Vytlačiť túto stránku

Viete...

Napísal femme 04. január 2023

... čo je príčinou tmavých kruhov pod očami, ako mydlo zabíja baktérie, prečo nám slnečné okuliare chránia oči, aký vek má najstaršia dochovaná protetická pomôcka a čo je biohacking?

viete_1100x700

Tmavé kruhy pod očami

Z estetického hľadiska trápia hlavne nás, ženy. Najčastejším dôvodom je únava a nedostatok spánku. V skutočnosti, ale hlavnou príčinou sú gény. Tmavé kruhy spôsobuje veľmi tenká koža pod očami, ktorou presvitajú cievy a žilky s krvou. Koža na viečkach a v okolí očí má hrúbku 0,5 mm a pokožka na tele 2 mm. Napriek tomu, že farba krvi je „červená“ (hnedozelená), podkožné tkanivo prepúšťa len modrú a fialovú zložku svetla.

Mydlo „likvidátor“ baktérií?

Od detstva nám rodičia prízvukujú pravidelné umývanie rúk mydlom, po každom príchode domov. Zdravotníci už vyše 100 rokov presadzujú tento užitočný zvyk, ktorý je najúčinnejšou formou dezinfekcie. Mydlo samotné baktériám neublíži , len ich odstráni z povrchu kože. Rozpúšťa mastný tuk, ktorý produkujú naše ruky a práve v ňom sa dobre držia baktérie. K samotnému odstráneniu pomáhame dostatočne dlhým trením rúk pri umývaní a následným opláchnutím.

Čím tmavšie, tým lepšie... slnečné okuliare

Omyl. Šošovky slnečných okuliarov, či už sú zo skla alebo polykarbonátov, obsahujú vrstvu pohlcujúcu UV žiarenie. Pokiaľ je anti UV vrstva kvalitná, postačia aj číre šošovky. Napriek tomu najvyšší účinok dosiahnu šošovky potiahnuté vrstvou polarizačného filmu, ktorý odstraňuje aj nepríjemné oslnenie za prudkého slnka a pri umelom osvetlení, od stretávacích svetiel automobilov.

3000 rokov staré „protézy“

Čo by zato starovekí Egypťania dali,keby mali také vymoženosti ako my dnes vďaka bionike. Najstaršia dochovaná protéza patrí jednej egyptskej múmii približne z obdobia 850 p.n.l. Išlo o náhradu palca na nohe vyrobenú z dreva a kože. Druhá egyptská protetická pomôcka je o niečo mladšia (600 p.n.l), ktorá bola už vyrobená z kartónu – materiál z vrstiev plátna a papyru pokrytý sadrou. V starovekom Ríme (cca. 300 p.n.l.) vyrábali prvé protézy dolných končatín z bronzu a železa, vyložené dreveným jadrom. Počas raného stredoveku až do polovice 19. storočia boli hlavným výrobným materiálom drevo, meď, železo a oceľ. Pokrok pri výrobe protéz zaznamenávame počas americkej občianskej vojny, kedy do protetiky vstúpili technické inovácie a guma. Moderné materiály ako plasty, polykarbonáty, živice a laminát nastupuje v 70-tych rokoch a neskôr uhlíkové vlákna, ktoré sú ľahké, komfortné a flexibilné pri výrobe protetických pomôcok. Milénium (2000-2023) je obdobím vysoko špecializovanej protetiky, ktorá využíva poznatky z bioniky, robotiky a kybernetiky. Vďaka tomu sú protézy riadené biosenzormi a mikroprocesormi.

Biohacking – telesná modifikácia

Ide o široké spektrum postupov od použitia rozumných drôg a ďalších chemických látok až po rôzne kybernetické implantáty. Termín, ako inak pochádza zo sci-fi literatúry v 80. rokoch. Označujú ho ako dobrovoľné a slobodné úpravy vlastného organizmu, ktoré majú slúžiť k vylepšeniu jeho vlastností. Odborná poučka biohacking konkretizuje. Ide o cieľavedomú zmenu biologického systému živého organizmu. Na úrovni ľudského „softwaru“ ( zásah do životných funkcií organizmu alebo úpravou DNA), alebo v rámci ľudského „hardwaru“ (implantovanie čipových technológií na telo, prípadne do tela). Implantovanie rôznych prístrojov do ľudského tela, bez toho aby mali z lekárskeho hľadiska význam, sa medzi odborníkmi stretol s protichodnými názormi. Z tohto dôvodu u kritikov panujú obavy, aby nedošlo k zneužitiu nových biotechnológií.