Ako vybrať jednorúčky, s ktorými si plnohodnotne zacvičíte aj doma

Predtým než si vyberiete jednorúčky na domáce cvičenie, zvážte cieľ, ktorý chcete cvičením dosiahnuť. Okrem toho sa zamyslite aj nad hmotnosťou, materiálom a tvarom činiek. Ako vybrať tie správne?

shutterstock_cinka21

Ak viete, aký cieľ chcete posilňovaním dosiahnuť, vybrať správnu hmotnosť činky je jednoduché. Vždy myslite na to, že čím ťažšie jednorúčky, tým menší počet opakovaní budete schopný spraviť a naopak.

Výber jednorúčiek podľa materiálu

Okrem hmotnosti venujte pozornosť aj materiálu činky, ktorý sa môže odvíjať od typu tréning. Na trhu nájdete produkty najčastejšie z plastu a liatiny.

• Plastové činky sú ideálne na domáce cvičenie vďaka nízkej cene. Nevýhodou ale môže byť to, že cvičiť budete vždy s rovnakou váhou. Tieto jednorúčky neponúkajú možnosť pridávať alebo odoberať kotúče podľa potreby. Nezúfajte, máme pre vás riešenie. Kúpte si set činiek, v ktorom budete mať napríklad 3 rôzne veľkosti.

• Liatinové činky sú síce drahšie, ale aj kvalitnejšie. Aj preto ich nájdete v takmer každej posilňovni. Pre mnohých sú pohodlnejšie, pretože sa v ruke menej šmýkajú. Na trhu existujú jednorúčky s kotúčmi, vďaka ktorým si váhu pri jednotlivých cvikoch prispôsobite podľa potreby.

Náš tip: Ak máte obavy o bezpečnosť pri používaní liatinovej činky, kúpte si liatinové jednorúčky s gumovým poťahom. Budete tak chrániť podlahu a okolie.

Jednorúčky podľa typu

Jednorúčky nájdete v troch základných prevedeniach:

•  s pevnou hmotnosťou (väčšinou lacnejšie),

• a nastaviteľné činky (väčšinou drahšie).

Tu platí jednoduché pravidlo: Ak hľadáte jednorúčky s nízkou hmotnosťou do 5 kg, kúpte si činku s pevnou hmotnosťou. Pokiaľ chcete cvičiť s ťažšími váhami, obzrite sa po nastaviteľných činkách, pri ktorých môžete váhu pridávať a odoberať.

Zvážte rukoväť jednorúčiek

Každá činka má špecifickú veľkosť rukoväte, ktorá má priamy vplyv na úchop pri cvičení. Rukoväť by vám mala pohodlne padnúť do ruky, nemala by byť príliš úzka ani široká. Voľba nesprávnej rukoväte môže viesť k zraneniam v dôsledku padania a náročnej manipulácie.

Premyslite si aj tvar jednorúčiek

Jednorúčky na trhu nájdete v niekoľkých tvaroch, ktorý často súvisí s typom činky. Tie s pevnou hmotnosťou majú väčšinou šesťstrannú alebo guľatú hlavu. Nastaviteľné činky sú typicky okrúhle, resp. také, aký je tvar kotúčov, ktoré na jednorúčky prikladáte alebo odoberáte.

Zdroj obrázka: Sergey Peterman / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.