Vytlačiť túto stránku

Viete, čo všetko môže spôsobovať únavu?

Napísal femme 27. december 2022

Počet ľudí, ktorí sa sťažujú na takmer nepretržitú únavu, stále rastie. Veľmi často to býva dôsledok nevhodnej životosprávy, zlej výživy a absencie pohybu. Únavu organizmu spôsobujú psychické alebo fyzické príčiny. K psychickým príčinám patrí napríklad stres, napätie, nuda...

book_miss_pixbay21

Fyzickými príčinami únavy sú choroby a zlá výživa. K tým najbežnejším denným prehreškom spôsobujúcim únavu patrí:

Nedostatok tekutín.

Je známe, že pocit smädu je už hraničným ukazovateľom nedostatku tekutín v organizme; napriek tomu väčšina ľudí pije až v stave vysmädnutia. Vďaka tomuto zvyku dochádza u mnohých k opakujúcej sa dehydratácii organizmu a trvalej únave.

Nepríjemné prostredie.

K únave ľudského organizmu prispieva vo významnej miere tiež pobyt v nedostatočne vetranom, hlučnom a neestetickom prostredí, ktoré poskytuje málo pohodlia. Je dokázané, že tmavé farby interiéru človeka priam dusia a chaotické, neudržiavané prostredie napríklad so zanedbanými stenami, špinavým nábytkom či neporiadkom ľudí bezprostredne oberá o energiu a podnecuje v nich depresívne nálady. Ale pozor (!), ani ultramoderné prostredie plné ligotavého skla a kovu nie je dobrou alternatívou - veľké lesklé plochy neustále "dorážajú" na zmysly človeka a vyvolávajú u neho značnú únavu.

Nedostatok fyzickej aktivity.

Cvičenie a pohyb na čerstvom vzduchu sú už dávno overeným prostriedkom na odstránenie neidentifikovateľnej únavy organizmu - nedostatočná telesná aktivita, ktorej dôsledkom je zlý krvný obeh, totiž spôsobuje, že sa výrazne znižuje schopnosť tela vylučovať odpadové látky.

Zlá výživa.

Príčinou únavy býva veľmi často aj prejedanie sa, pretože nadmerný príjem potravy zaťažuje celý organizmus a komplikuje príjem kyslíka - zvlášť, ak ide o konzumáciu živočíšnych bielkovín. Rovnakým prehreškom je však aj poddimenzovaný príjem vitamínov, minerálov a bielkovín pri rôznych diétnych programoch, čo zvyčajne vedie k odčerpávaniu energie. A ešte jedna zlá správa pre milovníkov kávy: zistilo sa, že pravidelná konzumácia najrozšírenejšieho kofeínového "životabudiča" vedie časom k pocitu trvalej únavy.

Televízia.

Hoci sledovanie televízie pôsobí na prvý pohľad neškodne a na televíziu sa dokonca nahliada ako na formu relaxácie, opak je pravdou - televízia je dokonalý "vysávač energie". Ľudia s trvalými príznakmi únavy, ktorí boli zároveň závislí na sledovaní televízie, sa po striktnom zákaze "televíznej kultúry" po troch týždňoch viditeľne zregenerovali.

Lieky.

Kto rád užíva lieky podľa vlastného uváženia, takpovediac bezhlavo, mal by sa zamyslieť nad faktom, prečo mnohí lekári nechcú užívať lieky s výnimkou tých najnevyhnutnejších... Vedie ich k tomu skúsenosť. Príliš často majú pred očami výsledok toho, čo dokáže svojvôľná konzumácia takýchto prípravkov a dobre vedia, že lieky postupne vytvárajú pocit silnej únavy, ktorá je príznakom celkového chátrania organizmu a ubúdania síl.

Stereotyp.

"Vyvrcholením" pri vymenovávaní príčin každodennej únavy je životný štýl: fádny denný program, nedostatok voľného času, absencia koníčkov, plytvanie energiou na bezvýznamné drobnosti, ako aj permanentný boj s uponáhľanosťou alebo lenivosťou vedú totiž k trvalému nedostatku cenných podnetov a následne k únave či depresii - oboje sa, podľa názoru odborníkov, šíri "ako mor"...

Zdroj foto: Pixbay