Reďkovka a reďkev

Majú rovnaký pôvod, ľudstvo ich pozná už od staroveku, na náš organizmus pôsobia liečivo a navyše sú chutné.


Reďkovky nám po zime poskytnú množstvo vitamínu C a prvé červené hlávky po domácky vypestovaných reďkoviek sa na trhu objavujú už z jari.

Táto zelenina sa pestovala už v starom Egypte. Jej ostrú silu, vďaka siliciam, využívali aj starovekí Gréci, pri trestaní cudzoložstva v akte nazývanom raphanidosis. Až stredovek začal viac priať tejto zelenine. Počas 16. storočia sa podarilo záhradníkom skultivovať a vyšľachtiť odrody, ktoré boli omnoho chutnejšie.

Reďkovky sú nízkokalorické a preto sú vhodné pri redukčnej diéte. Obsahujú minerálne látky – draslík, fosfor, železo, horčík, zinok, vápnik, skupinu vitamínov B a dôležitý vitamín C. Buďte opatrní pri jednorázovej konzumácii veľkého množstva reďkoviek, môžu podráždiť tráviaci trakt.

Vnútorné použitie
Pri zahlienenom organizme pomáha zmiešaná šťava z mrkvy a reďkoviek revitalizovať sliznice. Étericke oleje podporujú tvorbu žlče, povzbudzujú chuť do jedla a urýchľujú tráviaci trakt.
Vonkajšie použitie
So šťavou z reďkovky sa ošetrujú mastné vlasy a lupiny, nakoľko minerálne látky a sírnaté organické zlúčeniny priaznivo pôsobia na pokožku.

Reďkev – má rovnaký pôvod s reďkovkou a v staroveku spestrovala jedálny lístok. Je mohutnejšia do veľkosti aj chuti. Poznáme odrodu s červenou, bielou a čiernou šupou a dva druhy letná a jesenno-zimná reďkev.
Najznámejšia z nich je čierna reďkev pre jej liečivé účinky. Podporuje tvorbu žlče a rozpúšťa drobné žlčové kamene. Vďaka fytoncídom má vynikajúce antivírusové protiplesňové a antibakteriálne účinky.


Zeleninový šalát s reďkovkami

Potrebujete: 2 karotky, 1 menšiu šalátovú uhorku, 2-3 tvrdé paradajky, 20 – 25 ks reďkoviek, 2 mladé cibuľky s vňaťou, 2 PL oleja, 4-5 PL kyslej smotany, soľ, trochu cukru, biele korenie, citrónová kôra

Postup: Zeleninu nakrájate a opatrne premiešate, zalejete zálievkou zo smotany, oleja, soli, cukru a korenia. Pred podávaním nechajte na chlade aspoň 30 minút.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.