Vytlačiť túto stránku

Viete, aké tradície v Českej republike sú unikátne?

Napísal CzechTourism 04. apríl 2022

Tradície, zvyky a remeslá – každý národ nejaké má a každý národ je pyšný na um, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu. Preto zasluhujú ochranu nielen hmotné pamiatky, ale aj poklady histórie vychádzajúce z ľudových tradícií.

1_4322

Slávnosti, remeselné zručnosti a ľudové umenie nám totiž umožňujú pochopiť druhých ľudí a možno sa aj niečo nové naučiť. Spoznajte české nehmotné dedičstvo!

Verbunk – originálny ľudový tanec

Slovácky verbunk je mužský ľudový improvizovaný tanec. Nie je viazaný presnými choreografickými pravidlami a záleží len na tanečníkovi, ako tanec bude vyzerať. Rozšírený je v juhovýchodnej časti Moravy – v etnografickej oblasti Slovácko a je tak unikátny, že od roku 2005 ho nájdete na zozname UNESCO. Verbunk je tu súčasťou tradičných hodov, pútí a zábavy s hudbou. S verbunkom sa môžete stretnúť napríklad v rámci programu Medzinárodného folklórneho festivalu v Strážnici (23.-26.6.), kde býva finále každoročnej súťaže o najlepšieho tanečníka slováckeho verbunku.

2_4322

Foto: David Marada

Vlčnovská jazda kráľov – farebná paráda

Králi? A v Českej republike? Ba hej! Je to prekrásna farebná ľudová slávnosť sprevádzaná jarmokmi, koncertmi cimbalových a dychových muzík a tanca. Kedysi sa v lete alebo okolo slnovratu oslavovala takmer v každej dedine na Slovácku, dnes prebieha už len na niekoľkých miestach a od roku 2011 je zapísaná na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO ako tradícia bytostne spojená s juhovýchodnou Moravou. Najznámejšia Jazda kráľov je tá, ktorá sa koná poslednú májovú nedeľu vo Vlčnove. Nájdete tu plno krojov, zábavy a ochutnáte nejednu krajovú špecialitu.

3_4322

Foto: CzechTourism, autor Lukáš Žentel

Bábky nielen pre deti

Tanec alebo folklórnu slávnosť si so sebou domov nepriveziete. Ale jednu tradíciu si do kufra zabaliť môžete. Slovenské a české bábkarstvo je zapísané na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO od roku 2016 a bábku ako suvenír si domov môže odviezť každý. Bábkarstvo je v Českej republike známe od 19. storočia a domáce bábkové divadlo by ste svojho času našli v takmer každej rodine. Dnes sa však za bábkami chodí do špecializovaných divadiel v Prahe i Ostrave alebo do bábkarských múzeí, navštíviť môžete napríklad Múzeum bábkarských kultúr v Chrudime, Múzeum bábok v Plzni alebo Múzeum bábok v Českom Krumlove.

4_4322

Foto: Shutterstock 

Krása modrotlače

V roku 2018 sa na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO dostala modrotlač, textilná technika používaná v Európe od 18. storočia. Nomináciu predložili spoločne Česko, Slovensko, Nemecko, Rakúsko a Maďarsko. Pokiaľ chcete vidieť výrobu modrotlače na vlastné oči, môžete navštíviť dve rodinné modrotlačové dielne, teda Modrotlač Danzinger v Olešnicialebo dielňu v Strážnici. Obe moravské dielne organizujú komentované prehliadky spojené s ukážkou výroby. Len je potrebné sa dopredu objednať. Takých dielní údajne v Európe existuje len šesť. A naživo ste mohli vidieť modrotlač napríklad na českých športovcoch počas Letných olympijských hier v Tokiu v roku 2020, resp. 2021. Bol súčasťou športového úboru mužov aj žien. Išlo o poctu Ázii, pretože práve z Ázie sa modrotlač do Európy dostala.

5_4322

Foto: CzechTourism, autor Jiří Danzinger

Fašiangové obchôdzky na Hlinecku

Rýdzo český pôvod majú aj tradičné fašiangové obchôdzky v niekoľkých východočeských obciach okolo Hlinska. Rovnako ako v dávnych dobách aj dnes počas fašiangov, ktoré sa konajú obvykle počas víkendu pred popolcovou stredou, obchádza dedinu sprievod masiek. S tradíciou sa bližšie môžete zoznámiť v pamiatkovej rezervácii Betlém v Hlinsku, kde je stála expozícia fašiangových masiek a obchôdzok. Do zoznamu UNESCO boli fašiangové obchôdzky zapísané v roku 2010.

6_4322

Foto: CzechTourism, autor Lukáš Žentel 

Fúkané perličkové ozdoby

Možno si z detstva spomínate na krehké vianočné ozdoby zostavené z maličkých trblietavých perličiek. Vyrábajú sa v Poniklej v podhorí Krkonôš, firma Rautis je jediným výrobcom na svete. Aj vy sa sem môžete vybrať a obdivovať umenie, ktoré bolo takmer stratené. Okrem toho môžete vyskúšať vlastnú fantáziu a zručnosť v kreatívnej dielni alebo si vo firemnej predajni v Poniklej zakúpiť pekný suvenír. Výroba krkonošských ozdôb zo sklenených perál je na zozname UNESCO od roku 2020.

7_4322

Foto: Patrik Borecky

…sokoliarstvo, pltníctvo a mnoho ďalšieho!

Unikátnych tradícií je však oveľa viac! Viete, že české sokoliarstvo je stále živé podobne ako v Mongolsku alebo Katare? Zábavné vystúpenia sokoliarov môžete dnes vidieť na viacerých hradoch a zámkoch. A viete, že sa aktuálne rozhoduje o tom, že na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva bude zapísané aj české pltníctvo? Česká republika má skrátka čo ponúknuť, poznávanie kultúrneho dedičstva tak nikdy neomrzí.

Titulné foto: CzechTourism, autor Lukáš Žentel