Ako s diétami

Sú medzi nami aj takí, ktorí celoživotne držia diéty a pritom si neuvedomujú, že si môžu viac ublížiť ako pomôcť. Skúste si snami porovnať vaše skúsenosti.

Pri jednostranných diétach organizmus často ochudobňujeme o dôležité látky, ktoré si telo vie získať jedine zo stravy. Druhou stranou mince diét býva, že prinášajú len dočasný úspech, v prípade ak sa vrátime k pôvodným stravovacím návykom a spôsobu života. Pri regulovaní hmotnosti je nezanedbateľný samozrejme pravidelný pohyb.

Delená strava - ÁNO
Základ tohto typu diéty tvorí oddelenie bielkovín od sacharidov, ktoré sa ľubovoľne kombinujú so zeleninou. Tento typ diéty sa zaraďuje medzi zdravé spôsoby chudnutia a má relatívne dobré výsledky, čo sa týka zníženia hmotnosti. Aby ste boli úspešné potrebujete dodržiavať dostatočne pestré zloženie jedálnička a určité množstvo. Zároveň má pozitívny vplyv aj na trávenie. Pri tejto redukcii treba vedieť, že v poobednajších hodinách je lepšie uprednostniť bielkoviny so zeleninou pred sacharidmi. Ak sa naučíte správne kombinovať, nebude vám problém robiť ani výber v reštauráciách.

Bielkoviny: mäso (hydina, divina, ryby, mušle), vajcia, syry (nie tvarohové), ovocie, sušené ovocie, paradajky, tofu, mlieko, ovocné šťavy

Sacharidy: sladké ovocie (banány, hrušky, hrozno...), pohánky, zemiaky, kukurica, múka, ryža...

Neutrálne potraviny: zelenina, orecha a oriešky (nie arašidy), maslo, šľahačka, smotana, tvarohové syry, jogurt, mlieko, olivový olej...

Diéta podľa Atkinsona - NIE
Tento typ diéty sa neodporúča, jej základ tvorí úplné vylúčenie sacharidov. V jej prípade sa požaduje vylúčenie nielen cukrov v sladkostiach, ale aj ostatné jedlá, ktoré obsahujú sacharidy. Medzi ktoré môžete zaradiť pečivo, zemiaky, ryžu, cestoviny a niektoré sladšie druhy ovocia zeleniny. Povoľujú sa bielkoviny vo forme mäsa, syrov a vajec. Pri dlhodobom dodržiavaní tejto diéty, hrozia zdravotné problémy. Nedostatok vlákniny a ďalších minerálnych látok vedie k zdravotným ťažkostiam, zvyšuje sa riziko vzniku ochorenia obličiek a zvýšenie cholesterolu.

Diabetická strava
Základom tohto typu diéty je omedzenie množstva prijímaných sacharidov a tukov. Vychádza sa zo zdravotných doporučení určených diabetikom. Tento spôsob redukcie hmotnosti môže v určitých podmienkach fungovať, ak sa konzumujú vhodne vybrané sacharidy a tuky. Keď sa rozhodnete pre tento typ diéty, za pozornosť stoja aj názory, ktoré sa rôznia na používanie umelých sladidel v rámci chudnutia. Nezabúdajte, že pohyb je súčasťou tejto redukcie.

Na záver, pokiaľ ste zdravé a nemáte problémy s hmotnosťou zo zdravotného hľadiska, vaše chudnutie bude závisieť v prvom rade od vašej pevnej vôle, aktívneho pohybu a úpravy stravy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.