Vytlačiť túto stránku

Na ochutnávku minikiwi a rakytníka k naším rakúskym susedom

Napísal Michaela Conzarová 26. september 2022

Obilnica a najväčšia zeleninová záhrada Rakúska, je oveľa rozmanitejšia, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Región Marchfeld ponúka viac ako len špargľu či zemiaky. Darí sa tu množstvu exotických plodín, ktoré by ste tu určite nečakali. Od artičokov cez rakytník až po minikiwi

hainburg_braunsberg_michael_liebert

Zdroj foto: Hainburg Braunsberg(c)WTG Michael Liebert

Pochutnali ste si niekedy na minikiwi alebo rakytníku v rôznych formách?  Myslím si, že mnohí z nás túto možnosť nemali. Teraz však prichádza ponuka ochutnať tieto exkluzívne plody s množstvom vitamínov neďaleko Bratislavy, v susednom Rakúsku. Tieto druhy sporo vyskytujúcich  malých oranžových guličiek, či zelených drobných minikiwi sa rozhodli pestovať mladí Rakúšania na veľkých biofarmách.  Podriadili im svoj súčasný život. Všetok čas, množstvo hodín venujú nielen ich pestovaniu, ale aj výrobkom, o ktoré je veľký záujem.

Likér a ovocná horčica z minikiwi

Mladí manželia Bochzeltovci sa upísali malým kiwi. Pôvodne ich vysadili na svahoch opustených viníc, ale tam bol nedostatok vody. Preto sa so svojimi minikiwi presunuli na rovinu, kde môžu spoľahlivo čerpať vodu z rieky Morava. Toto ovocie  chutí vynikajúco nielen z čerstvého bioboxu, ale aj ako ovocná pena. Najmenší návštevníci farmy obľubujú  domácu zmrzlinu. Na farmu Biohof  Ramona and Andrea  Bochzelt Marchfeldminikiwi organizujú bioochutnávky a prehliadky pre malé skupiny 8 ľudí, ale aj od 10 do 50 návštevníkov. Možno tu robiť aj oslavy detí, stráviť tu príjemný oddychový čas a ísť na prechádzku malými oslíkmi po sade.

minikiwi_1

Zdroj foto: (c)Kremsl

Viac informácii nájdete na www.marchfeldminikiwi.at

Zdravie, vitalita, sila – to je rakytník

V jednom zo slnečných regiónov Rakúska je rakytník počas dlhých hodín vystavený slnečnému svetlu, čo z neho robí mimoriadne cennú regionálnu superpotravinu, Pre ľudí obľubujúcich nezvyčajné chute je biorakytník vítanou alternatívou uvedomelej zdravej výživy. O rakytníku, ktorý v našej modernej dobe upadol do zabudnutia sa v Marchfelder Bio-Sanddorn môžete dozvedieť veľa cenných a zaujímavých poznatkov.

bio_danddorn_fam

Zdroj foto: (c)Andel Film

Na požiadanie tu organizujú sprevádzané prehliadky po sade. Majiteľkou je Veronika Burik, ktorá veľký pozemok zdedila a rozhodla sa pre rakytník, ktorý je synonymom zdravia, vitality a sily. Vyrába z neho šťavu, sirupy, nátierky, ktoré si môžete na farme nielen kúpiť, ale aj ochutnať.

bio_sanddorn_produkt

Zdroj foto: (c)Veronika Burik

Viac informácii nájdete na www.sanddorngarten.com

Nechajte sa inšpirovať receptami Marchfelder Bio-Sanddorn

Rakytníkový likér

POTREBUJETE:

rakytnik_liker

  • 1 liter šťava (rakytníková šťava), zakúpená alebo vlastnoručne vylisovaná 
  • 700 ml vodky
  • 340 g kryštálového cukru
  • 800 ml vody

 

POSTUP:

Voda sa varí a cukor sa v nej rozpustí. Necháme vychladnúť. Potom zmiešajte cukrovú vodu s rakytníkovou šťavou a vodkou. Nalejte do fliaš a skladujte na čo najtmavšom mieste. Po dni sa rakytník usadí vo vodke, čo je normálne. Pred podávaním len dobre pretrepte. Získa sa asi 2,5 litra likéru.

Ovocné a kyslé rakytníkové sladkosti

sanddorn_bonbons

Pre tých, ktorí radšej cmúľajú rakytník, je určite najlepším odporúčaním spracovania šťavy do ovocných a kyslých cukríkov. 150 gramov cukru a 20 gramov medu sa rozpustí v 50 mililitroch rakytníkovej šťavy, zahreje sa na 150 °C (použite termosku) a potom sa plní do malých silikónových formičiek v tvare cukríkov, aby vychladli (pozor, nebezpečenstvo popálenia!). Aby sa rakytníkové pečivo nelepilo, je vhodné ich po vychladnutí obaliť v práškovom cukre.

Poznámka: Vzhľadom na to, že nikdy vopred nevieme , koľko šťavy sa vytlačí z nazbieraných bobúľ,  na výpočet ostatných ingrediencií môžete použiť nasledujúce vzorce:

Pre x litrov džúsu: x krát 0,7 litra vodky, x krát 0,8 litra vody, x krát 340 g cukroviniek.