Vytlačiť túto stránku

Slamienka ako zázrak prírody

Napísal KČ 06. január 2022

Existuje nespočetné množstvo esenciálnych olejov, ktoré sú bežne odporúčané pre naše zdravie i zlepšenie vzhľadu našej pokožky. Jedným z nich je slamienkový esenciálny olej získavaný zo slamienky, zvanej aj ako HELICHRYSUM.

shutterstock_slamienka_olej22

Slamienku je pomerne ťažké v prírode spoznať, dokonca občas okolo nej môžete prejsť aj bez povšimnutia. Má krásne žlté kvety, ktoré dostali aj prívlastok večné, nakoľko si svoju krásnu žltú farbu uchovávajú aj po vysušení. Slamienka, teda Helichrysum, pochádza z latinského Helios – Slnko a Chrysos – zlato, čo rovnako poukazuje na jej krásnu žiarivú farbu.

Rod Helichrysum, do ktorého spadá aj slamienka, patrí do čeľade Asteraceae a zahŕňa viac ako 500 rôznych druhov rastlín, ktoré môžeme nájsť v oblasti Stredozemného mora, Južnej Afrike, v Austrálii a dokonca v súčasnosti medzi najväčších producentov slamienkového esenciálneho oleja patrí Chorvátsko. Najznámejšou je však Helichrysum Italicum, rastlina, ktorá sa používa na výrobu slamienkového esenciálneho oleja, pridáva sa do výrobkov osobnej starostlivosti a dokonca je súčasťou mnohých parfumov, čo z tejto rastliny robí skutočnú ikonu luxusu. Vlastnosti slamienky sa však neobmedzujú len na jej príjemnú vôňu, pretože jej účinky môžu byť prospešné aj pre ľudské zdravie i krásu.

Čo je HELICHRYSUM a na čo sa využíva?

Helichrysum, teda slamienka, je druh sedmokrásky, ktorá kvitne nádhernou zlatožltou farbou. Je to jedna z najživších liečivých rastlín, ktoré ľudia poznajú a používajú už po tisícky rokov najmä vo forme esenciálneho oleja.

Najvyššiu koncentráciu aktívnych zložiek zo slamienky nájdeme práve v spomínaných esenciálnych olejoch, ktoré sa získavajú destiláciou jednotlivých častí rastliny. Mnohými výskumami bolo zistené, že slamienka je bohatá na antioxidanty rastlinného pôvodu, čím sa radí medzi najsilnejšie antioxidačné oleje, ktorým sa poteší predovšetkým naša pokožka. Zaujímavosťou tiež je, že spomínaný esenciálny olej sa používa aj na podporu zdravia priedušiek.

Ako slamienkový esenciálny olej funguje?

Tento esenciálny olej vďačí za svoju povesť niekoľkým veľmi účinným zložkám, ktoré obsahuje. Predovšetkým spomínané antioxidanty, ktoré pomáhajú redukovať molekulárne poškodenie voľnými radikálmi. Olej tiež dodáva bunkám pokožky vitamíny, ktoré pokožka potrebuje na svoju regeneráciu.

Slamienkový olej tiež disponuje silnými čistiacimi a dezinfekčnými účinkami, ktoré dokážu oceniť nielen športovci. Tí údajne tento olej používajú na ošetrenie nôh, ktoré sú chránené pred nadmerným potením.

Vplyv slamienky na pokožku

Výhody účinkov slamienky nemusíte získať len používaním samotného slamienkového esenciálneho oleja, ale aj vďaka prípravkom, ktoré daný olej či výťažky zo slamienky obsahujú.

➢    Upokojujúce účinky – slamienka pomáha zmierňovať podráždenie a začervenanie pokožky. Rovnako znižuje svrbenie, poškodenie pokožky a podporuje jej zdravie.

➢    Podporuje tvorbu kolagénu – antioxidanty obsiahnuté v slamienke podporujú produkciu kolagénu a elastínu v pokožke.

➢    Redukcia vrások a tmavých škvŕn – ako bolo spomínané, antioxidanty zlepšujú pružnosť pokožky, a tým pomáhajú redukovať jemné línie i hlbšie vrásky. V jednoduchosti povedané, slamienka pomáha udržať mladosť pokožky.

➢    Minimalizácia akné – slamienka zlepšuje zdravie pokožky a zdravá pokožka je menej náchylná na tvorbu akné a upchávanie pórov.

Je možné slamienku užívať aj vnútorne?

Keďže ide o liečivú rastlinu, tak určite ÁNO. Najmä v podobe slamienkového čaju, ktorý rovnako nášmu telu poskytuje isté výhody. Mnohí, čo slamienkový čaj dopriali svojmu telu, hovoria o účinkoch ako:

➢    zmiernenie žalúdočných problémov,

➢    podpora zdravého trávenia,

➢    zlepšenie zdravia pečene,

➢    podpora funkcie pečene.

Aj keď je možné slamienku užívať vnútorne, pre vonkajšie účinky je najlepšie siahnuť po slamienkovom esenciálnom oleji alebo prípravkoch s obsahom slamienkového oleja. Hovoríme teda o topickej aplikácii slamienkového oleja, ktorá pokožke prináša najlepšie účinky.

Zdroj obrázku: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com