Vytlačiť túto stránku

Viete, že Toyota mieri na Mesiac s Lunar Cruiserom

Napísal EF 16. február 2022

Toyota v spolupráci s japonskou agentúrou pre prieskum vesmíru (JAXA) spolu vyvíjajú Toyotu Lunar Cruiser – kozmickú loď s ľudskou posádkou, ktorá bude vyslaná na Mesiac. Do roku 2040 má pomôcť zaľudniť tento zemský satelit a potom uľahčiť aj bývanie ľudí na Marse.

1_mirai_mars

Toyota Lunar Cruiser svojím názvom odkazuje na legendárny model Toyoty - Land Cruiser. Rovnako odvážny musí byť aj v tom najťažšom teréne – na Mesiaci. Toyota Lunar Cruiser má mať veľkosť dodávky, pričom vo vnútri je miesto pre dvoch, v prípade potreby aj pre štyroch pasažierov. Vo vozidle majú byť kozmonauti schopní ostať aj bez špeciálnych oblekov. Jeho konštrukcia má navyše posádke umožniť ľahké nastupovanie a vystupovanie s plnou výbavou. Lunar Cruiser dostane pohon na palivové články – Toyota už má skúsenosti s touto technológiou, čoho najlepším dôkazom je Toyota Mirai druhej generácie, ale aj vodíkové autobusy a nákladné autá. Dolet vesmírneho dopravného prostriedku má byť až 10-tisíc km a Lunar Cruiser bude možné ovládať na diaľku.

2_mirai_mars

Lunárne pilotované vozidlo má byť pripravené na štart do vesmíru do konca tohto desaťročia. Dizajn Lunar Cruiseru vychádza z predpokladu, že ľudia v autách jedia, spia, pracujú a komunikujú v bezpečných podmienkach, a to isté by sa malo dať robiť aj vo vesmíre. „Vo vesmíre vidíme príležitosť na transformáciu. Vstupom do vesmíru budeme schopní vyvinúť komunikačné aj iné technológie, ktoré budú užitočné pre ľudí,“ povedal Takao Sato, vedúci projektu Toyota Lunar Cruiser v japonskej spoločnosti.

Nie sú to iba autá

Toyotou Lunar Cruiser sa však vesmírne inovácie japonského výrobcu nekončia. Gitai Japan Inc., dcérska spoločnosť Toyoty, vyvinula pre Lunar Cruiser robotické rameno, ktorého chápadlo je možné vymeniť a prispôsobiť tak zariadenie rôznym typom práce.

 „Poslať naše autá na Mesiac, to je naša misia. Toyoty jazdia takmer všade, ale zámerom je poslať ich aj tam, kde sme ešte neboli,“ hovorí Shinichiro Noda, inžinier spoločnosti. Toyota už roky odvážne prekračuje rámec automobilového sektora. Vyvinula už jachty, lietadlá aj roboty.

3_mirai_mars

Pre japonský koncern je dôležitá aj ľudská spoločnosť budúcnosti fungujúca na princípoch trvalo udržateľného rozvoja. Toyota preto na úpätí hory Fudži buduje Woven City, experimentálne mesto budúcnosti, kde budú hrať hlavnú úlohu umelá inteligencia, robotika a dopravné technológie poháňané energiou s nulovými emisiami. Práve vo Woven City sa bude testovať systém riadenia autonómnych vozidiel e-Palette, teda verejnej dopravy budúcnosti.

Zdroj foto: TOYOTA