Vytlačiť túto stránku

Preventívna prehliadka a dobrá hygiena niekedy nestačia. Má vaše dieťa ortodontistu?

Napísal Trumpeter 26. január 2023

Pravidelná preventívna zubná prehliadka každých šesť mesiacov by mala v kombinácii s dostatočnou hygienou zaručiť, že chrup dieťaťa sa bude vyvíjať dobre a zdravo. Rodičia však často podceňujú návštevu ďalšieho odborníka starajúceho sa o zuby – ortodontistu.

zubky_dievca_22

V prvých rokoch života dieťaťa je dôležité sledovať, či sa jeho zúbky prerezali, a čistiť ich tak, aby nevznikal povlak zodpovedný za zubný kaz. V neskoršom období treba aj u detí dbať na to, aby boli trvalé zuby správne usporiadané. Nie je to totiž len otázka estetiky, ale aj funkčnosti a zdravia.

Zo zdravotného poistenia majú deti hradené preventívne prehliadky u zubného lekára až dvakrát ročne. „Hoci deti majú zúbky mliečne, teda ich nebudú mať natrvalo, aj tie sa môžu kaziť. Navyše, stav chrupu v detskom veku a hygienické návyky do značnej miery ovplyvňujú zdravie a vzhľad trvalých zubov. Keď sa pozitívne hygienické návyky vytvoria v detstve, je veľká pravdepodobnosť, že budú pretrvávať aj do vyššieho veku,“ hovorí detská stomatologička MDDr. Beáta Marčanová z polikliniky Dr. Martinko.

Preventívne prehliadky detských pacientov nielenže pomáhajú predchádzať bolesti zubov a nepríjemným zákrokom už v ranom veku, ale deti aj rodičia sú prostredníctvom nich poučení o správnej ústnej hygiene.

Preventívna prehliadka aj u ortodontistu

Skutočnosť je však taká, že rodičia preventívne prehliadky svojich detí zanedbávajú, čím ohrozujú ich zdravie. „Zubný kaz je zápalové ochorenie, ktoré, ak sa nelieči, môže sa šíriť aj do iných oblastí v tele a mať negatívne dôsledky,“ pokračuje detská stomatologička.

Na Slovensku dlhodobo sledujeme pokles preventívnych prehliadok aj napriek tomu, že v spoločnosti sa eviduje vysoký počet zubných ochorení a  čeľustno-ortopedických anomálií. Dokonca sa odhaduje, že liečbu u čeľustného ortopéda, teda ortodontistu, potrebuje až tretina detí!

„Správne uloženie zubov a správny zhryz majú vplyv na spracovanie potravy a na trávenie, taktiež reč dieťaťa, a môžu mať vplyv aj na temporomandibulárny, čiže čeľustný kĺb. Nehovoriac o tom, že krivé zuby deti a adolescenti často vnímajú ako hendikep, ktorý negatívne ovplyvňuje ich sebavedomie a duševné zdravie. Návšteva čeľustného ortopéda sa preto stáva často aj súčasťou preventívnej starostlivosti o chrup,“ upresňuje MDDr. Beáta Marčanová z Dr. Martinko.

Možnosti korekcie

Ortodontista posúdi, či je zuboradie a usporiadanie zubov v poriadku, prípadne navrhne spôsob korekcie, ak je potrebná. Preto je namieste opýtať sa zubára vášho dieťaťa aj na návštevu takéhoto špecialistu.

Korekcia chrupu zubným strojčekom sa čoraz častejšie objavuje aj u detských pacientov. V tomto smere medicína aj technológie pokročili natoľko, že dnes je aj pre deti na výber mnoho druhov strojčekov – od fixných cez neviditeľné.

„Momentálne je liečba neviditeľným strojčekom oveľa kratšia ako v minulosti. To určite uvítajú aj detskí pacienti, ktorí bývajú netrpezliví najmä v tínedžerskom veku,“ povedal Daniel Kodaj zo spoločnosti Starlynr, ktorá sa zaoberá výrobou neviditeľných strojčekov.

Podľa jeho skúseností považujú pacienti v tínedžerskom veku za veľké plus aj to, že ostatní im strojček nevidia, a preto sa im neposmievajú.

„Zanedbaná liečba postavenia zubov v čase, keď sa chrup a čeľusť vyvíjajú, sa dá síce v dospelom veku korigovať, ale táto liečba býva neraz zdĺhavejšia,“ dodáva Daniel Kodaj zo Starlynr.
Či ste s deťmi na preventívnej prehliadke u zubára neboli z dôvodu pandémie covidu, alebo ste na ňu jednoducho pozabudli, rozhodne ju neodkladajte na neurčito. Spolu so zdravím zubov sa zaujímajte aj o tvar chrupu vašich detí. Korekcia tak môže byť menej komplikovaná ako v dospelosti.

Ako sa všeobecne starať o zdravie ústnej dutiny? 

-   dôkladným umývaním zubov minimálne ráno a večer

-   dentálnou hygienou minimálne 2x ročne

-   absolvovaním preventívnej prehliadky raz za rok u dospelých, 2x za rok u detí

-   prehliadkou u čeľustného ortopéda

Tipy, ako sa správne starať o mliečne zuby

-   Čistiť, len čo sa zúbky prerežú

-   Používať pomôcky na dentálnu hygienu detí, akými sú napríklad medzizubné nite

-   Zabezpečiť dostatok vitamínov v strave - vitamín C udržuje zdravé ďasná, vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika zo stravy a je dôležitý na mineralizáciu skloviny. Fosfor sa spolu s vápnikom podieľajú na tvorbe zdravej zubnej skloviny. Vitamín A podporuje produkciu slín.

-   Pokazené zúbky treba zaplombovať

-   Kývajúci sa zub by mal ísť von

-   Pravidelné prehliadky nie sú len prevenciou, ale pomáhajú budovať dôveru detí k zubárom