Keď rodina pri sebe stojí aj v práci

Niektoré firmy sa chvália tým, že u nich panuje rodinná atmosféra. Ako to však funguje vo firme, ktorá je zároveň aj naozajstnou rodinou?


O tom nám porozprávajú členovia Natures, s.r.o., dodávatelia najčistejšieho a ekonomicky dostupného beta glukánu na svete.

Čo vás viedlo k tomu založiť si rodinnú firmu?

Dôvod bol v podstate veľmi prozaický. Obaja rodičia môjho otca trpeli onkologickým ochorením. Stará mama užila niekoľko dávok chemoterapie, bola na tom veľmi zle. Jej ochorenie bolo zachytené vo neskorom štádiu, žiaľ, nepodarilo sa ju zachrániť. Starý otec trpel na ochorenie prostaty, taktiež zachytené v terminálnom štádiu. Metastázy mal už po celom tele. Keď ho presvietili, jeho skelet žiaril ako vianočný stromček, napriek tomu sa nám podarilo proti chorobe zabojovať a žil ďalších 8 rokov. Žil, nie prežíval. V tom je obrovský rozdiel.

Výživové doplnky a celkovo zdravotnícky priemysel si vyžaduje dostatok vedomostí a asi aj skúseností. Kým ste začali „naostro“, čo všetko ste museli podstúpiť?

Mali sme šťastie na ľudí, ktorých sme počas prvotných krokov stretli. Tí nám poukazovali, čo treba pripraviť, na ktoré dvere zaklopať, alebo nám ukázali, ako funguje trh a priemysel, do ktorého sme chceli vstúpiť. (Spočiatku sme totiž uvažovali len o predaji suroviny beta glukánu pre iné firmy, ktoré by ho používali vo svojich výrobkoch). Bolo potrebné zaregistrovať surovinu beta glukán, čo si vyžadovalo vybaviť doklady o bezpečnosti, ďalej prichystať produktovú koncepciu, pripraviť zloženie výrobku, obalové materiály, zaregistrovať výrobky ako výživové doplnky a nakoniec už len „maličkosť“ – uviesť ich na trh. To znamená, začať informovať potenciálnych zákazníkov o tom, že máme pre nich zaujímavý výrobok. Okrem toho bolo potrebné zabezpečiť distribúciu, dohodnúť sa s lekárenskými distribučnými spoločnosťami. Tu by sme sa tiež bez pomoci nezaobišli. Pre mladú firmu bez histórie predaja je prakticky nemožné dostať sa do portfólia týchto spoločností.

Medzi obyčajnými ľuďmi na Slovensku, ktorí si po svoju dávku medicíny zájdu do lekárne alebo sa spoľahnú na osvedčené ovocie a zeleninu, beta glukán nie je práve najznámejší. Ako je to v zahraničí?

Informovanosť o beta glukáne v zahraničí je rôznorodá. V Európe sa povedomie pomaly, ale isto rozširuje, i keď existujú krajiny, kde je beta glukán veľkou neznámou. Avšak napr. v USA alebo v Japonsku sú beta glukánové výrobky dlhodobo známe a niektoré dokonca používané i pri liečbe onkologických ochorení.

Ako sa vás dotkli zmeny v legislatíve, ktoré zakazujú uvádzať na etiketách informácie, ktoré nie sú striktne vedecky overené?

Zdravotné tvrdenia sú akékoľvek informácie o zdravotných benefitoch výrobku či jeho zložky. Európska legislatíva sa však neobmedzuje len na zdravotné tvrdenia podávané na škatuľkách či etiketách výrobkov, ale zahŕňa akúkoľvek formu šírenia týchto informácií smerom ku konečnému zákazníkovi – reklamy, inzeráty, prezentácie na internete či v lekárni. Kto to na trhu potravín a výživových doplnkov myslí vážne a seriózne, pozná legislatívu Európskej únie o zdravotných tvrdeniach. Nepoznám nikoho z našich obchodných partnerov, koho by táto legislatíva nezasiahla. Aby sme vyhoveli zákonným požiadavkám, museli sme aj my upraviť všetky cesty našej komunikácie so zákazníkom – texty na škatuľkách, na internete a v tlačenej inzercii. Avšak v blízkej budúcnosti pripravujeme hlbšie zmeny v našom výrobkovom portfóliu.

Keďže si každý člen vašej rodiny nosí svoju prácu aj domov, nemáte pocit, že by ste si niekedy chceli oddýchnuť od podnikania a byť iba bežnou rodinou, ktorá sa ráno rozíde do práce, aby sa večer mohla opäť zísť a užiť si príjemný večer?

To, že sme rodinnou firmou, neznamená, že sme od rána do večera telom a mysľou neustále v práci. Ak by sme však boli zaradení do nejakého prieskumu, zrejme by vyšlo, že pracovné záležitosti sa u nás rozoberajú trošku vo vyššej miere ako v bežnej domácnosti.

Foto: Rodina Dobolyová


Predpokladáte, že firmu preberú aj ďalšie generácie vašej rodiny?

Vzhľadom na to, že kým žezlo prevezme ďalšia generácia, ubehne najmenej 20 rokov, je to otázka, na ktorú teraz neviem ani pri najlepšej vôli odpovedať.

Ako ste si rozdeľovali funkcie? Máte vo firme striktné pravidlá o tom, kto má čo robiť, a ostatní mu do toho nezasahujú alebo, naopak, všetko riešite spoločne?

Funkcie vo firme sa vyvíjali viac-menej organicky, nakoniec to dopadlo tak, že každý má v kompetencii oblasť, ktorú vyštudoval. Každý z nás však vie suplovať základné úlohy chodu firmy, keď niekto z tímu vypadne, napr. pre dovolenku. Čo sa týka rozdelenia rozhodovacích právomocí operatívneho charakteru, všetci máme plnú moc a zodpovednosť. V prípade rozhodnutí dlhodobejšieho charakteru sa spravidla už poradíme.

Ak správne počítam, bude to 12 rokov vašej spoločnej existencie. Neprejavila sa za tento čas u vás  ponorková choroba? Stalo sa, že už chcel niekto odísť?

Ponorková choroba sa u nás ešte neprejavila. Asi preto, že sme neustále rozlietaní a nájsť nás všetkých pohromade v kancelárii je skôr výnimka.

Vaša firma je známa tým, že extrahuje vysokočistý beta glukán, dokonca najčistejší na svete, ak nepočítame ekonomicky nedostupné vzorky. Je ťažké výrobný proces ustrážiť tak, aby sa nedostal na verejnosť?

Nejde len o výrobný postup a dosiahnutie vysokej čistoty, ale aj o ďalšie spracovanie beta glukánu, ktoré ešte viac pomáha jeho biologickej dostupnosti a účinnosti. Keby náhodou došlo k prezradeniu výrobných postupov, musíme mať v hlavách alebo v príprave minimálne jeden ďalší inovatívny stupeň, ktorý by nás chránil pred čestnou a tvrdou, alebo nekalou konkurenciou.

Čo vás čaká ďalej?

Hm, dúfam, že už žiadne drastické legislatívne zmeny. Máme v pláne ďalšie výrobky s beta glukánom, otváranie nových trhov a podobne. Povedal by som však, že keby sme v tomto momente prestali pracovať na akomkoľvek vývoji, či už výrobkov alebo trhov, máme nedokončenej práce na rok dopredu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.