Vytlačiť túto stránku

Nie ste hlúpa, len tehotná!

Napísal Kristína Chudá 09. december 2021

Vraví sa, že tehotenstvo vezme každej tehulke polovicu mentálnych schopností. Idete po mäso a prinesiete malého a roztomilého plyšáčika a k tomu dupačky s nápisom „ockove dievčatko“? Plačete, pretože v televízii beží reklama, na ktorej by ste sa inak zasmiali?

freepik_w_26321

Prešli ste autom slimáka a zasa ten plač? Vitajte v klube polovice tehotných žien, ktoré zažívajú presne to isté.

Diagnóza? Benigná tehotenská encefalopatia

Desíte sa, čože je to za hrozný stav? Nemusíte. Je to len veľmi vznešený a odborný názov pre tehotenské "hlúpnutie". Má ho až polovica tehuliek. Tento stav sa objavuje predovšetkým pri prvom tehotenstve. Podľa lekárskych slovníkov sa v priebehu gravidity objavujú mierne a dočasné funkčné ťažkosti, ktoré sú sprevádzané emočnou labilitou, zvýšenou únavou a nespavosťou, nespavosť, zábudlivosť, zmätenosť, problémy pri čítaní, horšia pozornosť či orientácia…. Toto všetko sa po pôrode opäť normalizuje, nemajte strach! Inak povedané, teraz ste proste „divná“ a trošku iná, zvyčajne to nie je nič vážne, máte na to nárok a po pôrode to za čas zmizne.

Už okamihom otehotnenia sa telo začne na celý tento proces orientovať, všetka energia ide s „do bruška." Uprostred tehotenstva už nemáte úplne jasnú myseľ, telo sa prednastaví na úsporný režim a orientuje sa len na základné procesy. A pre „jasný“ mozog nezostáva energia. Žena teda prechádza obrovskou zmenou, ktorá znamená prehodnotiť seba samu. Doteraz bola slobodnou, pracujúcou a nezávislou ženou, partnerkou či manželkou, milujúca svoju rodinu, koníčky či cestovanie. To sa ale kompletne zmení. Akoby bábätko nevypĺňalo bruško, ale hlavu. S príchodom ďalších tehotenských dní sa pripravte napríklad na zabúdanie, častejší plač alebo úzkosť a strach. Ako sa to dá všetko zvládnuť? Možno sa vám stane, že netrafíte autom do brány, alebo si absolútne nevybavíte, čo ste chceli vytiahnuť z chladničky v momente, keď ju otvoríte. Samozrejme sa dá všetko "zviesť" na tehotenstvo. Ale ak sa vám tieto výpadky budú diať často, mali by ste spozornieť.

Predovšetkým prvý trimester je „neuveriteľný“. Pre myseľ je tehotenstvo a materstvo živnou pôdou pre myseľ a v nej sa odohráva jedno veľké životné téma, ktoré vás plne zamestná. Bystrosti a premýšľaniu neprispieva ani fakt, že vám pravdepodobne nebude dobre alebo sa dokonca budete cítiť priam pod psa.

Ako sa hovorí „Kto nič nerobí, nič nepokazí“, v období tehotenstva to platí dvojnásobne. Zmierte sa s tým, že aj keď ste doposiaľ všetko stíhali na 150%, už nebudete.

Zdroj foto: Freepik


https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/benigni-tehotenska-encefalopatie