Vytlačiť túto stránku

Nechcené vírusové ochorenie OPAR a bolestivé AFTY

Napísal TS 25. marec 2023

Vírusové ochorenie spôsobujúce herpesy, inak nazývané aj opary, patrí medzi najčastejšie vyskytujúce sa ochorenia, ktoré na istý čas neželane zdobí naše pery. Štatistiky poukazujú na to, že až 80% súčasnej ľudskej populácie je nositeľom vírusu Herpes simplex (HSV 1), ktorý spôsobuje spomínané infekčné ochorenie.

opar_virus_0323

OPARY

Vírus sa prenáša priamym kontaktom z človeka na človeka, slinami či kvapôčkovou infekciou a je ľahko prenosný. Nepriamo sa prenáša, napríklad pri použití pohár, ktorý bol infikovaný, bozkávaní a sexuálnom kontakte.  Zaujímavosťou je, že prenášačom vírusu HSV 1 môže byť aj osoba, u ktorej sa ochorenie doposiaľ nikdy neprejavilo. „K prvému kontaktu dochádza ešte v detskom veku naočkovaním vírusu do daného človeka,“ vysvetľuje dermatovenerologička MUDr. Regina Paulínyová a ďalej dodáva: „Vírus má schopnosť roky pretrvávať v organizme v latentnej alebo neviditeľnej forme a v prípade stresu alebo oslabenia dochádza k prejavom oparu.

Prejavy

Inkubačná doba ochorenia je zvyčajne 2 až 10 dní a medzi prvé príznaky vzniku herpesu patrí nepríjemné svrbenie, brnenie a pálenie pier. Typickým prejavom je „začervenané ložisko na tvári s drobnými pľuzgierikmi na povrchu, napríklad na perách, pri nose,“ vysvetľuje dermatovenerologička. Postihnuté miesto môže byť aj opuchnuté a teplé na dotyk, taktiež sa môže objaviť únava, zvýšená teplota a bolesť svalov.

Priebeh

V priebehu nasledujúcich dní sa objavia malé boľavé pľuzgieriky naplnené infekčnou tekutinou. Približne po 4 až 6 dňoch dochádza k ich prasknutiu a z mokvajúcich rán sa vytvoria malé chrasty. Práve v tomto období, keď z pľuzgierov prestane vytekať tekutina a rany sa pretvárajú na chrasty, človek prestáva byť infekčný. Zvyčajne po týždni dochádza k úplnému vyliečeniu, keď sa chrasta odlúpne a zahojí.

Aj keď sa primárna infekcia vylieči, vírus naďalej ostáva v tele človeka v tzv. latentnej (spiacej) fáze po celý život. Jeho opätovné prepuknutie môže ovplyvniť viacero faktorov – oslabenie imunity, stres, únava, časový posun, hormonálne zmeny či vplyv UV žiarenia.

Liečba oparu je pomerne zdĺhavá a môže trvať niekoľko dní až týždňov, aj preto je dôležité proti nemu zakročiť čo najskôr, čo odporúča aj MUDr. Regina Paulínyová. „S liečbou treba začať hneď pri prvých prejavoch, zvýšiť prísun vitamínov skupiny B, C a D. Odporúča sa aplikácia špeciálnych prípravkov napríklad vo forme Filmogelu, ktoré zamedzia rozširovaniu a prenosu vírusu, tekuté krytie zároveň chráni pred vlhkom a nečistotami.“

TIP: URGO Filmogel® Opary je vyrobený jedinečnou technológiou Filmogel®, po jednoduchej a rýchlej aplikácii sa na postihnutom mieste vytvorí tekutý film, ktorý obmedzuje šírenie ochorenia, odstraňuje pocit pálenia a podporuje celkový proces hojenia. „Filmogel je nenápadný priehľadný film, ktorý je účinný vo všetkých štádiách oparu – zmierňuje prvé príznaky, zamedzuje rozširovaniu a rastu oparu, znižuje tvorbu pľuzgierikov, podporuje hojenie a znižuje možnosť šírenia infekcie,“ poukazuje na výhody MUDr. Paulínyová.

