Vytlačiť túto stránku

Viete, kedy vám hrozí Alzheimerova choroba?

Napísal Kristína Chudá 15. júl 2022

Chce sa Vám počas dňa spať? Únava, vyčerpanosť, spánkový deficit, pocit ospalosti počas dňa? Tak toto určite nepodceňujte! Svetovo uznávaný  John Hopkins a Národný inštitút starnutia v USA zistili, že ospalosť počas dňa je spojená až trikrát vyšším rizikom ochorenia na Alzheimerovu chorobu.

alzheimer_19

Spánok nad zlato!

Výskumný tím J. Hopkinsovej univerzity taktiež uviedol, že spánok je pre naše zdravie oveľa dôležitejší, než si uvedomujeme. Celý výskum trvá už 16 rokov a výskumu sa zúčastnilo 123 dobrovoľníkov. Boli im položené veľmi ľahké otázky, na ktoré stačilo odpovedať  áno či nie. Výsledky ukázali, že tí, ktorí sa sťažovali na ospalosť počas dňa, mali trikrát vyššie riziko ochorenia ako tí, ktorí dennú únavu nepociťovali.

Totižto náš unavený a noci bdejúci mozog produkuje viac proteínov, napríklad amyloidu beta, ako je schopný odstrániť. Práve túto látku vedci na základe predchádzajúcich výskumov spájajú so vznikom Alzheimerovej choroby.  

Bez ohľadu na to, aký je dôvod dennej ospalosti, či už je to nedostatok spánku, stres alebo niečo iné, môže sa Vám to podpísať  na Vašom zdraví v podobe Alzheimerovej choroby.  

„Faktory, ako je diéta, cvičenie a rozvíjanie kognitívnej činnosť sú všeobecne uznávané a dôležité faktory pre prevenciu, no spánok je nad zlato. Na Alzheimerovu chorobu ešte neexistuje liek, preto musíme robiť všetko pre to, aby jej zabránili. Uprednostňovanie spánku môže byť jeden zo spôsobov, ako zabrániť alebo spomaliť toto ochorenie,“ hovorí Adam P. Spira, PhD, profesor na oddelení duševného zdravia na univerzite J. Hopkinsa.  


Zdroj: https://www.dailymail.co.uk/health/article-6143347/People-dont-sleep-TRIPLE-risk-Alzheimers-study-finds.html