Vytlačiť túto stránku

Viete, podľa akých kritérií vybrať tlačiareň do domácnosti?

Napísal KČ 19. máj 2022

Je nevyhnutným pomocníkom pre školákov i dospelých, obzvlášť v čase pandémie, kedy sa deti učia online a ich rodičia sú nútení využívať home office. Ako ale vybrať tú pravú tlačiareň, ktorá obohatí vašu domácnosť, bez toho aby sa na ňu prášilo?

unsplash_comp_homeoffice_522

Dôležité je zvoliť správnu technológiu a nastaviť si ďalšie parametre výberu. Nie ste si istí, ako zaobstarať tú pravú? Poradíme vám.

Položte si správne otázky

Ešte, než si určíte finančný rozpočet, do ktorého by ste sa s obstaraním tlačiarne radi vošli, zamyslite sa nad jednoduchými otázkami, ktoré vás pre začiatok navedú. Dôležitý je totiž účel, na ktorý si chcete tlačiareň kúpiť. Pri výbere domácej tlačiarne pre bežné využitie sa riaďte týmito bodmi:

• Ako často potrebujete doma tlačiť? V akom množstve?

• Potrebujete farebnú tlač? Alebo postačí čiernobiela?

• Potrebujete tiež kopírovať a skenovať?

Zdanlivo banálne otázky vás spoľahlivo navedú do kategórií domácich tlačiarní podľa vašich potrieb. Jedine tak vyberiete prístroj, ktorý splní vaše očakávania. Tak aké tlačiarne sa ponúkajú?

Častá čiernobiela tlač? Tlačte lacno

Patríte medzi tých, ktorí tlačia síce často, ale iba čiernobielo? Potom sú pre vás vhodné laserové tlačiarne, ktorých benefitom je lacná a rýchla tlač. Tieto tlačiarne sú výhodné nielen pre príjemnú obstarávaciu cenu, ale aj pre náklady na tlač. Ekonomické, ale funkčné riešenie aj pre vyťaženú domácnosť.

TIP: Laserové tlačiarne sú vhodné aj pre bežnú tlač firemných dokumentov. Sú ekonomické a efektívne.

Riešenia pre náročného užívateľa

Hľadáte prístroj, ktorý sa stane užitočnou a všestrannú súčasťou domácnosti? Ak chcete investovať do tlačiarne, ktorá rovno bude vedieť farebne tlačiť a kopírovať, potom sa vám ponúka domáca atramentová tlačiareň. Obzvlášť, ak tlačíte len občas. Okrem nízkej ceny vás môže zaujať kompaktnými rozmermi. Väčšinou sú tieto tlačiarne vyrábané v prevedení working centier - jediný prístroj dokáže skenovať i kopírovať. A vy? Budete tak úplne sebestační, nech už si budete chcieť vytlačiť plánovač dňa alebo letáčik pre deti do školy.

unsplash_homeoffice_522

Pre vášnivých fotografov a zberateľov

Nemôžete sa vzdať svojich obľúbených fotografií? Ak radi zachytávate výnimočné okamihy a spomienky, potom môžete zvážiť, či nekúpiť špeciálny prístroj. Tlačiareň, ktorá hravo zvládne vytlačiť vaše fotky. Potom je dobré zvážiť obstaranie kvalitnejšej atramentovej tlačiarne, prípadne termosublimačnej tlačiarne. Pozor - termosublimačné tlačiarne nie sú tak ideálne pre častú a bežnú tlač textových dokumentov. Aj to je potrebné zvážiť pred kúpou.

TIP: Do nákladov na tlač započítajte tiež investíciu do papierov do tlačiarne. Tiež kancelársky papier, prípadne fotopapier, zakúpite v rôznej gramáži, kvalite a za rôzne ceny. Opäť je dobré sa zamyslieť, či budete tlačiť pre vlastné potreby, alebo potrebujete, aby bola tlač reprezentatívna.

Zlatá stredná cesta? multifunkčné centrum

Ak sa vám okrem tlačiarne skutočne hodí aj funkcia kopírovania a skenovania, potom sa nepomýlite s multifunkčnou laserovou alebo atramentovou tlačiarňou. Tie sú dostupné v rôznych cenových kategóriách a rozmeroch - stačí sa opäť zamyslieť na početnosťou využitia. Ako vybrať tú pravú? Nezabudnite sledovať hodnotenia užívateľov, ktorí s tlačiarňou už pracujú. To je cesta, ako sa dozvedieť jej kvality aj prípadné chyby priamo z rúk tých, ktorí s prístrojom už nejaký čas pracujú.

POZOR: Pri výbere prístroja s možnosťou skenovania sledujte rozlíšenie skenera, obzvlášť pri nižšej cenovej relácii.

Nakoniec už zostáva len posledná rada: vždy obstarávajte vhodné tonery do tlačiarne, pretože nie sú tonery ako tonery. Všetko by mal uvádzať výrobca v manuáli tlačiarne, kúpou kvalitných náplní do tlačiarne nedôjde k jej poškodeniu. Keď vyberiete vhodný a kvalitný prístroj, získate nielen pracovný nástroj, ale aj pomocníka pre spestrenie voľného času. Možno je čas vytlačiť si slovné hry, plánovač, alebo napríklad omaľovánky. Objavte tie anti-stresové - takú tlač si užijú nielen deti, ale aj dospelí. Že by bol čas na chvíľu pre seba?

Zdroj foto: Unsplash