Vytlačiť túto stránku

Kráľovská bikovačka v okolí juhotirolského Kronplatz

Napísal TS KB 03. jún 2022

Kronplatz/Plan de Corones už dávno nie je len miestom na úžasnú lyžovačku. Asi najnavštevovanejšie stredisko v severnom Taliansku, ktoré sa nachádza v provincii Južné Tirolsko, sa mení po zime na raj cyklistov, avšak ani náhodou nie preplneným. 

Takže stačí, keď zlezie posledný sneh a vy si sem môžete naplánovať hneď od začiatku júna - až do konca októbra perfektnú aktívnu dovolenku na bicykloch.

"Aj v posledných dvoch rokoch boli všetky trasyy plne pripravené s menšími bezpečnostnými obmedzeniami a postupne sa napĺňali. Ľudia sledovali situáciu, získali dôveru a rozhodli sa ísť spontánne bez veľkého plánovania. Veríme, že tento rok bude opäť lepší," potvrdila miestna cyklistická sprievodkyňa Michaela Zingerle. "Kronplatz je najatraktívnejší pre enduro cyklistiku s bicyklami od 140 mm a viac, ale užiť si tu môže každý. Máme tu krásne panoramatické trasy a dole okolo Kronplatzu nájdete pekné okruhy, s ťažšími stúpaniami ale i ľahšie, rovinaté."

kronplartz_1_22

16 trailov, prejdite ich všetky!

Ako si teda vybrať? Najlepšie je jazdiť na všetkom! Kronplatz ponúka 16 trás, z ktorých najdlhšia, 8,6 km dlhá, je Gassl do Olangu, azda najzaujímavejšia trasa Herrnsteig meria 8,1 km s prevýšením 1349 metrov. Vďaka mnohým malým alternatívnym výhybkám je tiež jednou z najkrajších v Alpách. Balvany, korene, štrk, lesné scenérie, výhľady - nechýba naozaj nič...

Väčšina červených a dlhších trás bola postavená pomocou strojov, čierne a kratšie sú poctivou "ručnou prácou" miestnych kopáčov. "Moja obľúbená je Andreasova cesta, dlhá asi dva kilometre na severnej strane, je naozaj zábavná a môžete ju absolvovať i na koniec náročného dňa," odporúča náš sprievodca.

Lanovky na vrchol vedú zo severu z Reischachu (953 m, tradičný výstup na lyžiach), z východu z Olangu (1048 m) a z juhu z priesmyku Furka (1759 m). Odtiaľ premáva bezplatná cyklistická kyvadlová doprava do neďalekého San Vigilio (1201 m) s lanovkou na Piz de Plaies a miestny Skills Park pre začiatočníkov. Permice stoja 41 eur na deň, 90 eur za trojdňovú (možno zvoliť aj štvordňovú) a 29 alebo 63 eur za juniorskú. V dosahu sú najmenej štyri požičovne bicyklov, ktoré poskytujú aj sprievodcov alebo učiteľov. Podrobnosti nájdete na webovej stránke freeride-kronplatz.com , ako aj v aplikácii Kronplatz App.

Zjazd dole na vlastnú päsť alebo prehliadka so sprievodcom

"Cesty zhora nadol určite nájdete aj sami, ale na prehliadky a dlhšie výlety odporúčam vziať si skúseného sprievodcu, ktorý vám ukáže tie najlepšie miesta, ktoré by ste mohli prehliadnuť aj s mapou," hovorí jeden z miestnych cyklistov. Môžete tu vidieť taliansku majsterku v behu na lyžiach Gretu Seiwaldovú, ktorá tu denne trénuje, alebo belgickú legendu, dvojnásobného majstra sveta v maratóne a štvornásobného víťaza Cape Epic, 46-ročného Roela Paulissona, ktorý často býva v Sankt Walburgu, neďalekej Mekke biatlonu (a nadmorskej výške okolo 1 600 m), v Anterselve. Vedie tam aj jeden z mnohých panoramatických okruhov.

kronplatz_2_22

Svoju výpravu môžete načasovať na významné preteky – napr .5. a 6. júla sa tu konajú slávne etapové preteky horských bicyklov TransAlpTour a 3. septembra sa tu uskutoční maratón King Kronplatz. Ak by vám táto obrovská ponuka nestačila, alebo by ste mali viac času ako zvyčajne, len kúsok od vás sa nachádza Alta Badia, Seiser Alm alebo Val Gardena, ďalšie skvosty pre cyklistov.

Relaxujte v Aquapura Spa wellnese a jedzte v reštaurácii 7 summits slow food

Kvalita zážitkov z jazdy na bicykli sa zvýši aj s dochádzaním alebo ubytovaním. Falkensteiner Hotel Kronplatz, ktorý sa nachádza len pár krokov od dolnej stanice lanovky v Rieschachu, sa zdá byť ideálnym tipom na Vašu cestovateľskú základňu. Je to prvý aktívny päťhviezdičkový hotel rodinnej hotelovej skupiny, ktorá má dva hotely aj v Českej republike. Jeho symbolické motto Vitajte doma vás bude sprevádzať počas celého pobytu. Vyhlásené wellness centrum Aquapura Spa s rozlohou 1400 m2 slúži na regeneráciu, môžete sa tiež opaľovať vonku pri bazéne. Hotel ponúka aj slušnú 12-metrovú lezeckú stenu pre spestrenie a tí, ktorí rýchlo vylezú nahor, môžu vyhrať fľašu nápoja podľa vlastného výberu. Kuchyňa, pripravovaná v štýle  7 Summits Slow Food, je naozaj vynikajúca... Okrem toho si v rámci programu Concierge Experience môžete dohodnúť stretnutie so zaujímavou osobnosťou - skúste sa opýtať na Paulissena!

falkensteiner_3_22

Falkensteiner Kronplatz má štatút len pre dospelých, t. j. nepočuť tu detské švitorenie. Ak chcete ísť na Kronplatz za zážitkami s celou rodinou, ubytujte sa vo Falkensteiner Family Resort Lido, ktoré je vzdialené len desať kilometrov naspäť od Kronplatz, smerom k brennerskej diaľnici. Na druhej strane je to exkluzívny rodinný raj, ktorého celá prevádzka vrátane vodného sveta, mnohých atrakcií a spôsobu stravovania je zameraná na rodinnú klientelu.

falkensteiner_4_22

Rozmach elektrobicyklov neobišiel ani Kronplatz. Či už rozširujú možnosti pre menej fyzicky zdatných, alebo pre jazdcov so skúsenosťami. V posledných rokoch sa počet e-bikov a kvalitných eMTB v požičovniach zvýšil o viac ako 80 % a svoje služby na nich ponúkajú aj mnohí cyklosprievodcovia. Masív Dolomitov zdobí aj 20 horských chát a občerstvení vrátane známej reštaurácie AlpiNN na vrchole (2275 m) alebo o desať metrov nižšie v budove starej lanovky, ktorá je spoločná s Múzeom horskej fotografie Lumen. Len pár krokov od hotela sa nachádza slávny zvon Concordia 2000. Jedno zo šiestich Messnerových múzeí, Corones, navrhla do skaly architektka Zaha Hadid. Takže jeden deň môžete absolvovať zjazd na bicykli a druhý deň sa zase môžete vydať na vrcholovú túru a pozrieť si miestne pamiatky.

Zdroj foto: Kronplatz/Plan de Corones, FALKENSTEINER/HOTELS & RESIDENCES