Vytlačiť túto stránku

Pôžitky pri víne, pive a v záhradách

Napísal Rakúska Turistika 25. október 2022

V 17 menších historických mestách, ktoré zdobia celé Rakúsko ako dobre ukryté klenoty, sa môžete stať súčasťou dejín, atmosféry, posedení a pohostinnosti mimo ruchu a hektickosti veľkomiest.

251022

Objavte ukryté pamätníky, cisárske tradície a benátsku atmosféru. Na trase Baden – Freistadt – Schärding – Hallein môžete navštíviť menšie historické mestá s pôsobivou minulosťou, ktoré ležia mimo známych turistických chodníkov a ruchu veľkomiest.

Trasa: pôžitky pri víne, pive a v záhradách

•  Trvanie: cca. 6,5 hodín jazdy autom
•  Dĺžka: 438 km
•  Spolkové krajiny: Dolné Rakúsko, Horné Rakúsko a Salzbursko
•  Mestá: 4

 Baden – Freistadt – Schärding – Hallein

Táto trasa nevedie iba cez tri spolkové krajiny – Dolné Rakúsko, Horné Rakúsko a Salzbursko – ale aj cez tri kultúrne oblasti, ktorých význam siaha až za ich hranice. Východiskom je mesto Baden bei Wien, ktoré si vás získa habitom bývalej cisárskej letnej rezidencie (v rokoch 1803 až 1834). Parky a najmä badenské rozárium si určite nesmie nechať ujsť ani jeden milovník záhrad. Cez romantický vinohradnícky región Wachau pokračuje trasa ďalej hornatejšou oblasťou na severe Horného Rakúska do regiónu Mühlviertel, kde sa nachádza mestečko Freistadt. Vyznačuje sa stredovekým jadrom a je centrom pivovarníkov z regiónu Mühlviertel. Keďže pivo je pre obyvateľov Freistadtu nielen nápojom, ale aj životným postojom, nikoho neprekvapí, že Freistadt je poslednou existujúcou pivovarníckou komúnou v Európe. Pivo si môžete vychutnávať i ďalej v barokovom Schärdingu, ktorý si tiež zachováva tradíciu varenia tohto nápoja. Svedčí o tom aj prvá pivovarnícka loď v Európe, ktorá tu zakotvila. Živé centrum mesta s peknými pestrými barokovými domami láka dovolenkárov na prechádzky a oddych. Cieľ trasy – Hallein, sa nachádza južným smerom. Život v tomto bývalom keltskom meste po stáročia určovala ťažba soli, dnes nájdeme na úpätí Dürrnbergu rôznorodú kultúrnu a umeleckú scénu.

Viac o mestách  BadenFreistadtSchärding a Hallein.

Zobraziť trasu Pôžitky pri víne, pive a v záhradách