Zabojujte proti nádche!

Nádcha je veľmi nepríjemná a najčastejšie sa vyskytuje v období chladných dní, i keď teplé dni nie sú výnimkou.


Prechladnutie sprevádzajú typické príznaky: výtok z nosa a jeho následné upchatie, kýchanie alebo svrbenie. Pri nádche môžete mať zvýšenú teplotu do 38,5 stupňa, vaše telo je malátne, objavujú sa bolesti v krku a kašeľ. Akútna nádcha trvá do 12 dní, chronická presahuje dĺžku 12 týždňov. Nádcha sa obvykle preukáže po 1 až 3 dňoch v podobe pálenia a suchosti v nose a v nosohltane. Príznaky vrcholia na 3. a 4. deň, a ustúpia do 7. až 10. dňa.
Sychravé dni počas jesene sú živnou pôdou pre šírenie vírusov, ako aj studené a vlhké počasie cez zimu. Dochádza k oslabeniu imunitného systému človeka, kedy sa telo nedokáže ubrániť mikroorganizmom, najčastejšie vírusom. Z ďalších činiteľov, ktoré vplývajú na nádchu sú stres, neprimeraná fyzická námaha, alergia, smútok či depresia.

Chrípka alebo nádcha?
Mnohokrát si zamieňame nádchu za chrípku. Na rozdiel od nachladnutia, je priebeh soplenia menší, teplota sa môže vyšplhať až na 40 stupňov, telo je celé ubolené, čo spôsobujú bolesti svalov a kĺbov, kašeľ je suchý a dráždivý.

Liečba
Počas nádchy najviac trpia sliznice nosa a nosohlata. Preto sa zdržiavajte skôr v chladnejšom a vlhkom prostredí. Na zvlhčovanie slizníc použite minerálne vody, vhodná je Vincentka, bylinné roztoky šalvie a repíka či morskú vodu. Pri veľmi hustých hlienoch je možné použiť taktiež lieky na ich zvláčnenie (Mucosolvan, Sinupret, Solvolan a iné). Pri zvýšenej teplote sa podávajú protizápalové lieky (Paralen, Ibuprofen či Coldrex). Dôležitý je väčší príjem C vitamínu, tekutín, a najdôležitejší je fyzický pokoj a oddych.






Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.