Chcete sa zbaviť nadváhy?

Nevyhýbajte sa tukom! Znie to ako paradox, ale je to štúdiami overený fakt. Samozrejme, ide o takzvané zdravé tuky. Pod zdravými tukmi rozumieme tuky s prívlastkom omega, a to omega-3 (ktorých zdrojom sú tučné ryby) a omega-9 (ktoré obsahuje napríklad olivový olej, orechy alebo avokádo).

shutterstock_dieta2_20

Ak ste nútení obmedzovať sa v jedle kvôli nadváhe, mali by ste vedieť, že teórie o nízkotučných diétach sú už hudbou minulosti. Pri znižovaní nadváhy a najmä udržiavaní správnej váhy sa takéto diéty ukázali byť nielen neúčinné, ale aj zdraviu škodlivé. Zistilo sa, že pri výraznej redukcii alebo odmietaní zdravých tukov, teda tukov, ktoré sú dôležité pre normálne fungovanie ľudského organizmu, dochádza k rôznym dysfunkciám a poškodzovaniu jednotlivých orgánov vrátane mozgu. Navyše, ak telu chýbajú zdravé tuky (čím, samozrejme, nie sú myslené tuky obsiahnuté v majonézach, hranolčekoch, hamburgeroch či údeninách...), nedokáže sa účinne a natrvalo zbaviť nadbytočných kilogramov. Čiže odmietanie zdravých tukov kvôli línii je podľa najnovších poznatkov úplný nezmysel. A nielen to, tuky omega-3 môžu dokonca pomôcť schudnúť, pretože zvyšujú citlivosť na hormón leptín, ktorý tlmí pocit hladu.

Omega tuky zároveň chránia organizmus pred srdcovo-cievnymi chorobami a cukrovkou, podporujú imunitný systém a sú dôležitým zdrojom energie. Z viacerých štúdií vyplynulo, že omega-3 mastné kyseliny sa podieľajú aj na prevencii Alzheimerovej choroby a demencie, znižujúc pri pravidelnej konzumácii riziko ochorenia až na polovicu.

Omega tuky by ste však mali zaradiť do svojho jedálneho lístka aj z ďalších dôvodov: napríklad pomáhajú udržiavať telesnú teplotu a prispievajú k pocitu telesnej pohody a duševnej vyrovnanosti (odporúčajú sa proti depresiám, úzkosti, náladovosti, nedostatku koncentrácie a prerušovanému spánku), ale majú aj protizápalové a kozmetické účinky - viditeľne zlepšujú stav suchej pleti. No a v prípade, že nie ste milovníkmi rýb alebo máte problém dostať sa ku kvalitným produktom, pomôžu aj výživové doplnky.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.