Vytlačiť túto stránku

Viete, čo znamená...

Napísal femme 30. jún 2008

...Jóbova zvesť, záhadný ako sfinga...

Jóbova zvesť. Jób bol biblický muž stelesňujúci dokonalú ľudskú trpezlivosť. Preto sa používa aj slovné spojenie Jóbova trpezlivosť; ale aj ďalšie spojenia, ktorých význam vyplynie z Jóbovho príbehu, napríklad Jóbové rany alebo Jóbovo utrpenie.
...Jób bol bohabojný muž z krajiny Úz, obdarený veľkým majetkom a značným potomstvom. Patril k najvýznamnejším mužom Východu; bol priamy, spravodlivý, bezúhonný... Boh ho však podrobil ťažkej skúške: prišiel o zdravie, deti aj majetok. Jób všetky tieto príkoria tzrpezlivo znášal a Boh ho jedného dňa znovu obdaril zdravím, bohatstvom i deťmi.
Jóbova zvesť teda znamená správu o veľkom nešťastí; Jóbova trpezlivosť označuje naozaj nepredstaviteľnú trpezlivosť s niečim; spojenie Jóbove rany označuje skutočné pohromy a Jóbovo utrpenie znamená obrovské trápenie.

Záhadný ako sfinga znamená, že ktosi sa neprejavuje nijakým spôsobom (nehovorí, čo si myslí; nepodlieha emóciám; navonok neukazuje, čo sa deje v jeho vnútri) a vyvoláva tým dojem tajomnosti, záhadnosti. Mytológia hovorí: Sfinga bola dcérou stohlavého obra a jeho manželky Echidny. Mala podobu obludy so ženskou hlavou, levím telom, vtáčimi krídlami a hadím chvostom. Usídlila sa na vrchu Sfingum pri Tébach, kde ju poslala bohyňa Héra, aby potrestala obyvateľov Téb... Sfinga dávala okoloidúcim Tébčanom jednu neobyčajnú hádanku. Nikto ju však nedokázal uhádnuť a Sfinga všetkých neúspešne hádajúcich zaškrtila a roztrhala. Hádanku rozlúštil až Oidipus. Po jeho slovách sa Sfinga vrhla zo skaly do mora, lebo osud jej určil, že rozlúštenie hádanky neprežije.

1 Komentár

  • Komentár Kokot master %AM, %21 %376 %2021 %08:%okt napísal Kokot master

    Skapte vy bezmocny blby kokoti sa pytam nieco ine

    Zec mi kok pica