Vytlačiť túto stránku

Akné

Napísal femme 19. január 2009
Akné je časté ochorenie, ktoré sa vyskytuje od nástupu puberty a niekedy pretrváva až do dospelosti. 

Medicína stále nepozná príčinu tohto ochorenia, istá si je len faktormi, ktoré ovplyvňujú vznik akné.  Tento vznik podmieňuje nadmerná produkcia mazu, prítomnosť baktérii a kvasiniek. Akné sa najčastejšie vyskytuje na tvári , hrudníku a chrbte. Zdravotný stav sa zhoršuje pri strese, psychickom nápore, tráviacich poruchách a pri menštruácii. 
Dôležité je včas navštíviť odborníka, aby akné nezanechalo na pleti nežiadúce jazvičky. Podľa stupňa ochorenia vám lekár doporučí liečbu. Pri ľahšom stupni akné, postačí konzultácia v lekárni a u kozmetičky; pri strednom  a vyššom stupni ochorenia je nevyhnutný dermatológ. Pri slabšom postihnutí je možné použiť prírodné prostriedky s protizápalovými a hojivými účinkami (tea tree olej, aloe, extrakt z tekvice alebo praslička).
 
 
U dospelých žien pri diagnostike, je nutné vylúčiť hormonálne poruchy, ktoré sú v prípade nadmerného ochlpenia či strate vlasov. Pri odbornej liečbe sa využívajú a kombinujú rôzne postupy. Liečba antibiotikami pôsobí proti zápalu a normalizuje tvorbu rohoviny vo vývodoch mazových žliazok a mierni tvorbu mazu. Aplikuje sa aj chemický peeling, z ovocnej kyseliny  (α-hydroxy kyseliny) a vykonáva sa počas zimného obdobia. Liečba antikoncepciou sa podáva ženám s miernou a strednou formou akné.  Gynekológ predpíše typ antikoncepcie, ktorá obsahuje vhodnú hladinu ženského estrogénu a ďalší hormón progesterón, ktoré znižujú hladinu voľného testosterónu – mužského hormónu.

Starostlivosť o pleť a akné
Pri akneóznej pleti používajte špeciálne výrobky. Nie sú vhodné pleťové vody s obsahom liehu, ktorý nadmerne odmasťuje a súčasne dráždi.  Mydlá nesmú byť alkalické, vhodné sú tekuté mydlá, gély a emulzie s neutrálnym či ľahko kyslým pH. Takáto pleť sa čistí pravidelne pleťovou vodou, mliekom, čistiacim gélom 2x denne a odporúča sa mesačná starostlivosť u kozmetičky. Ošetrujúci krém je z radu pleťovej kozmetiky pre problematickú pleť a na akné. Takéto krémy nesmú mať tendenciu uzatvárať póry a vytvárať komedony (čierne uhry).

Mýty...
Dlhodobo sa traduje, že čokoláda vyvoláva akné a však seriózne výskumy tento mýtus nepotvrdili. Podobne sa nepotvrdili pozitívne názory na účinky vitamínov s minerálmi. Názor na liečbu fototerapiou je zatiaľ neutrálny, ale zmiernenie stavu akné nie je výrazné. Takejto pleti skôr pomôže mierne slnenie, ktoré dokáže akné zmierniť.