Vytlačiť túto stránku

Prevencia pred chrípkou

Napísal femme 03. október 2022

Najlepšou obranou pred ochorením je dobrá psychická pohoda a fyzická kondícia, vtedy vás budú ťažšie ohrozovať vírusy a baktérie. Tento ideálny stav nie je vždy dosiahnuteľný, preto potrebujeme ďalšie barličky, ktoré nám pomôžu v boji proti chorobám.

vitaminy_822

Hygiena

Vyhýbajte sa podľa možnosti „bacilonosičom“ a dodržiavajte vo zvýšenej miere hygienu rúk. Doprajte si dostatok spánku na regeneráciu síl, ktoré potrebuje váš imunitný systém!

Abeceda vitamínov a minerálov

Konzumujte čo najviac vitamínov, ktoré máte v zelenine a v ovocí. V prírodnej forme naberte vitamíny C, skupinu B, A, D a E. Zaraďte si do jedálnička viac grepov, citrónov, červenej papriky, paradajok, zemiakov a orechov.

Tušili ste, že v našom zažívacom trakte sa nachádza vyše 70 percent buniek imunitného systému, ktoré nás chránia pred zlými baktériami? Nám prospešné baktérie nájdete v chutnej kyslej kapuste, smotane, acidku a jogurtoch. Samozrejme, hlavne u jogurtoch si prečítajte zloženie, aby tam nebolo viac emulgátorov ako nám prospešných živín.

Z bylinných prostriedkov vám podporia imunitu Rakytník rašetliakový a Echinacea purpurová. Práve Echinacea posilňuje imunitný systém, zmierňuje chrípku, bronchitídu, alergie a astmu; zároveň má detoxikačné účinky.
Chrípku sprevádza celková slabosť, bolesti hlavy a svalov, horúčka. Priebeh ochorenia trvá od 10 dní až po niekoľko týždňov. Neužívajte antibiotiká, tie vám nepomôžu!

Skúste staré osvedčené „recepty“ proti chrípke. Cesnak i keď ho je cítiť veľmi dlho, spoľahlivo likviduje parazity, kvasinky a baktérie. Každý deň si doprajte kúsok cesnaku, ktorý zaženie prvé príznaky chrípky. Veľa pite, hlavne bylinkové zmesi z materiny dúšky, lipového kvetu, echinaceu, rakytník a mätu. Zároveň pite čerstvé šťavy z pomaranča a čiernej ríbezle.

Na záver, dodržiavajte v tomto období zvýšenú hygienu prostredia. Častejšie vetrajte a vyhýbajte sa väčšej koncentrácii ľudí.