Vytlačiť túto stránku

Viete, ako vznikajú krúpy?

Napísal Počasie & Radar 16. jún 2022

Zrážky v podobe väčších ľadových útvarov s priemerom viac ako 0,5 centimetra sa nazývajú krúpy. Krupobitie sa zvyčajne vyskytuje pri intenzívnych búrkach so silným vetrom. Ako krúpy vznikajú? A kedy sa môžu vyskytnúť?

Polcentimetrové kúsky ľadu padajúce z oblohy

pocasie_radar_1_0622

Krúpy sú rovnako ako dážď či sneh jednou z foriem zrážok. Zdroj: Počasie & Radar 

Tajomstvo vzniku ľadovca

Výskyt krúp je viazaný na búrkový oblak typu cumulonimbus (rýchlo rastúce oblaky, ktoré môžu mať na výšku až 15 km). V tomto búrkovom oblaku sa vodné kvapôčky istý čas pohybujú náhodne smerom nahor a nadol.

V najvrchnejších častiach oblaku sa pri teplotách okolo -30 °C voda vyskytuje už iba vo forme ľadových kryštálov. Tie sa vďaka turbulentnému prúdeniu v búrkovom oblaku dostávajú nižšie, kde na seba naviažu vodné kvapôčky a vzostupný prúd teplého vzduchu ich opäť vynesie do vrchných častí búrkového oblaku. Tento cyklus sa môže mnohokrát opakovať a krúpy pri tom môžu vďaka cibuľovému efektu výrazne narásť. Keď už sú krúpy natoľko ťažké, že ich vzostupný prúd v búrkovom oblaku nemôže udržať, spadnú na zem.

Kedy sa krúpy vyskytujú častejšie a kedy veľmi ojedinele?

Riziko výskytu krúp je najvyššie na konci jari a v lete – teda od mája do augusta. Práve v tomto období hrozia najčastejšie silné búrky so silným vetrom. Naopak málokedy je možné pozorovať krúpy v noci. Po západe slnka sa totiž vzduch automaticky ochladí, preto už nedochádza k takým výrazným teplotným rozdielom v atmosfére.

pocasie_radar_2_0622

Infografika: ako vznikajú krúpy. Zdroj: Počasie & Radar 

Tvarová rôznorodosť krúp

Krúpy môžu nadobúdať rôzne tvary – najčastejšie guľatý, ale aj nepravidelný s hrboľatým povrchom. Na priereze krúp môžeme pozorovať jednotlivé ľadové vrstvy, ktoré dokazujú postupný nárast ľadového útvaru vo vnútri búrkového oblaku. V niektorých prípadoch možno tiež pozorovať veľké krúpy, ktoré vznikli zrastom  (vzájomným zmrznutím) mnohých menších krúp.

Zaujímavosť: najväčšia krúpa spadla na zem v roku 2010 v americkej Južnej Dakote. Mala priemer okolo 20 cm a vážila až 900 gramov. 

Základná informácia o možnom výskyte krupobitia

Ak sa blíži búrka, pri ktorej hrozí výskyt krúp, rozhodne by ste sa nemali pohybovať po vonku. Aby vás táto situácia neprekvapila, sledujte stále počasie na meteoradare v aplikácii Počasie & Radar. Práve tam sú intenzívne zrážky s možnosťou výskytu krúp označené sýtou fialovou farbou.

Bezplatná aplikácia Počasie & Radar je k dispozícii pre Android i iOS.

pocasie_radar_3_0622

Vysvetlivky k meteoradaru v aplikácii Počasie & Radar. Zdroj: Počasie & Radar 


O nás

Tvorcom aplikácie Počasie & Radar je nemecká meteorologická spoločnosť WetterOnline, ktorá už od roku 1996 pripravuje predpoveď počasia pre celý svet s veľkým profesionálnym nasadením a osobným nadšením. Je najväčším poskytovateľom meteorologických služieb v Nemecku a prostredníctvom aplikácií aj v ďalších viac ako 30 krajinách sveta. Viac ako 130-členný tím zamestnancov spoločnosti WetterOnline sa denne stará o to, aby sa k používateľom dostala presná a spoľahlivá predpoveď počasia.

Aplikácia Počasie & Radar je na slovenskom trhu od roku 2016 a teší sa mimoriadnej obľube.