Rakovina prsníka

Rakovina. Pravdepodobne každý z nás má v svojom okolí niekoho, kto s ňou musel alebo stále musí bojovať. Ako však rakovina vzniká?


Dá sa jej predísť? U žien je diagnostikovaná najčastejšie rakovina prsníka. Práve o nej bude v nasledujúcich riadkoch reč.

Na začiatku...
Rakovina začína v bunkách, ktoré sú základnými stavebnými kameňmi. Bunky tvoria všetky tkanivá a orgány v tele, vrátane prsníka. Normálne bunky v prsníku a v iných častiach tela rastú a delia sa. Takýmto spôsobom vytvárajú nové bunky, vtedy, keď sú nové bunky potrebné. Keď normálna bunka zostarne, alebo príde k jej  poškodeniu, táto bunka odumrie a nová bunka nahradí jej miesto.
Niekedy však tento proces zlyhá. Nové bunky sa tvoria,  aj keď ich telo nepotrebuje. Staré alebo poškodené bunky neumierajú, ako by mali. Nahromadenie týchto buniek často vytvorí zhluk tkaniva, ktorý sa nazýva nádor.
 

Nádory v prsníku môžu byť benígne (nezhubné nádory) alebo malígne (rakovina).

Benígne nádory:

- Nie sú zvyčajne škodlivé

- Zriedka napádajú tkaniva okolo nich

- Nešíria sa do iných častí tela

- Môže byť odstránené a zvyčajne sa znovu neobjavia


Zhubné (malígne) nádory:

- Môžu znamenať ohrozenie života

- Môžu napadnúť blízke orgány a tkanivá (napr. hrudné steny)

- Môžu sa šíriť do ďalších častí tela

- Často môžu byť odstránené, ale niekedy môžu dorásť


Bunky pochádzajúce z rakoviny prsníka
sa môžu šíriť po tele. Môžu cestovať cievami alebo lymfatickými cievami a tak dosiahnuť aj iné časti tela. Takýmto spôsobom sa môžu rakovinové bunky pochádzajúce z prsníka pripojiť k ďalším tkanivám a môžu začať rásť. Takto vytvoria nové nádory, ktoré môžu poškodiť tieto tkanivá.

Bunky rakoviny prsníka sa napríklad môžu rozšíriť najprv do okolitých lymfatických uzlín. Skupiny lymfatických uzlín sú v blízkosti prsníka pod ramenom (podpazušie), nad kľúčnou kosťou a v hrudníku za hrudnou kosťou.

Keď sa rakovina prsníka šíri z pôvodného miesta do iných častí tela, nový nádor má rovnaký druh abnormálnych buniek a rovnaký názov ako primárny (pôvodný) nádor. Ak sa napríklad rakovina prsníka šíri do pľúc, rakovinové bunky v pľúcach sú vlastne bunky rakoviny prsníka. Choroba je metastatický karcinóm prsníka, nie rakovina pľúc. Z tohto dôvodu, bude táto rakovina liečená ako rakovina prsníka a nie ako rakovina pľúc.

Najčastejším typom rakoviny prsníka je duktálny karcinóm. Tento typ rakoviny prsníka začne v bunkách, ktoré lemujú mliekovody prsníka . Približne 7 z každých 10 žien s rakovinou prsníka má práve duktálny karcinóm. Tento typ rakoviny prsníka zvykne metastazovať do kostí, pľúc, pečene a mozgu. Taktiež metastazuje do lymfatických uzlín.

Druhým najčastejším typom rakoviny prsníka je lobulárny karcinóm. Postihuje intralobulárne duktuly mliečnej žľazy. Približne 1 z každých 10 žien s rakovinou prsníka má lobulárny karcinóm.

Iné ženy majú kombináciu duktálneho a lobulárneho typu, alebo majú menej zvyčajný druh rakoviny prsníka (Tubulárny karcinóm, Medulárny karcinóm, Mucinózny karcinóm, Morbus Paget).

Karcinómu prsníka patrí medzi zhubné ochorenia ako aj medzi civilizačné choroby. Je najčastejším zhubným nádorom u žien a má stále vzrastajúci výskyt.  Najvyššia incidencia je u žien okolo veku 65 rokov. V západnej Európe je rakovina prsníka priemerne diagnostikovaná každej deviatej žene. Veľmi dôležitou prevenciou pri rakovine prsníka je samo vyšetrenie prsníka a taktiež preventívne prehliadky u doktora.

Viac informácii o rakovine nájdete na stránke www.medicc.eu

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.