Vytlačiť túto stránku

Cestovanie tehotných

Napísal Aneta Sklenářová 04. august 2016

Čo sa týka cestovania tehotných žien, panujú rôzne mýty – napríklad, že sa v aute nemajú pripútavať. Podľa údajov Observatória cestnej premávky tvoria dopravné nehody až 70 % prípadov ťažkých zranení počas tehotenstva...

... pri nepripútaných ženách je navyše až takmer trikrát vyššia pravdepodobnosť úmrtia dieťaťa. Druhý mýtus, ktorý sa týka cestovania tehotných tvrdí, že nastávajúce matky by v žiadnom prípade nemali cestovať lietadlom. V skutočnosti to lekári neodporúčajú len ženám v treťom trimestri pre možné riziko spustenia pôrodu.

Ženám v treťom trimestri lekári neodporúčajú ani šoférovať. Telo budúcej mamičky sa totiž počas tehotenstva mení a kolíše krvný tlak, čo zapríčiňuje nevoľnosť a zníženie schopnosti rýchlych reakcií. Tie sú však pre šoférovanie nevyhnutné. Tehotné aktívne šoférky by teda mali prehodnotiť svoj zdravotný stav a dobre zvážiť, či sú schopné šoférovať.

Pri nehodách dochádza k odlúčeniu placenty a smrti nenarodeného dieťaťa

Každá osoba vo vozidle musí podľa zákona vždy používať bezpečnostné pásy, teda aj budúce mamičky. Pri ťažkých dopravných nehodách dochádza v 20 až 50 % prípadoch v tele matky k odlúčeniu placenty. V takej situácii je šanca na prežitie plodu takmer nulová. Správne upevnené trojbodové bezpečnostné pásy dokážu riziko významne znížiť. Spodná časť popruhu je potrebné umiestniť čo najnižšie pod brucho ženy, priečny popruh by mal viesť nahor vedľa brucha a medzi prsia, nikdy nie cez brucho samotné. Medzi telom a palubnou doskou musí byť zaistené čo najviac miesta. Nutné je pripútať sa a pri jazde na krátke vzdialenosti, napríklad pri ceste po meste. „Nehoda auta aj pri rýchlosti 50 kilometrov za hodinu môže žene v druhom stave spôsobiť vážne zranenia. V Európskej únii a Spojených štátoch amerických je každý rok na trinásť miliónov tehotných. Aj preto bola pre crash testy vyvinutá virtuálna skúšobná figurína simulujúca plod v pokročilom štádiu tehotenstva. Vďaka tomu je možné zistiť, aký vplyv má bezpečnostný pás a airbag na ženu a dieťa pri nehode,“ vysvetlil Lukáš Fiala zo spoločnosti Britax Römer, ktorá vyvinula systém Isofix a ďalšie technológie na zvýšenie bezpečnosti prepravy detí.

gravidita cestovanie

V lietadle nezabúdajte na preťahovanie a kompresné pančuchy

Najmä v lete sa budúce mamičky prepravujú na dovolenku lietadlami. V prípade dobrého zdravotného stavu nemá tento spôsob prepravy na plod žiadne negatívne dopady. „Najbezpečnejšie je cestovanie počas druhého trimestra, teda v období od 14. do 27. týždňa. V tejto dobe je pravdepodobnosť potratu či predčasného pôrodu najnižšia. Je vhodné následne dodržiavať niekoľko všeobecných odporúčaní. Rovnako ako v aute, aj v lietadle sa musí tehotná žena správne pripútať, pásy nesmú tlačiť priamo na brucho. Dobré je sa taktiež príležitostne prejsť uličkou, v prípade, že to nie je dovolené, časté preťahovanie členkov tiež pomáha,“ objasnil lekár Tomáš Kampe, ktorý pôsobí ako odborný konzultant spoločnosti LR Health& Beauty. Zároveň dodáva, že ženy by mali zvážiť použitie kompresných punčoch, ktoré dokážu predísť vzniku krvných zrazenín, počas letu taktiež dopĺňať dostatočné množstvo tekutín a vyhýbať sa jedlám, ktoré spôsobujú plynatosť. Aj napriek tomu, že samotný let zdravie neohrozuje, môže dôjsť k určitému nepohodliu. Vplyvom zadržovania tekutín v tele môžu opúchať nohy, budúce mamičky môžu pociťovať problémy s ušami alebo s prekrvením nosnej sliznice, čo je dané zmenami tlaku vzduchu.

Každé cestovanie, nech už ide o cestu autom, lietadlom či ďalšími prostriedkami, by mala tehotná žena zhodnotiť sama na základe svojho aktuálneho zdravotného stavu a v prípade potreby sa poradiť so svojim ošetrujúcim lekárom. Po 37. týždni tehotenstva však už lekári všeobecne neodporúčajú budúcim mamičkám lietať, pretože sa môže kedykoľvek spustiť pôrod.