Vytlačiť túto stránku

Poznaj svoje telo

Napísal femme 13. marec 2011

Základný postoj nášho tela a kostry veľakrát odhaľuje stav našej psychiky a vyjadruje naše túžby.


Jasným príkladom je muž s postavou chlapca, ktorý môže podvedome túžiť zostať dieťaťom, kým telo, ktoré je na prvý pohľad neduživé, bledé a chudé, môže prezrádzať citový deficit v živote. Spoznať vlastné telo znamená pochopiť jeho reč. Tá pozostáva z výkladu očividných znakov, ktoré odkrývajú modely nášho cítenia, myslenia a konania. Genofond našich predkov nám dal do vienka určité fyzické danosti a psychické predispozície, ktoré sa individuálne vyvíjajú vďaka prostrediu, v ktorom vyrastáme.

V orientálnej medicíne spoznávanie tela tvorí hlavnú časť tradičnej diagnostiky. Vychádza z toho, že každý orgán súvisí so špecifickou emocionálnou a mentálnou vlastnosťou. Lekár zisťuje príčinu zdravotných príznakov podľa farby tváre, vône a hlasu, jeho teploty a pulzu. Ak spoznáme naše telo, poskytne nám orientačnú schému problematických oblastí. Napríklad, ak narazíte na miesta, ktoré pôsobia značne napäto či stagnujúco alebo naopak s nadmernou energiou, odporúča sa na uvoľnenie napätých oblastí aplikovať masáž a rôzne terapie - šiacu a reflexoterapiu.

Ako spoznať svoje telo...
Začnite najskôr vlastnou koncentráciou a zatvorte na chvíľu oči. Pri prvom skúmaní sa snažte získať celkový dojem a vnímajte to, čo najviac upútalo vašu pozornosť. Tá časť, ktorá nie je taká vitálna, bude viditeľne bledšia a slabšia, na dotyk aj chladnejšia. Zistíte, že telo vyzerá nesúmerne a býva rozdelené na dve odlišné časti:

- horná časť tela / dolná časť tela

- ľavá strana / pravá strana

- predná strana tela / zadná strana tela 

Nesúmernosť
Pri súmernej postave je hmotnosť rozdelená rovnomerne medzi hornú a dolnú časť a energia postupuje plynule. Plné uvoľnené dýchanie dodáva energiu a vyživuje celé telo.
Pravo ľavú asymetriu nášho tela môže vyvolať vychýlenie chrbtice v bedrovej časti (skolióza), rozdiel medzi svalovou štruktúrou oboch strán, ako aj naša momentálna psychické dispozícia. Vieme, že ľavá časť mozgu primárne súvisí s racionálnym a lineárnym myslením a verbálnou činnosťou, kým pravá časť s intuitívnou, vizuálno–priestorovou a emotívnou stránkou života. V ideálnom stave sa telo vyvíja symetricky, ak je zjavná asymetria naznačuje to možný rozpor v myslení a pocitoch.
Výrazná nesúmernosť medzi prednou a zadnou časťou tela, môže byť dôsledkom nášho charakteru. Pohľad spredu odráža našu predstavu, ako chceme aby nás videli druhí. V zadnej časti sa skôr prejavuje menej vedomá stránka, tie vlastnosti osobnosti, ktoré skrývame pred ostatnými či pred sebou. Preto bežne vidieť chrbát napätejší, ktorý pôsobí viac negatívne.

Napätie a nerovnováha jednej časti tela sa spätne odráža v iných oblastiach prostredníctvom svalovej kompenzácie, takže stuhnutosť v oblasti panvy môže byť dôsledkom nepevných nôh a naopak. Panva, ktorá nie je blokovaná, môže sa voľne knísať dopredu a dozadu pri chôdzi, ale panva plná napätia sa pohybuje ako jeden pevný blok , čo vedie k strnulému pohybu nôh.
Plecia a paže súvisia s prácou, činnosťou, zodpovednosťou a naším vzťahom k vonkajšiemu svetu. Svojimi plecami a pažami sme schopní prejaviť či potlačiť najrôznejšie city. Všimnite si, že vždy iným spôsobom reagujú naše plecia na emotívne prejavy ako je hnev, radosť, strach, nadradenosť a iné.

Na záver
Načúvajme vlastnému telu, ktoré rozpráva príbeh nášho života. Hovorí o našich obavách, najskrytejších tajnostiach a skúsenostiach. Spoznávanie tela je schopnosť, ktorá sa vyvíja praxou, čím viac tiel budete pozorovať, tým viac budete používať svoju intuíciu, aby ste si vytvorili presný obraz.