Krčné a nosné mandle

Mandle v tele sú považované za prirodzený filter nášho organizmu, ak sa však vracajú angíny, treba ich vybrať.
Mandle zachytávajú škodlivé vírusy a baktérie, pričom vytvárajú obranný systém dieťaťa. Nachádzajú sa v nich protilátky a bunky, ktoré napomáhajú zničiť škodlivé látky, čím vzniká prevencia pred ochorením horných a dolných dýchacích ciest. Problém nastáva pri opakovanom návrate angíny, vtedy treba zvážiť ich vyoperovanie, pričom obranyschopnosť mladého organizmu to nijako neoslabí. 

Krčné mandle
Pri krčných mandliach hrozia cyklické zápaly, ktoré môžu prejsť do chronického zápalu a ich trvalého zväčšenia. Dôsledkom čoho nastávajú dýchacie problémy, podobné ako pri zväčšenej nosnej mandle.
Odstránenie mandlí sa vykonáva v celkovej narkóze a doba pobytu sa pohybuje od stavu pacienta. Pri vyoperovaní krčných mandlí nehrozí riziko recidívy ako pri nosných, ktoré je tiež minimálne.

Rizikové indikátory
- recidíva angíny (7x za rok, 5x počas dvoch rokov a 3x počas  troch rokov) je sprevádzaná vysokou teplotou nad 38°, zväčšenými uzlinami a hnisavými čapmi na mandliach
- chronický zápal mandlí sprevádzaný zápachom z ústnej dutiny a hnisavými čapmi
- anatomicky neprimerane veľké mandle, ktoré spôsobujú dýchacie problémy
- trvalé usídlenie baktérie Streptococcus pyogenes v krčných mandliach, ktorá vyvoláva zápal obličiek, ochorenia srdca, bolesti kĺbov, ochorenia očí a kože
- opakované krvácanie pri zápale mandlí

Nosohltanová mandľa
Pri narodení je nosná mandľa malá a postupne sa vekom zväčšuje. Vo veku asi šiestich rokov prestáva rásť a postupne sa zmenšuje. Jej chorobné zväčšenie spôsobujú rôzne infekcie. Niekedy dochádza v lymfatických tkanivách nosohltanovej mandle, k chronickému usídleniu infekcie, ktorá je sprevádzaná dýchaním s otvorenými ústami, nočným chrápaním, ušnými bolesťami a huhňaním. Predísť zväčšeniu nosnej mandle môžeme dôslednou liečbou nádchy.

Rizikové indikátory
- spomínané dýchacie problémy počas dňa aj spánku
- opakované zápaly stredného ucha a jeho chronický zápal, chronický zápal vedľajších nosných dutín
- nesprávny rast zubov a lebky k pomeru nosnej mandle, zlý záhryz
- nočné pomočovanie spojené s uvedenými dýchacími problémami


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.