Vytlačiť túto stránku

Začali to bankoví lupiči v maskách Jamesa Bonda. Krimi Zóna smrti

Napísal Milan Buno, knižný publicista 25. marec 2023

Celé sa to začína veľmi čudnou bankovou lúpežou, do ktorej je zapletený James Bond. Teda herci, ktorí hrali agenta 007 - od Seana Conneryho, cez Timothy Daltona, až po Daniela Craiga a Pierca Brosnana. To je nové krimi Zóna smrti zo série Washington Poe a Tilly Bradshawová.

ikar_250323

Ikar, M.W. Craven

Detektív seržant Washington Poe bojuje na súde proti nútenému vysťahovaniu zo svojho milovaného domčeka na samote, keď ho náhle odvolajú k prípadu muža, ktorého ubili na smrť bejzbalovou pálkou v zapadnutom bordeli. Poe je zmätený – on loví sériových vrahov, a toto vyzerá na tuctovú vraždu rukou pasáka. Jeho účasť si však osobne vyžiadali ľudia, ktorí radšej zostávajú v ústraní...

Keď sa Poe a spoločensky neobratná programátorka Tilly Bradshawová začnú vŕtať v prípade, vynoria sa pred nimi zdanlivo nezodpovedateľné otázky:
Prečo na minulosti obete, ktorá prešla previerkami najvyššieho stupňa pre strategicky dôležitú prácu, nič nesedí?
Prečo zostala na mieste vraždy drobná dekorácia a prečo ju niekto z vyšetrovateľov ukradol?
Aká je súvislosť medzi vyšetrovanou vraždou a bezchybne vykonanou bankovou lúpežou spred troch rokov, pri ktorej nebolo nič odcudzené?

Zóna smrti je vynikajúca detektívna skladačka, ktorá najmä od polovice naberá na obrátkach a zažijete divokú jazdu. Je to ten typ kníh, ktorý baví čítať, vychutnávate si dejové zvraty, zápletku, postavy, ich vzťahy a prostredie.

M.W.Craven píše skvelé detektívky a svoje majstrovstvo dokazuje aj vo štvrtej knihe. Jeho trileri sú lahôdkami – sú premyslené, pútavé, so zaujímavým pozadím, pričom informácie dávkuje postupne, rozumne, aby nezahltil, ale ani nenudil. Logicky skladá puzzle, jedna stopa a indícia k druhej, preverovanie, pátranie a overovanie...detektívka, ktorá vás rozhodne bude baviť.

Tilly je geniálna a zároveň milo nešikovná v medziľudských vzťahoch. Jej hlášky si musíte zamilovať. Takisto otcovský dohľad Poa nad ňou, vzájomná podpora týchto postáv, ich zohratosť...

Pozrite si video s autorom M.W.Cravenom:

M. W. Craven sa narodil v Carlisli, ale vyrástol v Newcastli, kde ako šestnásťročný narukoval do armády. Nasledujúcich desať rokov cestoval po svete a v roku 1995 armádu opustil, aby vyštudoval sociálnu prácu so špecializáciou na kriminológiu a zneužívanie psychotropných látok. Po tridsaťjeden rokoch sa vrátil do Cumbrie, zamestnal sa ako probačný pracovník vo Whitehavene a postupne sa vypracoval na riaditeľa odboru.

Po šestnástich rokoch sa rozhodol pre zmenu a stal sa spisovateľom na plný úväzok. Dnes ho k skúmaniu myšlienok zločincov vedú celkom iné dôvody.
Na Slovensku sme sa s jeho dvojicou vyšetrovateľov po prvý raz stretli v knihe Bábkové divadlo. Napínavý príbeh, pri ktorom vrela krv v žilách, predstavil dvojicu nekonvenčných vyšetrovateľov. Vo vydavateľstve Ikar nasledovali Čierne leto, hit Kurátor a teraz teda Zóna smrti.