Hortenzia...

...(Hydrangea) patrí medzi okrasné kvetinové kríky, ktoré obohacujú naše záhradky ako aj balkóny od jari až po neskorú jeseň.

Pochádza z ďalekej Číny, odkiaľ ju koncom 18.storočia do Európy priniesol francúzsky botanik. Svoj názov tento krík získal práve po jeho priateľke Hortensie Barté.  Hortenzie sa pestujú v rôznych veľkostiach a proporciách. Popri klasickom kríkovitom kultivare sú popínavé drobnejšie druhy (Hydrangea petiolaris - hortenzia popínavá) a stromčekovité (Hydrangea arborescens), tento kultivar bol ako prvý dovezený zo Severnej Ameriky. Poznáme približne osemdesiat druhov botanických hortenzií, ktoré pochádzajú prevažne z východnej Ázie a Južnej Ameriky. 
 

 
Čo majú rady Hortenzie
Obľubujú dostatočne vlhké a chránené miesta v polotieni. Pokiaľ majú dostatok vlahy znesú a priame slnko. Vhodná je kyslejšia pôda s dostatočným humusom. Zvýšená spotreba zálievky je v období počas kvitnutia a kríky sa prihnoja až koncom augusta. Hortenzia bez problémov prežije zimu, postačí len nasypať na korene opadané lístie či ľahší substrát. Odrody pestované v nádobách, buď dobre izolujeme aby nepremrzli od zeme alebo prenesieme do tmavých a chladných priestorov. 

Rozmnožovanie a strihanie
Hortenzie sa veľmi dobre rozmnožujú koreňovými alebo novými odrezkami. Odrezky sa zasadia do zmesi rašeliny a piesku v pomere 1:1 a nechajú sa zakoreniť pod fóliou asi tri týždne. Počas vegetačného obdobia hortenzie nestriháme a neupravujeme, urobíme to vždy na jar. Odstrihávajú sa len odkvitnuté kvety či zoschnuté časti výhonkov. Hortenzia veľkolistá, kvitne vždy na jednoročnom dreve a zastrihne sa na jar nad prvým párom zdravých pupencov, pretože kvety sa zakladali už v predchádzajúcom lete. Na rozdiel od hortenzie veľkolistej, hortenzia stromčekovitá kvitne na tohtoročnom  dreve, preto môžete tohtoročné výhonky zrezať a súčasne tým podporíte násadu kvetov.

Farby
Farba je závislá od pôdnej reakcie, poznáme biele, rúžové červené a svetlo modré kvety hortenzie. Ak uprednostňujete modrú farbu hortenziu pestujte v kyslej pôde (nízke pH), pridajte viac rašeliny a zalievajte s roztokom síranu hlinitého alebo špeciálnym hnojivom určeným modrým kvetom, pre rúžové kvety je vhodná alkalická pôda.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.