Vytlačiť túto stránku

Predchádzajte vážnym problémom so zubami vďaka dentálnej hygiene

Napísal KČ 31. máj 2022

Bolesť zubov patrí medzi tie naozaj nepríjemné. Stačí mať problémový jeden zub a človek má často pocit, že ho bolí polovica chrupu. A keď sa dostane k zubárovi, ten mu síce pomôže, ale následne „zaplače“ peňaženka.

shutterstock_dentalna_hygiena22

Vážnejšie poškodenie zuba sa rieši endodonciou. Ale najlepšie je mu predchádzať

Problémy nastanú obzvlášť, keď je poškodenie zuba naozaj rozsiahle, napríklad keď kaz zasahuje až do zubnej drene alebo keď je tak hlboký, že sa počas jeho ošetrenia zubár dostane až k nervu. V takýchto prípadoch je potrebné koreňové ošetrenie zuba, čiže endodoncia.

Pri endodoncii sa za aseptických podmienok vyčistia a vysušia všetky kanáliky daného zuba. Tie sa následne zaplnia horúcou guttaperčou. Na záver sa vykonáva ešte postendodontické ošetrenie zuba, čiže modelovanie alebo protetická náhrada. Výsledky sú vynikajúce, ale najlepšie je takýmto problémom čo najúčinnejšie predchádzať.

Prečo pravidelne absolvovať dentálnu hygienu?

Vyhnúť sa vážnym problémom so zubami môžete aj vďaka pravidelnej dentálnej hygiene. Aj keď je u nás už rozšírenejšia ako v minulosti, stále sa nájde množstvo ľudí, ktorí na dentálnej hygiene ani raz neboli. Ak patríte k nim, prezradíme vám, prečo by ste to mali zmeniť.

Môžete si doma čistiť zuby akokoľvek pravidelne a dôkladne, zubnou kefkou sa nedostanete všade. Profesionálne nástroje používané dentálnymi hygienikmi však áno a tým pádom sa zníži riziko zubného kazu na absolútne minimum. Naviac vás návšteva dentálnej hygieny zbaví nielen usadeného zubného kameňa, ale aj povlaku, ktorý môže mať za následok nežiaducu pigmentáciu zubov, či nepríjemný zápach z úst.

Dentálna hygiena je prospešná aj pre ďasná. Je to skvelý spôsob prevencie pred ochoreniami ďasien, ich krvácaním, či v extrémnych prípadoch stratou zuba kvôli pokročilej parodontitíde. A viac vás zrejme presviedčať nemusíme.

Zdroj obrázka: Autor: marienalien / Shutterstock.com