Vytlačiť túto stránku

Téma: Štítna žľaza

Napísal Zuzana Kružliaková 30. máj 2016

Vrodená porucha štítnej žľazy, ktorá v minulosti viedla k ťažkému psychomotorickému zaostávaniu dieťaťa, tak nemá pre liečené deti v budúcnosti žiadne zdravotné následky.

Problém však môže predstavovať získaná hypotyreóza, ktorá sa začne objavovať najčastejšie ako dôsledok autoimunitného ochorenia u detí v období puberty, pretože jej diagnostika neprebieha celoplošne, ako u vrodenej formy. Je teda nutné, aby pediatri ale aj rodičia neboli voči jej prejavom ľahostajní a spoločne odhalili toto ochorenie včas, inak môže v budúcnosti u dieťaťa spôsobiť vážnejšie zdravotné komplikácie.

adoloscenti 2016

Štítna žľaza je malý orgán umiestnený v prednej časti dolnej polovice krku. Má v ľudskom tele nezastupiteľnú funkciu, keďže hormóny tyroxín a trijódtyronín, ktoré produkuje, riadia správne fungovanie životne dôležitých orgánov v našom organizme. Napriek svojej malej veľkosti má vplyv na celkový metabolizmus buniek, srdce a cievy, krvotvorbu, kožu, svaly, trávenie, reprodukčný systém či psychiku človeka. Nedostatočná produkcia hormónov sa prejavuje veľmi nenápadne, u detí je potrebné sledovať jej príznaky akými sú napr. spomalenie rastu, celková únava, zhoršenie prospechu v škole, slabá výkonnosť, zdanlivá lenivosť, ale aj častejšie zápchy nejasného pôvodu a neobjasnená chudokrvnosť. Menej častým, ale ľahšie badateľným príznakom je zväčšená štítna žľaza – struma, ktorá môže byť príznakom rôznych ochorení štítnej žľazy. „Porucha rastu je citlivým ukazovateľom hypotyreózy u detí v predškolskom a mladšom školskom veku, jeho spomalenie zaznamenané pediatrom pri preventívnej prehliadke do rastového grafu alebo rodičmi v období medzi povinnými prehliadkami, môže upozorniť medzi inými poruchami aj na toto ochorenie. Ak je spomalený rast sprevádzaný ďalšími príznakmi akými sú chronické zápchy, častý pocit celkovej únavy u dieťaťa, slabá výkonnosť, prípadne zhoršený prospech bez zjavnej príčiny, je vhodné upozorniť na to pediatra,“ vysvetľuje MUDr. Zuzana Pribilincová, detská endokrinologička z II. detskej kliniky LF UK a DFNsP v Bratislave a pokračuje: „Rovnaké príznaky si je potrebné všímať aj u detí v pubertálnom veku. U nich sa hypotyreóza vyskytuje väčšinou ako dôsledok autoimunitného ochorenia, najčastejšie sa spája s celiakiou a cukrovkou I. typu alebo s Turnerovým či Downovým syndrómom. Odhadom žije na Slovensku približne 4 000 detí s takto získanou hypotyreózou.“

Neliečená hypotyreóza môže mať pre dieťa v dospelosti vážne zdravotné následky. Kým rast a metabolizmus sa vďaka liečbe syntetickým hormónom štítnej žľazy upravia, vysoká hladina cholesterolu v krvi, ktorá je častým dôsledkom zníženej funkcie štítnej žľazy, môže pri dlhom trvaní začať už v detstve proces aterosklerózy. „V školskom veku totiž nedostatočná produkcia hormónov štítnej žľazy spomaľuje spaľovanie tukov. V tele tak zostáva tzv. zlý cholesterol, ktorý sa postupne hromadí v cievach a srdci. V kombinácii s obezitou z prejedania sa a nesprávneho zloženia stravy, zriedkavejšou fyzickou aktivitou a prípadnou nepriaznivou rodinnou anamnézou, môže neliečená porucha štítnej žľazy prispieť k vývoju srdcovocievnych ochorení a niekoľkonásobne tak zvýšiť riziko infarktu v dospelosti,“ uvádza MUDr. Pribilincová a dodáva: „U dievčat môže byť už mierna hypotyreóza jednou z príčin porúch menštruačného cyklu a neskôr neplodnosti. Normálna hladina hormónu štítnej žľazy je totiž dôležitá pre správne fungovanie ovulácie, ale aj životaschopnosť embrya počas tehotenstva. Mladé ženy, ktoré už mali takúto poruchu niekedy v živote diagnostikovanú by mali byť pred otehotnením a tiež počas gravidity kompenzované liečbou. Plod je totiž v rannom štádiu tehotenstva plne závislý od hormónu, ktorý mu dodáva matka, keďže si ho sám nevie ešte vytvoriť.“

Diagnostika i liečba hypotyreózy je bezbolestná, jednoduchá a ekonomická. Porucha štítnej žľazy sa zisťuje odberom krvi, znížená produkcia jej hormónov sa kompenzuje užívaním tabliet. Účinná prevencia neexistuje. Ovplyvniť vieme len pravidelný prísun jódu, ktorého dlhodobý nedostatok môže hypotyreózu vyvolať. V minulosti bol práve tento fakt príčinou endemického kretenizmu. Vďaka priekopníkovi v slovenskej endokrinológii, prof. Juliánovi Podobovi, sa v Československu začalo s celoplošnou jodidáciou kuchynskej soli, čím výskyt mentálnej retardácie spôsobenej ťažkou hypotyreózou prakticky vymizol. V súčasnosti by pri skladovaní kuchynskej soli obohatenej o jód v uzavretej nádobe mal byť príjem jódu v našej spoločnosti dostatočný.

Znížená, ale aj zvýšená funkcia štítnej žľazy, jej zväčšenie a najmä uzlenie sú poruchami malého, ale dôležitého orgánu v ľudskom tele. Niekedy preceňované inokedy podceňované zmeny funkcie aj veľkosti štítnej žľazy rozhodne patria do kompetencie odborníka z oblasti endokrinológie, ktorý dokáže spolu s pacientom zvládnuť úskalia tohto jemného motorčeka v stroji ľudského organizmu.