Vytlačiť túto stránku

Viete, že...

Napísal femme 26. január 2016

... na svete bolo z hľadiska dejinného vývoja vždy viac žien,  že evolúcia neplatí vždy a všade, a možno sa našiel prapes?



Ženy vs. muži

Inštitút historických vied Maxa Plancka v Nemecku prišiel so štúdiou investigatívnych genetikov, ktorá tvrdí, že v priebehu dejín bolo na svete vždy viac žien ako mužov. Výskum sa zameral na získanie najpresnejších genetických informácií potrebných k analýze demografickej histórie mužov a žien vo svetovej populácii. V sledovaní sa sústredili na tzv. migráciu ľudstva z Afriky, a to na základe spárovaných chromozómov. Potvrdila sa domnienka, že v tej dobe žilo na svete viac žien, a tento stav sa nezmenil ani po rozšírení ľudskej populácie po celom svete. 

Evolúcia

Evolučný vývoj neplatí na jeden druh tzv. sírnej baktérie, ktorú našli na západe Austrálie. Tento mikroorganizmus  neprešiel žiadnou zmenou v porovnaní s ostatnými v tomto regióne. Tieto sírne baktérie vyzerajú úplne rovnako ako baktérie v tejto oblasti pre 2 300 000 rokmi, čo potvrdila  technologická analýza. Naviac sú po fyzikálno-chemickej stránke  nerozoznateľné od „nových“ sírnych baktérií, ktoré prednedávnom našli na brehoch Chile. Vedci to vysvetľujú ich skvelou adaptáciou na svoje jednoduché a po fyzickej i biologickej stránke stabilné prostredie.

Najstaršia múmia psa

Na ruskom Ďalekom východe vykonali pitvu najstaršej múmie prapsa na svete. Trojmesačnú fenku našli v roku 2011 zakonzervovanú v permafroste v Jakutsku. Podľa predbežných analýz jej vek sa odhaduje na 12 500 rokov.  Predmetom skúmania boli kosti aj vnútorné orgány (srdce, pľúca, žalúdok). Predbežné výsledky by nás mohli posunúť k viacerým informáciám o prastarých psoch a ich rasách, ako aj o súčasných. Vedci ostávajú v očakávaní, či nájdená múmia fenky, je jedným z predkov súčasných psích plemien.