Vytlačiť túto stránku

Od objavenia Ameriky k Tolkienovej múze

Napísal Milan Buno, knižný publicista 22. máj 2022

J.R.R. Tolkien na Islande nikdy nebol – a počas svojho života sa tam nikdy nedostal –, ale obdivoval stredoveké príbehy tohto národa, ktoré opisovali krutých kráľov, krutých Vikingov a kruté mýtické bytosti.

ss_220522

Čítal po islandsky takmer plynulo a často sa rozprával s Arndis, zvyčajne keď bola jeho manželka Edith mimo dosluchu. „Nemala rada, keď sa v dome hovorilo tajným jazykom,“ spomínala neskôr Arndis...

Ako Island zmenil svet je pútavé rozprávanie o tom, ako maličký ostrov uprostred Atlantiku po stáročia ovplyvňoval svet.

 „Islanďan Egill Bjarnason nás v tejto knihe pozýva na svižnú a divokú jazdu naprieč vyše tisícročnou históriou – od objavenia Ameriky k Tolkienovej múze, od Francúzskej revolúcie po let NASA na Mesiac, od zrodu Izraela po prvú prezidentku na svete -, aby nám ukázal inšpiratívne dedičstvo svojho rodného ostrova,“ tvrdí spisovateľka Nancy Marie Brown.

Kniha Ako Island zmenil svet vás vezme na kuriózne putovanie históriou, aby im ukázala úlohu Islandu v pestrej škále udalostí, ktoré hýbali dejinami - od Francúzskej revolúcie cez vznik štátu Izrael až po pristátie na Mesiaci.
Malý národ malého ostrova sa znovu a znovu ocital v úzkom vzťahu s dejinnými zvratmi, ktoré formovali svet do podoby, v akej ho poznáme dnes. Dozviete sa, ako to všetko prebiehalo, a navyše sa pri tom výborne zabavíte!

Pozrite si, čo o knihe hovorí sám autor:

Možno viete, možno nie - dejiny Islandu sa začali pred 1 200 rokmi, keď istý frustrovaný vikinský kapitán a jeho neschopný navigátor narazili na súš uprostred severného Atlantiku. Odrazu ostrov nebol už len hniezdom rybárov dlhochvostých. Vyrástol na ňom národ, ktorého diplomati a hudobníci, námorníci a vojaci, sopky a rastliny nenápadne a nezvratne menili svet.

Egill Bjarnason je islandský novinár. Jeho reportáže o Islande vychádzajú v renomovaných periodikách ako The New York Times, National Geographic a Lonely Planet. V súčasnosti prednáša na Islandskej univerzite v Reykjavíku.

Odporúčame prečítať, ak máte radi knihy na štýl Billa Brysona (Ľudské telo, Stručná história takmer všetkého) alebo Tima Marshalla (V zajatí geografie).
Autor má evidentne zmysel pre humor, dobrý štýl písania.