URGO Filmogel® Opary je vodeodolný a na postihnutom mieste dokáže pôsobiť stabilne až niekoľko hodín, v čom spočíva jeho výhoda oproti náplastiam či krémom. „Filmogel sa ľahko aplikuje, je dobre priľnavý, vodeodolný, vydrží až niekoľko hodín a nezmýva sa, čo je výhodou aj pri jedení a pití,“ dodáva dermatovenerologička. Balenie obsahuje až 24 jednorazových špachtličiek na jednoduché nanášanie. Zdravotnícka pomôcka je voľne dostupná v lekárňach a je vhodná pre dospelých a deti od 6 rokov. Pred použitím je potrebné prečítať si návod na použitie.  

gettyimages_afta_23

AFTY sa častejšie vyskytujú u žien

Afty, odborne nazývané aj aftózna stomatitída, sú malé bolestivé vredy bielej až svetložltej farby s červeným okrajom. Vyskytovať sa môžu kdekoľvek v ústnej dutine. „Prvé príznaky vznikajú na vnútornej strane úst alebo jazyka a sú výrazne bolestivé,“ ozrejmuje MUDr. Regina Paulínyová. Aj napriek tomu, že ide o neinfekčné zápalové ochorenie, zvyčajne býva veľmi nepríjemné a k bolesti dochádza vždy pri pohybe úst.

Štatistiky poukazujú na to, že afty trápia až 1/3 ľudskej populácie, pričom toto ochorenie častejšie postihuje skôr ženy ako mužov. Výskyt áft v ústnej dutine môže ovplyvniť množstvo faktorov – oslabený imunitný systém, stresové vypätie, genetika, nesprávna životospráva, nedostatok spánku, hormonálna nerovnováha u žien, ale aj mechanické poškodenie ústnej dutiny či nedostatočná dentálna hygiena.

Liečba

Hojenie zvyčajne trvá minimálne týždeň, ale dĺžka liečby sa môže meniť v závislosti od konkrétneho pacienta. „Čas hojenia je individuálny a závisí od zdravotného stavu postihnutého pacienta,  prítomnosti pridružených ochorení ako zažívacích ťažkostí, ochorení imunitného aparátu, ale napríklad aj od starostlivosti a hygieny ústnej dutiny a zubov,“ uvádza MUDr. Regina Paulínyová.

Počas obdobia liečby môže prítomnosť áft v dutine ústnej znemožňovať aj konzumáciu jedál a nápojov. „Vhodná je komplexná liečba vitamínmi skupiny B, C, D a zinok. Na lokálne použitie sú vhodné prípravky zabraňujúce kontaktu so slinami a potravou, ktoré zmierňujú bolesť a podporujú hojenie. Ideálne je preto použitie Filmogelu – tekutého krytia, na miesta postihnutia tri až štyrikrát denne,“ vysvetľuje MUDr. Paulínyová.

TIP: Zdravotnícka pomôcka URGO Filmogel® Afty vyvinutá technológiou Filmogel® po rýchlom a jednoduchom nanesení vytvorí tenký a pružný film, ktorý dokáže chrániť postihnuté miesto v ústnej dutine pred rozličnými dráždivými vplyvmi až po dobu 4 hodín. Ochranná bariéra v podobe transparentného filmu taktiež podporí hojenie a uľaví od vzniknutej bolesti. Vďaka URGO Filmogel® Afty už bude možné aj bezbolestné jedenie a pitie, keďže výrobok je vodeodolný a jeho účinky sú dostupné aj počas konzumácie jedál a nápojov.

Pri recidívach je potrebné komplexné vyšetrenie – imunitný systém, krvné odbery, výtery z dutiny ústnej, serologická diagnostika.

Viac informácií nájdete na www.magnapharm.sk.