Vytlačiť túto stránku

Obdobie šteniatok je tu! Ako najlepšie vychovať to svoje?

Napísal JN 09. máj 2022

Zaobstarali ste si psa, a po prvotnej eufórii z roztomilého šteniatka vás prepadli obavy, že si nie ste úplne istí, ako správne začať s jeho výchovou? Nemusíte mať strach, s týmto pocitom sa stretol takmer každý chovateľ.

puppy_0522

Na jednotnom postupe ako psa správne vychovávať sa asi nedá jednoznačne zhodnúť, každý verí tomu, čo zafungovalo jemu. Existujú ale určitá základné pravidlá, ktoré sú univerzálne. Poďme sa na nich pozrieť z bližšia.

Na nič nečakajte a začnite hneď

Najradšej by ste sa s novým prírastkom len maznali a užívali si to, že s ním môžete len tak tráviť čas? To je ale chyba. S výchovou psa je treba začať hneď od útleho veku, a tu naozaj platí, že čím skôr, tým lepšie. Každý pes má nejakú vrodenú povahu a dedičné vlastnosti, dobrou výchovou sa ale aj z psa predurčeného k tomu byť bitkár môže stať kľudný rodinný psík.

Ukážte mu, kde bude bývať

Keď k vám domov príde nový prírastok, je potrebné mu ukázať všetky zákutia vašej domácnosti, aby vedel, kde bude teraz jeho rajón. Zároveň by mal vedieť, že má vo vašej domácnosti svoje miesto. Preto je potrebné zaobstarať mu vlastný pelech. Väčšina majiteľov robí zo začiatku chybu, a to takú, že nechajú psa spať v posteli. Tomu sa snažte vyvarovať, aj keď psík zozačiatku bude kňučte a štekať. Jedine tak psíka naučíte spať na svojom mieste.

Čistota v domácnosti

Čistota domácnosti by mala byť pre každého majiteľa psa prioritou. Pri tomto kroku sa ale obrňte trpezlivosťou. Ideálne je začať s podložkou. Nájdite miesto, kde ju umiestnite, a potom ho už nemeňte. Šteniatko si musí zvyknúť, že tam svoju podložku vždycky nájde. Zo začiatku sa pripravte na to, že psíka budete musieť na podložku pár krát prenášať. To, že sa blíži pravá chvíľa, spoznáte obvykle podľa toho, že šteniatko začne kňučať, prešľapovať a bude nervózne. Ak ho pri činnosti uvidíte, dajte mu najavo, že sa to nerobí. V žiadnom prípade ho nebite, radšej ho napomeňte slovne. A posledná rada: odmeňujte, odmeňujte, odmeňujte. A nezabúdajte na časté prechádzky, aby ste sa mláčkam v byte vyhli.

Chôdza na vodítku nie je automatická

Aj keď sa chôdza na vodítku môže zdať ako samozrejmosť, nie vždy tomu tak je. Šteniatka na vodítko ešte nie sú zvyknuté a obvykle majú pocit, že je to jedno z jeho ďalších hračiek. Musíte mu dať najavo, že to tak nie je. Zo začiatku používajte vodítko len v krátkych intervaloch, kľudne len na záhrade. Používajte najprv klasické vodítko namiesto toho navíjacieho – pes bude mať menšiu tendenciu ťahať.

Naučte ho zvládať samotu

Ak si psík neosvojí to, že ho občas opustíte a necháte ho samého doma, čakajú vás ťažké časy. V takýchto situáciách často ničí vybavenie bytu a robí rôzne neschváli. K tomu sa určite nikto z nás vracať z práce nechce. Aby ste tomu predišli, začnite z bytu odchádzať zo začiatku len na chvíľu a postupne interval odlúčenia predlžujte. Aby sa psík doma čo najviac zabavil, vytvorte mu prostredie, v ktorom nebude mať nutkanie ničiť. „Naučiť psíka byť sám doma nie je jednoduché, pretože keď je pes sám, snaží sa nájsť si nejakú zábavu, a väčšinou to skončí u ničenia nábytku. Preto je najlepšie psa zabaviť, aj keď zrovna nie ste doma. Ideálnym riešením sú interaktívne hračky. Psy sa dokážu zabaviť na dlhú dobu,“ vraví Peter Ševčík zo spoločnosti AGORA DMT, v ktorej širokom sortimente vybavenia pro psov nájdete aj interaktívne hračky.

Socializujte a učte nové veci!

Socializácia je dôležitá už od začiatku. Psík by sa už od narodenia mal stretávať nielen s ľuďmi, ale taktiež s ostatnými psíkmi. Zvykať by si mal taktiež na rôzne zvuky a vnemy, ako prechádzajúce autá, metro alebo zapnutú televíziu. Ak viete, že so psom budete mať v pláne cestovať, musíte ho to najprv naučiť. Keď si šteniatko zvykne hneď od začiatku jazdiť autom, dosť vám to uľahčí život. „Psa je potrebné naučiť cestovať v aute hneď od mala. Šteniatka v aute bývajú nepokojné, preto je potrebné zaistiť, že budú v bezpečí. Absolútnou nutnosťou je preto bezpečnostný pás špeciálny pre psíky, ktorý zabráni jeho voľnému pohybu v aute,“ doporučene majiteľom šteniatok Peter Ševčík zo spoločnosti AGORA DMT.