Vytlačiť túto stránku

Zaujmite zákazníkov kvalitou aj environmentálnym správaním

Napísal KČ 30. september 2022

Ako mať úspešnú firmu? To sa určite pýtajú mnohí, ktorí začínajú podnikať. Dlho to však netrvá. Veľmi rýchlo prichádza zistenie, že všeobecný návod na to, ako dosiahnuť v podnikaní úspech, jednoducho neexistuje.

shutterstock_stars_922

Bez procesov zameraných na kvalitu nemôžete mať kvalitné produkty a služby 

Ako teda posúvať firmu v rôznych aspektoch fungovania vpred? Zamerajme sa teraz na dva konkrétne aspekty, ktoré veľmi zaujímajú aj potenciálnych zákazníkov. Ide o kvalitu ponúkaného tovaru, či služieb a na environmentálne správanie (keďže čoraz viac ľudí zaujíma aj to, ako rôzne firmy pristupujú k životnému prostrediu).

Začnime tou kvalitou. Zamerajte svoju pozornosť na získanie „certifikátu kvality“, ISO 9001. Treba však povedať, že ISO 9001 nie je o certifikovaní samotného výrobku, či služby, ale zameriava sa na riadene kvality.

Ak totižto chcete ponúkať kvalitné produkty alebo služby, musia byť tomu podriadené aj všetky procesy vplývajúce na kvalitu toho, čo ponúkate. Informujte sa aká je pri ISO 9001 cena za zavedenie tohto certifikátu a uvidíte, že investovať sa do toho rozhodne oplatí.

Zákazníkov zaujíma aj váš postoj k životnému prostrediu 

Prejdime teraz k životnému prostrediu. Čoraz väčšia časť spoločnosti si uvedomuje, že je potrebné zaujať naozaj zodpovedný postoj k životnému prostrediu. A to sa týka tak jednotlivcov ako aj firiem a iných organizácií. Mnohí ľudia už dokonca preferujú firmy, ktoré sú zodpovedné voči životnému prostrediu, takže environmentálne správanie je výhodné aj z hľadiska konkurencieschopnosti.

Znižovanie negatívneho vplyvu firiem a organizácií na životné prostredie je v tomto smere aj jedným z cieľov EÚ. Už v roku 1993 bola vytvorená schéma EMAS. Je to schéma pre environmentálne manažérstvo a audit a slúži ako nástroj pre firmy a organizácie na hodnotenie, reportovanie a hlavne zlepšenie svojho environmentálneho správania.

Zdroj obrázka: Autor: Prostock-studio / Shutterstock.com