Vytlačiť túto stránku

Knižná séria Filmové miesta pokračuje ...

Napísal NK 27. november 2022

Prechádzka filmovým Slovenskom pokračuje. V novembri sa na pultoch kníhkupectiev objavil očakávaný druhý diel knižnej série Filmové miesta. Prechádzka po Slovensku z pohľadu slávnych filmových scén a rôznych prepojení na filmy a filmové osobnosti tentoraz začína na východnom Slovensku.

Postupne prechádza cez srdce Slovenska a vysoké Tatry na Kysuce, zaujímavé aj nenápadné miesta Žilinského kraja a končí na južnom a západnom Slovensku. Už minuloročná prvá kniha zaujala čitateľov, fanúšikov spoznávania Slovenska a filmových divákov. Inak tomu nemôže byť ani pri jej pokračovaní.

filmove_miesta_2_22

Filmové miesta a ich pokračovanie

prvá kniha dokázala, že je možné na slovenské regióny, obce a mestá pozerať aj inak. O niečo atraktívnejšie sa nám môžu zdať pri spoznávaní ich filmového významu. Ulice, domy, či objekty, ktoré použili do slávnych filmov režiséri a filmoví architekti nás na chvíľu môžu vrátiť časom do roku vzniku filmu. Občas sú miesta upravené rekvizitami, inokedy sú ponechávané vo svojej originálnej podobe. Hovoriť pritom môžeme o malých slovenských filmov rovnako ako o filmoch veľkého nablýskaného Hollywoodu, alebo streamovacích služieb.

Prírodné miesta ako Lúčanský vodopád, Súľovské Skaly, alebo Tomášovský výhľad sú slávne a krásne aj bez filmu. Spoznať však počet diel kinematografie a rôznych scén, kde sú takéto miesta súčasťou scény, môže byť zážitkom. Zážitkom je pritom aj samotné spoznávanie slávnych mien, hercov a režisérov, ktorí sa mohli pohybovať na niekedy zdanlivo nezaujímavom mieste. Celá knižná séria Filmové miesta tak návštevníka sprevádza presne po tých miestach, aké oslovili svet filmu. V druhom diely nachádza priestor viacero miest v srdci Slovenska, Košice, Prešov, ale tiež Komárno, Žitný ostrov, Skalica, Modra, Stará Turá alebo mnohé lokality Žilinského kraja.

Film a jeho zaujímavosti

Koncept kníh Filmových miest pritom nie je len o samotnom Slovensku a lokalitách významných pre film. Prináša pohľad na dôležitosť niektorých filmových profesií, spôsob, akým filmová scéna vzniká a čo si vyžaduje. Nahliadnuť do zákulisia filmu máme možnosť aj pomocou mnohých postrehov a zaujímavostí. Kniha prezrádza náročnosť výberu filmových lokácií a umenie strihu, ktoré umožňuje poskladať viacero miest do jediného celku.

Opäť dostáva priestor región Kysuce, predovšetkým vďaka niektorým novinkám. Podobne je tomu tak aj v prípade Vysokých Tatier, ktoré už mali svoj priestor v prvej knihe Filmové miesta (2021). Naše veľhory však v posledných dvoch rokoch hostili filmárov z viacerých významných televíznych, seriálových a filmových štábov. Zoznam filmov nakrúcaných vo Vysokých Tatrách tak rozšírili aj také hity ako novinka z univerza vytvoreného J.K. Rowlingovou, horor Red Blood Sky, vianočná rozprávka Chlapec, ktorý sa volá Vianoce, alebo mnoho iných filmov a seriálov širšieho spektra žánrov. Tie nemožno ponechať bez povšimnutia.

Krásna kniha a niekoľko svedectiev

Filmové miesta (2. diel) je krásnou knihou pre filmového nadšenca, záujemcu o spoznávanie Slovenska a aktívnu turistiku. Ponúkne množstvo zážitkov, faktov a poznatkov. Nezabúda na osobnosti, ktoré sú na dané miesta prepojené a odkrýva aj tie súvislosti, ktoré mohli zostať  zabudnuté.

V knihe sa objavuje aj niekoľko filmových zaujímavostí, na ktoré sa takmer zabudlo. Vďačím za nim predovšetkým pamätníkom, potomkom osobností a ľuďom, ktorí sa na niektorých častiach mohli podieľať so zaujímavými svedectvami. Vďaka tejto knihe by tak niektoré milé fakty už nemali upadnúť do zabudnutia,“ hovorí autor knihy Tomáš Galierik, špecialista na filmový turizmus. Ten myšlienke propagácie Slovenska, mimo iných spôsobov aj cez filmové miesta, zasvätil niekoľko rokov života. Projekt knižných filmových miest pritom víta aj samotné prostredie filmovej výroby a do knihy niektorí filmoví tvorcovia aj prispeli.

Foto: autor s knihou

Knihu uviedli do života počas novembra v meste Svätý Jur na mieste, v ktorom len nedávno nakrúcala súkromná televízia nový mysteriózny seriál. Filmové miesta 2. vychádzajú samostatne, ale rovnako tak aj v spoločnom sete s prvou knihou pod názvom Filmové Slovensko. Ide o limitovanú edíciu v spoločnom obale, s ktorou sa môžeme zoznámiť v niektorých kníhkupectvách alebo v online ponukách.

Informácie o autorovi

Tomáš Galierik študoval na UKF v Nitre kulturológiu a riadenie turizmu. Bol súčasťou niekoľkých online magazínov a periodík a takmer desaťročie strávil v oblasti zahraničného cestového ruchu zameraného na Afriku a Európu, čiastočne aj Ameriku. Vo svete navštívil viacero krajín na štyroch kontinentoch aj v rámci jeho dokumentácie svetového filmového turizmu. Mimo knižnej série Filmové miesta je autorom fantasy príbehu pre mladšieho čitateľa Linda a kľúč od Andary, ktorého pokračovanie je naplánované na rok 2023.

Facebook stránky autora:  https://www.facebook.com/tgalierik/

Instagram autora:  https://www.instagram.com/tomi.gali/