Vytlačiť túto stránku

Liečime sa bylinkami

Napísal femme 13. október 2021

Ak máte záhradku, kde si pestujete bylinky, alebo sa rady potulujete po lúkach, kde rastú čisté liečivé byliny skúste si pripraviť vlastnoručne masť, tinktúru či extrakt, ktorý vám vo chvíľach núdze pomôže.

bylinky_3_19

Spôsob prípravy je na vás, ktorý si zvolíte. Dodržte len správny postup, čistotu pri príprave a liečivý výsledok bude zaručený. Na spracovanie môžete použiť vodu (rôzne odvary čerstvých alebo sušených bylín), alkohol, kozmetickú vazelínu, bravčovú masť či olej.
Nálevy, odvary a tinktúrysa používajú pri výrobe obkladov, ktoré prikladáte na postihnuté miesta. Ak máte čerstvé listy bylín, listy umyte, rozvaľkajte, priložte napostihnuté miesto a obmotajte obväzom. Na opuchnuté kĺby pomôžu obklady z podbeľu.

Bylinná tinktúra

Pri príprave extraktu použijete vysoko percentný alkohol, ktorý dostať v lekárňach. Jednoduchý návod na tinktúru je 1 diel byliniek na 9 dielov alkoholu. Bylinky nasypete do sklenej nádoby s uzáverom spolu s alkoholom a zmes necháte odstáť na teplom a svetlom mieste 1 až 2 týždne. Po tomto termíne, extrakt precedíte cez jemné plátenko, bylinky ešte prelisujte a dolejte do menších fľašiek. Ak vás pobolieva žalúdok urobte si kvapky z pestreca, lastovičníka a benedikta, užívajte 15 až 20 kvapiek pred jedlom.

Hojivá masť

Dobre lieči jazvy a spáleniny. Potrebujete bylinky a masť či kozmetickú vazelínu. Najskôr vo vodnom kúpele rozpusťte vazelínu (masť), pridajte 75 gramov byliniek, ocot 1 čajová lyžička a 5 gramov včelieho vosku. Potom zmes zľahka ohrejte a rozpustenú ju prefiltrujte, cez jemnú plátno do čistých nádob.
Najznámejšia masť na liečbu plesní, zhrubnutej kože a hojenia jaziev, je nechtíkova masť. Nechtík je nenáročný kvet, ktorý si vypestujete aj na okne v hrantíku. Podobne môžete postupovať aj s levanduľou, ktorá uvoľňuje napätie vo svaloch a mätou.

Olejový extrakt

Na prípravu použijete 2 diely olivového oleja z lekárne na jeden diel byliniek. Do nádoby dáte natlačené bylinky, prelejete olejom, nádobu s uzáverom zatvoríte a postavíte na svetlé a teplé miesto, na niekoľko dní až týždňov. Takýto extrakt scedíte a nalejete do tmavých fľašiek a uložíte na chladné a tmavé miesto. Olejové extrakty sú vhodné na masáže (levanduľa) alebo na mazanie bolestivých kĺbov (mäta a medovka).