Vytlačiť túto stránku

Čínska medicína, ajurvéda a berberín jednoducho patria k sebe

Napísal Kristína Chudá 30. máj 2022

Žijeme v 21. storočí, svet sa stáva digitálnym a existujú všakovaké vymoženosti doby a inteligentné technológie, no zdá sa, že ľudstvo pochopilo nenahraditeľnosť prírody a vracia sa k nej. Príroda v sebe ukrýva energiu, čistotu, zdravie a lieky na mnoho civilizačných chorôb.

berberin_china

Jedným z takýchto prírodných liekov je aj zlúčenina nazývaná berberín. Má veľmi blahodárne účinky na zdravie a ovplyvňuje vaše telo na molekulárnej úrovni. Ukázalo sa, že berberín znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha pri chudnutí a zlepšuje zdravie srdca. Je to jeden z mála doplnkov, ktoré sa ukázali byť rovnako účinné ako farmaceutické lieky.

Čo je vlastne Berberín?

Berberin je bioaktívna zlúčenina, ktorá sa extrahuje z rastlín či kríkov nazývaných Berberis. Ide napríklad o Voduľku kanadskú, Mahóniu cezmínolistú či rastliny berberis aristata Technicky barberín patrí do triedy zlúčenín nazývaných alkaloidy. Má žltú farbu a často sa používa ako farbivo.

Berberin má za sebou dlhú históriu a používa sa v ajurvéde a v tradičnej čínskej medicíne na liečenie rôznych ochorení a neduhov. Dnešná moderná veda potvrdila, že berberín ako taký, má mnoho liečivých benefitov, uľavuje a lieči rôzne zdravotné problémy.

Ako berberín funguje?

Berberin sa doteraz testoval v stovkách rôznych štúdií. Ukázalo sa, že má výrazný vplyv na mnoho rôznych biologických systémov. Po požití sa berberín dostane do tela a transportuje sa do krvného obehu. Potom putuje do buniek vášho tela. Vo vnútri buniek sa viaže na niekoľko rôznych „molekulárnych cieľov“ a mení ich funkciu. Podobne fungujú aj farmaceutické lieky. Jedným z hlavných účinkov berberínu je aktivácia daného enzýmu vo vnútri buniek. Tento enzým sa niekedy označuje ako „hlavný metabolický prepínač“. Nachádza sa v bunkách rôznych orgánov vrátane mozgu, svalov, obličiek, srdca a pečene. Berberín dokonca vie ovplyvniť rôzne ďalšie molekuly vo vnútri buniek a môže ovplyvniť, ktoré gény sú zapnuté alebo vypnuté.

Zdravotné benefity berberínu

Cukrovka typu 2 - Vyznačuje sa zvýšenými hladinami cukru v krvi (glukózy), ktoré sú spôsobené inzulínovou rezistenciou alebo nedostatkom inzulínu. Časom môže vysoká hladina cukru v krvi poškodiť tkanivá a orgány tela, čo vedie k rôznym zdravotným problémom a skráteniu životnosti týchto orgánov. Mnohé štúdie však ukazujú, že berberín môže významne znížiť hladinu cukru v krvi u jedincov s cukrovkou 2. typu. V skutočnosti je jeho účinnosť porovnateľná s populárnym liekom na liečbu cukrovky. No skôr ako začnete užívať berberín na liečbu cukrovku, porozprávajte sa s lekárom. Berberín nemusí byť vhodný pre každého a môže reagovať s inými liekmi.

Obezita - je bežný stav, ktorý môže zvýšiť riziko cukrovky 2. typu, srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku a vysokého cholesterolu. Štúdia zistila, že berberín môže aktivovať hnedé tukové tkanivo. Toto tkanivo pomáha telu premieňať jedlo na telesné teplo a zvýšená aktivácia môže pomôcť liečiť obezitu a metabolický syndróm. Existuje štúdia, ktorá sa uskutočnila u 37 mužov a žien s metabolickým syndrómom. Táto štúdia trvala 3 mesiace a účastníci užívali 300 mg berberínu trikrát denne. A čo sa stalo? Účastníci znížili svoju telesnú hmotnosť (BMI) z 31,5 na 27,4. Vedci sa teda  domnievajú, že úbytok hmotnosti je spôsobený zlepšenou funkciou inzulínu, adiponektínu a leptínu.

Vysoký cholesterol

Srdcové choroby sú v súčasnosti najbežnejšou príčinou predčasných úmrtí na svete. Podľa jednej štúdie sa ukázalo, že berberín dokáže znížiť cholesterol. Môže pomôcť znížiť hladinu LDL alebo „zlého“ cholesterolu a zvýšiť hladinu lipoproteínu s vysokou hustotou alebo „dobrého“ cholesterolu.

Iné prínosy pre zdravie

Berberine môže mať aj mnoho ďalších výhod pre zdravie:

-        Depresia: Štúdie ukazujú, že berberín môže pomôcť v boji proti depresii

-        Rakovina: Štúdie preukázali, že môžu znížiť rast a šírenie rôznych druhov rakoviny. Berberín môže spôsobiť zmeny v molekulách buniek, čo by mohlo mať ďalší potenciálny prínos v boji proti rakovine. Štúdia dospela k záveru, že berberín má „jasné inhibičné účinky“ na tieto druhy rakoviny: rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina pľúc, rakovina vaječníkov, rakovina prostaty, rakovina pečene, rakovina krčka maternice. Ďalšia štúdia uvádza, že berberín pomáha liečiť rakovinu tým, že narúša jej progresiu a typický životný cyklus. Môže tiež hrať úlohu pri zabíjaní rakovinových buniek. Je však dôležité poznamenať, že vedci skúmali účinky berberínu iba na rakovinové bunky v laboratóriu, nie u ľudí.

-        Antioxidant a protizápalové lieky: V niektorých štúdiách sa preukázalo, že má silné antioxidačné a protizápalové účinky

-        Infekcie: Dokázalo sa, že bojuje proti škodlivým mikroorganizmom vrátane húb, baktérií, vírusov a parazitov

-        Pečeň: Môže znižovať tvorbu tukov v pečeni, čo by malo pomôcť chrániť pred nealkoholickým mastným ochorením pečene

-        Srdcové zlyhanie: Jedna štúdia ukázala, že sa drasticky zlepšili príznaky a znížilo sa riziko úmrtia pacientov so srdcovým zlyhaním

Berberine má silný vplyv na rôzne aspekty zdravia, najmä na kontrolu hladiny cukru v krvi. Berberin však môže byť užitočný aj ako všeobecná ochrana pred chronickými chorobami a ako doplnok proti starnutiu.

Mnohé z týchto výhod si vyžadujú podrobnejší výskum, aby bolo možné vydať pevné odporúčania, ale súčasné dôkazy sú veľmi sľubné.


https://www.healthline.com/nutrition/berberine-powerful-supplement#section8

https://www.info.sk/sprava/166658/berberin-prirodny-liek-na-metabolicke-problemy/