Vytlačiť túto stránku

Čarovné leto na Gemeri - gotická cesta a stredoveké hrady

Napísal TS 18. máj 2022

Objavujte skryté bohatstvo regiónu Gemer. Čaká na vás množstvo kultúrnych podujatí  v rámci Mesta kultúry 2022, fascinujúce fresky v gotických kostoloch, významné technické pamiatky, šikovní remeselníci a folkloristi, ale aj nedotknutá príroda národných parkov a tajomné jaskyne UNESCO.

gemer_hajnacka

REVÚCA MESTO KULTÚRY 2022

Revúca sa ako MESTO KULTÚRY 2022 na Vás teší s viac ako 150 podujatiami s približne 600 profesionálnymi a amatérskymi umelcami zo Slovenska aj zahraničia. „Atmosféra, ktorú tu zažijete od júna 2022 Vás po dlhej dobe pandémie vtiahne do víru kultúrneho a spoločenského života. Motto je „Prepni na Revúcu“, čím chceme ľudí motivovať aby vytrhli seba a svojich blízkych z papučovej kultúry a prepli na skutočnú kultúru v meste i jeho okolí.“ Povedal výkonný riaditeľ OOCR GEMER Jaroslav Hric.

Revúca so svojou históriou a dejinami patrí k najvzácnejším mestám na Slovensku, v ktorom žilo a vyrástlo mnoho osobností slovenského diania. Málo ľudí však vie, že je aj kolískou sci-fi a fantastiky. Program „Prepni na Revúcu“ ťaží najmä z takýchto diel, je vyskladaný z divadelných predstavení, koncertov, ale aj architektonických a literárnych workshopov, putovaní po regióne, a samozrejme nebudú chýbať ani pútavé programy pre deti založené na rozprávkach od Dobšinského a Reussa.

gemer_kostoly

GOTICKÁ CESTA NA GEMERI

Na území Gemera je evidovaných 23 podmanivých kostolov so stredovekými nástennými maľbami od talianskych freskárov a nimi vyškolených majstrov. Mnohé z týchto stredovekých kostolíkov sú stále nepoznané a často aj neprístupné. Už 12. - 13.8.2022 bude pre Vás znovu otvorený jeden z okruhov Gotickej cesty na Gemeri. V kostoloch rimavského okruhu zažijete zaujímavé prednášky, vystúpenia umelcov, ukážky remeselných výrobcov, ale v prvom rade vás v týchto kostoloch privítajú skúsení sprievodcovia, ktorí vám do detailov popíšu ich históriu ale aj nevídané umelecké bohatstvo svetového charakteru. 

gemer_fresky

STREDOVEKÉ HRADY

Gemer je známy predovšetkým hradom Krásna Hôrka, avšak história gemerského panstva – ako bol tento región v stredoveku nazývaný - ponúka pre milovníkov hradov oveľa viac povesťami opradených miest na, ktorých pred stáročiami boje o územia, bohatstvo i o moc. Tajomné zrúcaniny hradov ukrývajú mnohé príbehy, legendy a tajomstvá. Majestátne vrchy nad Jelšavou, Tisovcom či Teplým Vrchom kedysi zdobili hrady ovládajúce okolité cesty i dediny. Pri bojoch sa z týchto pevnosti neraz stali trosky, ktoré príroda vzala do svojho náručia. Legendy sa však zachovali dodnes. Navštívte tieto nádherné miesta medzi, ktoré patrí napríklad aj tretí najvyššie položený na Slovensku - Muránsky hrad alebo sa poprechádzajte tajupnými ruinami husitského kostolíka v Lúčke. 

gemer_hrady

Región Gemer-Malohont ponúka rovnako nové a moderné ubytovania na Prednej Hore, Hrádku, Muráni i Tornali. Viac informácii o možnostiach, ktoré v našom regióne máte sa dozviete na pravidelne aktualizovanej webovej stránke www.regiongemer.sk. Zároveň si nenechajte ujsť tipy na výlety a aktuálne podujatia, ktoré zverejňujeme na Instagrame a Facebooku Región Gemer.