Vytlačiť túto stránku

Ako na zdravé zuby...

Napísal MDDr. Soňa Pintešová 06. september 2018

Ústna hygiena môže byť individuálna a profesionálna, ktorú robí váš zubný lekár alebo dentálna hygienička pomocou špeciálnych nástrojov a pomôcok. Individuálnu hygienu vykonávame každý deň prostredníctvom pomôcok ústnej hygieny. 

zdravy usmev

Zuby si čistíme minimálne dvakrát denne, a to po raňajkách a večer pred spaním. Najlepšie je čistenie po každom jedle. Súčasťou večerného čistenia pred použití zubnej kefky a pasty je nevyhnutné čistenie medzizubných priestorov. Z dvojice kefka a pasta má dôležitejšiu úlohu zubná kefka, ktorá mechanicky odstráni zbytky potravy a zubný povlak. V súčasnosti sa preferujú kefky s krátkou pracovnou časťou a s vláknami zakončenými v jednej rovine. Tvrdé kefky môžu spôsobiť poškodenie, ktoré sa prejaví zvýšenou citlivosťou zubov. U bežného pacienta odporúčame použitie stredne tvrdých kefiek. Pacientom so zápalom ďasna odporúčame použiť mäkkú kefku. Okrem použitia správnej tvrdosti vlákien je dôležitá aj technika čistenia zubov. O tom, ktorú techniku požiť, vás informuje váš lekár alebo hygienička. U detí, ktoré motoriku nemajú tak skoordinovanú ako dospelí, odporúčame veľké krúživé pohyby. U zdravého dospelého odporúčame jemné krúživé až vibračné pohyby s vláknami privrátenými pod 45 º uhlom k ďasnu okolo skupiny dvoch zubov zvlášť v každom zuboradí, čím odstránime povlak z ďasnového vačku . V minulosti odporúčanú techniku stieravých pohybov kefkou od “ ružového k bielemu,“ teda od ďasna k zubu, v súčasnosti nahradila horeuvedená technika vymývania ďasnového vačku, ktorá zabezpečí mechanické odstránenie mikrorganizmov z ďasnových vačkov.
Lekári sa často stretávajú so stavom, keď má pacient z prednej strany zuby bez povlaku, zatiaľ čo z vnútornej strany má nánosy povlaku a kameňa, preto si treba uvedomiť, že aj vnútorná strana zubov je vaša. Výmena kefky závisí od tlaku pri čistení a frekvencie čistenia. Ak sú vlákna rozstrapkané, treba kefku vymeniť. Mnohé kefky majú indikátor opotrebovania, ktorý informuje o potrebe výmeny kefky.

Elektrické zubné kefky odporúčame menej zručným pacientom, deťom a hendikepovaným pacientom. Ortokefky používajú pacienti s fixným ortodontickým aparátom. Kefky na zubné protézy slúžia na čistenie vonkajšej a vnútornej plochy protézy. Jednozväzkovú kefku odporúčame použiť všade tam, kde sa nedostane hlava bežnej kefky, ako zadná plocha posledného zuba, do medzier medzi zubami, pri fixných ortodontických aparátoch a protetických prácach. Ak patríte k tým, ktorí nevydržia v kúpeľni potrebný čas, môžete si takúto kefku vziať napríklad k televízii a čistiť si zuby počas jej sledovania. Pred a po čistení zubov si kefku poriadne opláchneme pod tečúcou vodou, aby sme zmyli prichytené mikroorganizmy.

Rodičia, nezabudnite, že za zuby vašich ratolestí zodpovedáte vy! Od narodenia do prerezanie prvých mliečnych zubov odstraňujete zbytky potravy po jedle vytieraním úst navlhčenou gázou. Do troch rokov rodič čistí zuby po každom jedle kefkou. Od troch rokov je dieťa schopné naučiť sa čistiť zuby s pomocou rodiča. Deťom do ôsmich rokov musíte pomáhať zuby dočistiť a kontrolovať aj niekoľko rokov, kým za seba neprevezmú zodpovednosť.