S hlivou proti rakovine

Beta glukán, ktorú obsahuje hliva ustricovitá, pomáha v spojení s klasickou medicínou potláčať negatívne vedľajšie účinky liekov a zároveň umožňuje ľahší priebeh liečby.


Glukány vedci objavili v 60. rokoch minulého storočia. Objavy prišli z dvoch smerov: z  USA a z Európy, druhý z Japonska. Japonci začali výskum hlavne po druhej svetovej vojne. Dôvod bol jednoduchý. Mnoho ľudí z Hirošimy a Nagasaki trápili zdravotné problémy vyvolané ožiarením po výbuchu atómovej bomby. Jedným z mála prostriedkov, ktorý pomáhal zmierniť zdravotné ťažkosti, bola práve liečivá hliva ustricovitá. Neskôr sa z hlivy začali vyrábať rôzne preparáty a dokonca aj liečebné prípravky. Používali sa, a používajú sa aj dodnes, ako doplnková terapia pri liečbe rakoviny, hlavne pri ožarovaní a pri chemoterapii. Glukány sa okrem húb nachádzajú v pivovarských kvasniciach či v pekárskom droždí, v morských riasach a v obilí. Na farmaceutické účinky sa najčastejšie izolujú z hlivy ustricovej alebo z pekárskych kvasiniek.

Vedeli ste, že lídrami na celosvetovom trhu v produkcii čistého beta glukánu sú Slováci?!
Naša krajina sa môže s hrdosťou popýšiť ťažbou jedného z najčistejších a ekonomicky dostupných beta glukánov na svete. Za týmto celosvetovým úspechom stojí rodinná firma z Trnavy, s názvom Natures, s.r.o., ktorej beta glukán získal ocenenia najvyššej kvality, spomedzi nich aj ocenenie Slovak Gold.
 

Glukány sú vhodné na zápaly aj na infekcie
Beta glukán sa dnes v mnohých ázijských krajinách používa ako dôležitý prostriedok pri liečbe niektorých druhov rakoviny. V USA  sa testuje ako súčasť liečby leukémie, nervového a lymfatického systému a iných ochorení. „Najviac mám zmapované pôsobenie glukánov u pacientok s gynekologickými ochoreniami, pretože na tomto pracovisku pôsobím,“ tvrdí MUDr. Eva Žďárská, z Glukánovej poradne v Brne. „Beta glukán rieši zápaly, významne ovplyvňuje mykózy, prejavy ochorenia HPV, upravuje menštruačný cyklus, zmierňuje predmenštruačný syndróm, dokonca sa niektorým pacientkam po jeho požívaní „stratili“ myómy v maternici.“ Častými pacientmi sú u doktorky Žďárskej deti s opakovanými ORL infekciami, ktoré na užívanie beta glukánu reagujú veľmi pozitívne. Prichádzajú aj pacienti s kožnými problémami, so žalúdočnými vredmi, uroinfekciami či s hypertenziou. „Zvláštnou skupinou sú pacienti s autoimúnnymi ochoreniami, pri ktorých treba látku obozretne dávkovať, výsledky sú však veľmi povzbudivé,“ dodáva lekárka. „Nemálo pacientov je aj s onkologickou diagnózou, kde dochádza minimálne k zlepšeniu životného komfortu pri náročnej liečbe týchto ochorení.“
 

Čo je vlastne beta glukán a ako sa dostáva do ľudského tela?
Beta glukán je zložený cukor (polysacharid). Jeho jediným stavebným prvkom je glukóza (jednoduchý cukor). Glukózové jednotky sú viazané vo veľkých molekulách a to tak, že výsledkom nie je sladký cukor, ktorý poskytuje energiu pre svalovú aktivitu, ale dodáva „energiu“ pre aktivitu imunitných buniek.

„Beta glukán sa do ľudského tela dostáva cez klky tenkého čreva,“ vysvetľuje doc. MUDr. Mária Šustrová, CSc., imunologička a alergiologička. „Následne sa cez lymfatický systém dostane do krvného riečiska, kde pôsobí na imunitné bunky. Beta glukán zdvojuje väzbu imunitných buniek na patogén (baktéria, vírus, pleseň, rakovinová bunka) a tým zvyšuje imunitnú odpoveď organizmu na ochorenie. Týmto spôsobom sa zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Beta glukán navyše podporuje tvorbu a prežívanie kmeňových buniek v kostnej dreni, z ktorých sa tvoria biele a červené krvinky.“


Účinky beta glukánu
„Výhodou beta glukánu, pokiaľ je dostatočne čistý, je prakticky nulová toxicita, nijaké vedľajšie účinky, nijaké kontraindikácie. Nezistila sa možnosť závislosti, či predávkovania,“ vysvetľuje imunológ prof. MUDr. Milan Buc, DrSc.  „Užívanie prípravkov s vysoko čistým beta glukánom je bezpečné. Z tohto hľadiska sa odporúča pre všetky vekové kategórie. beta glukán možno užívať pre lepšiu ochranu počas obdobia s vyššou frekvenciou infekčných chorôb, pri strese alebo vysokej psychickej či fyzickej záťaži. Je vhodný aj pre deti, ktorých imunitný systém ešte len postupne vyzrieva. Zároveň je vhodný pre dospelých, ktorí sú  v strese, ale aj pre starších, u ktorých imunita už nie je až natoľko výkonná.“

