Vytlačiť túto stránku

Objavte nové turistické atrakcie a folklórne tradície Podpoľania

Napísal TS OOCR 09. máj 2022

Pokračovať v budovaní cyklotrás a turistických chodníkov, podieľať sa na propagácii cestovného ruchu a podporovať kultúrne a spoločenské podujatia v regióne chce aj v tomto roku Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Podpoľanie.

hrinovske_lazy_22

Letné lyžovanie na svahu

Na Podpoľaní sa už na jún pripravuje veľkolepé otvorenie letného lyžovania na svahu pri Hoteli Zerrenpach priamo v obci Látky. Azda najzaujímavejším lákadlom pre turistov je úprava lyžiarskeho svahu s možnosťou využívať ho celoročne. Návštevník si tak bude môcť priamo v regióne pod Poľanou zalyžovať na upravenom lyžiarskom svahu už aj v letných mesiacoch. Pre fungovanie letného lyžovania a off roadového kolobežkovania sme upravili svah, aby sa dal používať od mája až do októbra. Vytvorili sme bezpečné prístupové koridory na svah, osadili sme edukatívne tabule a  zakúpili sme letné lyže do požičovne,“ uviedol starosta obce Látky Mário Kubiš, ktorý je jedným z iniciátorov projektu. Upravený svah bude od júna slúžiť návštevníkom pre účely letných športov ako je letné lyžovanie a off road kolobežkovanie.

Objavujte región Podpoľanie na dvoch kolesách. Šetrne k prírode a s vetrom vo vlasoch

Zo sedla bicykla majú cyklisti možnosť prebádať unikátne skalné masívy, kopce, vrchy, meandre, tiesňavy, prekrásnu faunu i neobyčajnú flóru a tiež množstvo iných nenapodobniteľných zátiší nachádzajúcich sa len na Podpoľaní. V regióne bude v lete k dispozícii na zapožičanie 18 bicyklov, ktoré zakúpila OOCR TNP.

Prespite takmer pod holým nebom v srdci divokej Poľany. Objavte čaro útulne

Útulňa na Javorinke je novootvorený objekt slúžiaci pre turistickú verejnosť na prenocovanie vo vlastných spacákoch a načerpanie nových síl pri potulkách Poľanou. Nesie meno Poľana. Ako sa hovorí „Dobrých ľudí sa všade veľa zmestí“, no pre lepší komfort sú priestory koliby určené na prenocovanie pre 15 osôb. V útulni nájdete okrem lavíc a stola aj piecku, na ktorej si môžete niečo chutné a „tradičnô“ uvariť. Obnovu a rekonštrukciu iniciovalo mesto Hriňová v spolupráci s OOCR TNP a dobrovoľníkmi. Miesto v útulni je možné si zarezervovať prostredníctvom rezervačného systému na stránke mesta Hriňová. 

utulna_javorinka_22

Najväčšia oslava folklóru opäť po dvoch rokoch roztancuje Detvu

Po dvojročnej prestávke ožijú v lete aj najväčšie Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve. Podujatie sa uskutoční 8.-10. júla v tradičnom folklórnom duchu. Detva v tieto dni naplno ožije hudbou, spevom a sviatočnou atmosférou. Na scéne detvianskeho amfiteátra, ktorá patrí medzi najpôsobivejšie scény v prírode, odznie množstvo scénických programov. Ich základom je najmä tradičná ľudová kultúra stredného Slovenska, jej hudobno-spevné, tanečné prejavy a zvykoslovie.

Žijúce folklórne tradície

-       REGIÓN PODPOĽANIE je zapísaný v povedomí širokej verejnosti ako svojrázny región s jedinečnou ľudovou kultúrou, zvykmi a tradíciami.

-       Vyniká tanečným i hudobným folklórom, salašníckou kultúrou, typickým krojom a nástrojmi akým je fujara, či valaška.

-       Fujara: človek, ktorému záleží na prírode dokáže vytvoriť tak čarovný hudobný nástroj spätý s tradičným, ktorý neprepája len Podpoľancov, ale stal sa neodmysliteľnou súčasťou svetoznámeho obrazu Slovenska.

-       Krivou ihlou dodnes podpolianske vyšívačky premieňajú čisté plátno na farbami žiariaci unikát. Par excellence medzi umením je Detvianske ľudové umenie.

-       Opáč Podpoliansku náturu: umožní nahliadnuť návštevníkom do minulosti a „pričuchnúť“ si k žijúcim tradíciám ľudovej kultúry. Zážitok ponúkame cez cestovnú kanceláriu Za horami, za dolami.

Zdroj foto: OOCR TNP