Nebráňte sa oddychu

Pri súčasnom uponáhľanom spôsobe  života je nutné naučiť sa oddychovať, pretože nás každodenne ohrozujú stresové situácie.


Základnou podmienkou plnohodnotného oddychu je absolútny mentálny pokoj pre mozog, odbúranie negatívnych myšlienok a vytlačenie problémov. Po fyzickej stránke celkové uvoľnenie svalov, dôsledkom čoho sa zníži tep a krvný tlak.

Možnosti relaxu
Najúčinnejšie telo aj dušu uvoľníte v teplom kúpeli, bez zbytočných rušivých momentov ako je hluk, mobil, hovorené slovo a nežiadúce vyrušovanie. Teplá voda uvoľňuje svaly a pokoj potláča úzkostné myšlienky. Podobne vám poslúži aj relax na gauči s dobrou knihou alebo peknou hudbou, masáž a akupunktúra.

Oddychové čítanie, sledovanie príjemného filmu a varenie, ak patrí medzi vaše koníčky, sú ďalšie činnosti, ktoré utlmia vaše myšlienky a odvedú pozornosť na iné veci.

Pri stavoch úzkosti pomôžu aktivity, ktoré vyžadujú koncentráciu. Ženy rady vyšívajú, pletú a šijú, prípadne muzicírujú, podobne ako muži. Muži využívajú svoje koníčky ako je modelárstvo, kutilstvo, záhradkárstvo a iné.

Športové aktivity pomáhajú lepšie odbúrať stres, pozitívne pôsobia na krvný tlak, na srdce a vyplavujú sa endorfíny šťastia, dôsledkom čoho začnú prevládať pozitívne emócie. Frustráciu z pracovného dňa najlepšie „vybijete“  squashom, rýchlym behom a plávaním. Cvičenie z krátkodobého telesného oddychu nie je najvhodnejšou formou, pretože môže nahromadiť stres, ale odporúča sa z dlhodobého hľadiska, ako dôležitý prvok pri zvládaní stresu.

Ďalšou alternatívou je hľadanie sociálnej podpory, ktorú využívajú hlavne ženy. Pochopili totiž, že opakované rozprávanie o zážitkoch a problémoch, pomáha zvládnuť stresovú situáciu.

Informácie sme čerpali z knihy Stres od Dr.Kate Middletonovej


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.