Vytlačiť túto stránku

Záložný zdroj elektriny v nemocnici

Napísal KČ 01. jún 2020

„Byť pripravený na najhoršie“ je jednou z nevyhnutností v zdravotníckom priemysle. Výpadky energie sa môžu vyskytnúť v mnohých formách -  od udalostí súvisiacich s počasím, prírodných katastrof, všeobecného výpadku napájania alebo zlyhania zariadenia na staršej elektrickej sieti.

nemocnica_0620

Na výpadku elektriny v nemocnici môže závisieť život nejedného pacienta. Dá sa tomuto nebezpečenstvu predísť?

Prioritou v zdravotníctve by malo byť zabezpečenie toho, aby v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach bol zavedený núdzový záložný energetický systém 24/7, pretože to doslova znamená rozdiel medzi životom a smrťou. Ako už bolo vyššie spomenuté, energia môže zlyhať z mnohých dôvodov sú napríklad ako sú silné dažde, povodne, prepätia, zlyhania infraštruktúry a dokonca zemetrasenia. Ak dôjde k výpadku napájania, stroje na podporu života a ďalšie potrebné zdravotnícke vybavenie musia zostať v prevádzke, aby udržali ľudský život. A tu prichádzajú na scénu záložné zdroje - záložné generátory.

Ako fungujú záložné generátory?

Generátor je poháňaný červenou naftou. Automaticky sa zapne, keď dôjde k strate energie zo siete. Záložný generátor je doslova záchranným lanom pre nemocnice. V priebehu niekoľkých sekúnd spínač automatického prenosu zistí stratu energie a prikáže generátoru spustiť. To potom bez problémov prenesie pracovné zaťaženie na generátor, ktorý potom napája obvody. Akonáhle systém generátora zistí, že je znovu zapnuté napájanie, priestor sa automaticky prevedie späť na napájanie a záložný zdroj sa vypne.

Čo sa môže pokaziť, ak je palivo znečistené?

Problém so záložnými generátormi spočíva v tom, že keď palivo zostane nečinné, jeho stav sa časom zhoršuje a môžu narastať kontaminanty, akými sú bakteriálne mikróby a voda, čo nakoniec spôsobí poškodenie paliva a tým pádom zhoršenie a poškodenie generátorov. Ak by záložný generátor zlyhal, došlo by ku katastrofe a výsledkom by bolo: strata komunikácie - bezdrôtové telefóny by nefungovali; poškodené vybavenie monitory, kyslíkové čerpadlá; strata údajov - milióny dokumentov a lekárskych záznamov by sa navždy stratili.

Každopádne, elektrocentrály sú považované za skutočných "vytrvalcov", ktorých použitie sa vždy vyplatí a nielen ako záložný zdroj v nemocniciach. Ako bonus elektrocentrála s motorom Cat a technológiou ACERT dosahuje podlimitné hodnoty  emisií so zárukou maximálnej spoľahlivosti, výkonu, životnosti a jednoduchej údržby. Takýto záložný zdroj je možné si zaobstarať v požičovni stavebných strojov.