Z množstva výskumov a štúdií, ako aj z praktického používania beta glukánu, sú známe nasledovné účinky:

  • protinádorové účinky - významná podpora imunitného systému pri rôznych formách liečby rakovinových ochorení. Pacienti, ktorí podstupujú rádioterapiu alebo chemoterapiu sa pri súčasnom užívaní beta glukánu cítia subjektívne v dobrej kondícií, proces liečby znášajú lepšie,
  • regulácia bunkového rastu - pozitívny vplyv na množenie a aktiváciu buniek počas rádioterapeutickej a chemoterapeutickej liečby,
  • podporuje imunitný systém pri vírusových, bakteriálnych, plesňových a parazitárnych ochoreniach a pri fyzickom zaťažení organizmu  alebo pri strese,
  • znižovanie LDL cholesterolu, triglyceridov v krvi, zlepšuje profil krvných lipidov,
  • ochrana pred žiarením - pomáha chrániť pred účinkami rôznych druhov žiarenia a odstraňovať ich negatívne pôsobenie (napríklad pri diaľkových letoch, RTG a UV-žiarenie a pod.)
  • antioxidačné účinky - odstraňuje dôsledky pôsobenia voľných radikálov,
  • znižuje príznaky alergií - priaznivo pôsobí pri precitlivenosti organizmu na alergény,
  • ovplyvňuje rast probiotických kultúr - dokázaný pozitívny vplyv na gastrointestinálnu mikroflóru
  • podporuje tvorbu krvi pri ochoreniach a liečebných postupoch spôsobujúcich znižovanie počtu a dobu prežitia červených a bielych krviniek.

Ako si vybrať ten správny produkt tak, aby sme peniaze investovali skutočne do vlastného zdravia?
Pri kozmetických výrobkoch či pri výživových doplnkoch je dobré získať čo najlepšie informácie o produktoch, ale aj o výrobcovi. Rozličné výrobky s beta glukánom nie sú rovnaké. Mnohokrát sa vyskytujú až zarážajúce rozdiely v kvalite. Pri výbere výživového doplnku či kozmetického prípravku si treba všímať:

Čistotu
beta glukánu - čím vyššia čistota, tým lepší účinok, čistota nad 90 % napovedá, že ide o kvalitný výrobok.

Množstvo
beta glukánu v dennej dávke – obvykle sa odporúča 2 až 5 mg na 1 kg telesnej hmotnosti. To znamená, že denná dávka pri človeku s hmotnosťou 60 kg začína na približne 120 mg. Pri kozmetických výrobkoch by obsah beta glukánu nemal byť menší ako 1 %.

Zdroj
beta glukánu – ten je často spojený s čistotou. Napríklad beta glukán obilninového pôvodu (ovos, jačmeň) je veľmi často nízkej čistoty (do 40 %) a jeho účinok je skôr probiotický než imunostimulačný. Naopak, beta glukán z húb je možné získať vo vysokej čistote. Beta glukány z kvasníc sa čistotou obvykle nachádzajú uprostred obilninových a hubových glukánov. Teda, zdroj beta glukánu môže byť pomerne dobrým indikátorom čistoty a účinku na imunitný systém.

Spracovanie
beta glukánu. Beta glukán z hlivy ustricovitej je nerozpustný. Aby sa dostal do celého organizmu, mal by byť prispôsobený podmienkam priepustnosti tenkého čreva, ktoré neprepustí nerozpustné častice väčšie ako približne 60 mikrometrov. Ak sú častice beta glukánu väčšie ako je uvedený rozmer, ich účinok sa obmedzuje len na aktiváciu imunitných buniek v tenkom čreve. Spôsob rozbitia látky na mikrometrové častice sa nazýva mikronizácia. Výrobky s mikronizovaným beta glukánom, prípadne inými substanciami, majú vyššiu účinnosť, navyše mnohokrát stačí podanie menšieho množstva mikronizovanej látky na dosiahnutie rovnakého efektu, ako u väčšieho množstva nemikronizovanej látky.

Balenie
. Z hľadiska bezpečnosti a ochrany výrobkov pred vplyvmi okolia je lepšie ak sú tablety (kapsule) balené vo farmaceutických blistroch, než voľne sypané v plastových fľaštičkách či dózach. Balenie do blistrov je síce mierne drahšie, zákazník však má až do užitia tabletky alebo kapsule istotu, že každá jedna je osobitne chránená pred vplyvom prostredia, prípadne kontaminácie.

Pomocné látky
– každá konzervačná látka, umelé farbivo alebo príchuť do istej mierny negatívne vplýva na ľudské zdravie. Či už ide  o toxický komponent (i keď pri povolených dávkach len do veľmi malej miery) alebo o potenciálny alergén. Vhodné je preto užívanie takých prípravkov, ktoré tieto látky neobsahujú.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.