Vytlačiť túto stránku

Viete, čo má spoločné gekón s lepiacou páskou alebo žirafa so škrtidlom?

Napísal TS 01. máj 2022

 Spoznajte jedinečné vlastnosti živočíšnych organizmov, ktoré inšpirovali vedcov k vytvoreniu inovatívnych produktov! Príroda a jej veľkolepé riešenia, ktoré možno pozorovať v zvieracej ríši, výskumníkov pravidelne inšpirujú pri ich inovatívnych vynálezoch.

viete_1100x700

Spoločnosť 3M každoročne uvádza na trh približne 1 000 nových výrobkov, ktoré dokážu zlepšovať kvalitu života. Tu je päť zvieracích tajomstiev, ktoré neunikli pozornosti odborníkov zo spoločnosti 3M.   

Lepiaca páska inšpirovaná labkami gekóna

Na spodnej strane labiek gekóna sa nachádzajú podlhovasté doštičky zvané lamely. Vďaka nim sa tieto plazy dokážu prilepiť na steny, sklo, a dokonca aj na strop. Zaujímavé je, že gekóny dokážu svoje labky ovládať a vedome tento úchop "vypnúť", napr. pri behu. Výskumníci zo spoločnosti 3M sa týmito vlastnosťami inšpirovali a vytvorili vysoko priľnavú pásku, ktorá sa v prípade potreby ľahko odlepí.

Spomínaným produktom je páska 3M™ 7387, ktorá sa používa v tlačiarňach a papierňach na rýchle spájanie pásu polymérneho materiálu (polyolefíny, papiere, lamináty, netkané textílie) počas chodu stroja pri rýchlosti až 650 m/min. "Lepivosť" je najdôležitejším parametrom tejto pásky, pretože na zlepenie ďalšieho pásu stačí zlomok sekundy. Páska 3M™ 7387 sa najčastejšie používa pri balení potravín.

Reflexný materiál inšpirovaný mačacím okom

Svietia mačacie oči? Sami nesvietia, keďže v nich nie sú žiadne svetelné zdroje, ale dokážu účinne odrážať svetlo. Nazýva sa to spätný odraz – lúč svetla, ktorý narazí na mačacie oko, sa neodráža pod uhlom dopadu (ako napríklad v zrkadle), ale vracia sa späť rovnakým smerom, t. j. k zdroju svetla.

3m_22

Zdroj foto: 3M

Rovnaký mechanizmus použili výskumníci spoločnosti 3M pri vývoji reflexného materiálu 3M™ Scotchlite™, ktorý sa používa napríklad na ochrannom odeve pracovníkov na cestách alebo na bežeckom oblečení. Aká technológia sa za ním skrýva? Materiál 3M™ Scotchlite™ má na svojom povrchu milióny sklenených mikroguličiek, ktoré – tak ako mačacie oči – účinne odrážajú svetlo napr. z automobilových svetlometov. Vďaka tomu dokáže vodič vidieť ľudí na ceste už z väčšej vzdialenosti.

Syntetická výplň inšpirovaná husacím perím

Keď sa pozrieme na kúsok husieho peria pod mikroskopom, uvidíme, že jeho štruktúra pripomína strom. Hrubý "kmeň" sa delí na "vetvičky", ktoré majú "listy" s priemerom menším ako jedna tisícina milimetra. Vďaka tomu páperie absorbuje veľké množstvo vzduchu, čo z neho robí ideálny izolačný materiál. A navyše je mäkké, ľahké a pružné.

Vedci zo spoločnosti 3M vyvinuli syntetický materiál s názvom 3M™ Thinsulate™ Insulation, ktorý kopíruje štruktúru husieho peria. Dokonca išli ešte o krok ďalej: vytvorili materiál, ktorý je hydrofóbny, čo znamená, že dokáže odpudzovať molekuly vody. Vďaka tomu je 3M™ Thinsulate™ Insulation odolnejší voči vlhkosti ako prírodné husacie perie a skvele sa hodí ako výplň búnd alebo spacích vakov.

Test na zistenie kontaminácie inšpirovaný enzýmom svetlušiek

Z diaľky viditeľná žiara z bruška samičky svetlušky sa nazýva bioluminiscencia. Svetlo, ktoré môžeme vidieť, vzniká spracovaním molekuly ATP (univerzálnej jednotky bunkovej energie) prítomnej v baktériách za účasti enzýmu produkovaného svetluškami - luciferázy.

Tento enzým "napodobnili" vedci zo spoločnosti 3M. Je súčasťou systému 3M™ Clean-Trace™, ktorý uľahčuje kontrolu čistoty povrchov v potravinárskych prevádzkach. Stačí utrieť požadovanú oblasť špeciálnym tampónom namočeným v tekutom enzýme a následne pomocou príslušného zariadenia zistiť, či sa tampón "rozsvieti".

Vydané svetlo signalizuje, že plocha je kontaminovaná a nemala by prísť do kontaktu s potravinami, kým nebude umytá a vydezinfikovaná.

Škrtidlo inšpirované kožou žirafy

Vzdialenosť od žirafích nôh k srdcu je dvakrát väčšia ako u ľudí, čo zvyšuje krvný tlak a predstavuje záťaž pre žily v končatinách zvieraťa. Žirafy však netrpia opuchmi ani vredmi. Ako je to možné? Vedci zistili, že tvrdá a nepružná koža žirafy zabraňuje stagnácii krvi v nohách. Táto skutočnosť inšpirovala výskumníkov zo spoločnosti 3M k vytvoreniu kompresného systému, ktorý pomáha liečiť ľudí so žilovými vredmi na nohách. Príčinou tohto bolestivého stavu je nekontrolovaný vysoký tlak v žilách dolných končatín.

Odborníci spoločnosti 3M v laboratóriu napodobnili vlastnosti hrubej a napnutej žirafej kože, ktorá má vlastnosti ako najlepší kompresný obväz. Upravili elastické obväzy, ktoré používame, keď si vyvrtneme členok alebo zápästie, a vyvinuli dvojvrstvový kompresný systém 3M™ Coban™ 2 Compression Brace.

Ako vidíte, príroda dokáže sama navrhnúť mnoho cenných riešení. Spoločnosť 3M nielenže čerpá inšpiráciu z prírody, ale aj pri svojom podnikaní rešpektuje životné prostredie a vytvára výrobky, ktoré podporujú udržateľnosť.