Opaľovanie

Ako sa opaľovať a pritom neriskovať so svojim zdravým, by malo rezonovať v každom z nás v letnom období. Nadmerné slnenie nám spôsobuje predčasné starnutie pokožky a „vďaka“ ozónovej diere, nám hrozí rakovina kože. 

beach_propriety18

Predčasne zostarnutá pleť pridáva na veku niekoľko rokov. Táto perspektíva, by mohla odradiť aspoň tie dámy, ktoré sa blížia k určitému veku, kedy regenerácia buniek je už pomalšia, aj vďaka hormonálnym zmenám. Zbytočne budete mať vyšportovanú postavu, pokožku bronzovej farby, keď do tváre vám budú tipovať o par rôčkov viac... Aby ste týmto nepríjemnostiam predišli, skúste sa začítať do základných pravidiel správneho opaľovania. Všetci ich dobre poznáme, ale z nevysvetliteľných dôvodov sa nimi neriadime. 

1. pravidlo – Buďme si vedomí svojho FOTOTYPU

Fototyp nás informuje akú intenzitu a dĺžku slnenia znesie naša pokožka. Najohrozenejší sú ľudia s fototypom 1 a 2. Slniť by sa nemali v čase od 11. do 17. hodiny a mali by používať  krémy na opaľovanie.

1 – Pokožka je bledá alebo  naružovelá s pehami, svetlá farba očí, blond alebo ryšavé vlasy. Pri silnom slnku sa zaručene spália a ich farba nikdy nedosiahne bronzový nádych. Vlastná ochrana pokožky je približne od 5 do 10 minút. Ochrana prestáva po začervenaní pokožky.

2 – Podobne ako pri fototype 1, je nevyhnutná opatrnosť pri opaľovaní, vzhľadom na svetlý typ pokožky. Vlastná ochrana pokožky je približne od 10 do 20 minút.

3 – Osoby s fototypom 3 majú síce svetlú pleť, plavé až gaštanové vlasy, tmavé oči, ale ich opálenie sa sfarbuje do pekného tmavého odtieňu. Vlastná ochrana pokožky je približne od 15 do 25 minút.

 – Typickým príkladom sú ľudia s tmavou pokožkou, vynikajúcou pigmentáciou a tmavými vlasmi. Málokedy sa stane, že sa pri opaľovaní spália.Vlastná ochrana pokožky je približne od 25 do 35 minút.

2. pravidlo – Vonkajšia ochrana tela

Aby sme predchádzali spálenej pokožke, ktorá sa odlupuje a vytvára nepekné mapy, nezabudnime na opaľovacie krémy s vhodným ochranným ÚV filtrom. Ak sme nútení pohybovať sa na slnku v kritickom čase od 11. do 15. hodiny, treba si obliecť ľahké tuniky s dlhým rukávom, aktuálne módne klobúky a nezabúdať na pitný režim. Po príchode domov si pokožku správne ošetrite. Použite po sprche hydratačné pleťové mlieko alebo krém po opaľovaní.

Vypočítajte si ochranný faktor:
K výpočtu potrebujete zistiť vlastnú ochranu pokožky a čas, ktorá máte v pláne stráviť pri vode na slnku. Výsledok vám určí potrebný ochranný faktor.

A, Výpočet ochranného faktora:180 min :

12 min = 15 ochranný UV filter, ktorý  zabraňuje prenikaniu UV lúčom

B, Výpočet ochrannej doby pri konkrétnom ochrannom faktore

16:16 x 12 = 192 minúť

Ako sa opaľovať

Pokiaľ patríte k veľkým milovníkom slnka a vášnivým "chytačom bronzu", pamätajte na niekoľko zásad:

- Pokožku začnite slniť najskôr v kratších intervaloch - cca 10-20 minút (podľa intenzity slnečného žiarenia, ktoré je dané ročným obdobím, zemepisnou polohou a dennou hodinou). Medzi 11. až 14. hodinou sa vo vlastnom záujme slnku radšej vyhnite.

- Nevychádzajte na slnko bez ošetrenia pokožky prípravkom s UV filtrom (číslo ochranného faktora udáva, koľkokrát dlhšie môžete s jeho použitím bez poškodenia kože zostať na slnku, v porovnaní so stavom, keď by ste žiadny ochranný prípravok nepoužili). Pri výbere "opaľovacieho" krému, mlieka či oleja zvážte svoj fototyp (citlivosť pokožky, jej opotrebenie, pigmentáciu, vek). Prípravok aplikujte vždy pol hodiny pred pobytom na slnku a natieranie opakujte minimálne každé dve hodiny a vždy po kúpaní (aj keď je prípravok označený ako rezistentný na vodu). Pokožku po opaľovaní ošetrite prípravkami s vitamínom A a E, pantenolom, prídavkom aloe vera alebo jojobovým olejom (osvedčujú sa aj staré ľudové recepty: kyslá smotana alebo tvaroh zriedený vodou).

- Na citlivé časti tváre (nos, pery, lícne kosti) používajte Sun protection stick (ochrannú tyčinku s UV filtrom) a na vlasy ochranné gely alebo spreje. Samozrejmosťou sú kvalitné slnečné okuliare, a tiež odev ako ochrana pokožky pred slnkom (na niektorých druhoch odevov môžete dokonca nájsť údaje o priepustnosti materiálu pre UV žiarenie); vo všeobecnosti platí, že pred slnkom najmenej chránia tenké biele látky z prírodných materiálov.

- Myslite na to, že pri mori a na horách sa účinok slnečných lúčov násobí odrazom od vody a snehu. Ľudia s citlivou pokožkou a predčasne starnúcou požkou, ako aj tí, u ktorých sa v rodine vyskytla rakovina kože, by sa mali slnečnému žiareniu vyhýbať, ako je to len možné.

- V čase pobytu na slnku vytesnite kontakt s látkami, ktoré spôsobuje zápalové reakcie pokožky a následne nežiaduce, neestetické pigmentácie: sú to kolínske vody, dezodoranty, parfumované krémy, niektoré typy rúžov, pracie prostriedky s bieliacim účinkom, určité druhy rastlín a travín, a tiež lieky (antibiotiká, sulfonamidy, antidiabetiká, diuretiká a ďalšie - viď. pribalený letáčik).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.