

Dokonca aj profesionálni umelci, rečníci a prednášajúci nacvičujú. Mali by ste trénovať tak často a tak veľa, aby vám ani kúsok z prezentovaného materiálu nerobil problém. Ak ste nervózny z prejavov na verejnosti, použite rodinu a priateľov ako „pokusné králiky“ a prezentujte pred nimi. Ak sa môžete dostať do auly, kde budete prezentovať, urobte tak. Čím viac sa zoznámite s priestormi a technikou, tým lepšie sa budete cítiť v deň D.

4. Byť rečníkom sa dá naučiť

Aký druh rečníka ste? Ak chcete byť skvelý rečník, musíte identifikovať svoj štýl. Máte veľký zmysel pre humor alebo ste dobrý rozprávač? Možno ste niekto, kto vie vysvetliť zložité myšlienky na jednoduchých faktoch. Vyberte si svoj štýl a zamerajte sa naň. Môžete sa tak stať úchvatným rečníkom.

5. Nebojte sa ľudí

Rozprávanie na verejnosti vyvoláva pomerne rozšírený druh strachu, a väčšina ľudí to vie. Ak sa zadrhne, zakoktáte alebo stratíte niť, je vysoko nepravdepodobné, že diváci budú reagovať negatívne. Pravdepodobne budú trpezlivo sedieť a čakať, až znovu nadviažete tam, kde ste prestali. To platí najmä v prípade, že ste novým rečníkom a nie je to primárna časť vašej práce. Ľudia vedia, že rozprávanie je náročné, a väčšinou s vami budú súcitiť.

6. Vizualizujte si vaše publikum „nahé“

Ak už sa predsa nájde niekto v publiku, kto sa vás bude snažiť strápniť, predstavte si ho nahého. Totiž strach z verejného rozprávania súvisí so strachom z kritiky a strach z kritiky súvisí so strachom z názorov ľudí, až strachom z neprijatia. Aj keď niektorí odborníci spochybňujú účinnosť tejto techniky, ide o najlepší spôsob, ako čeliť stresu z verejného vystupovania. Keď vystúpite na pódium zhlboka sa nadýchnite, usmejte sa na publikum a privítajte ho.

7. Uistite sa, že vyzeráte skvele

Keď vyzeráte skvele, aj sa cítite skvele. Stavte na štýl ležérnej elegancie. Poslucháči vás spočiatku budú posudzovať na základe vzhľadu, takže sa snažte obliekať tak, aby ste vzbudzovali rešpekt a dôveru.


https://lifehacker.com/how-to-speak-in-public-like-a-pro-even-if-its-your-fir-1762552672