Vytlačiť túto stránku

Svet farieb I.

Napísal femme 16. november 2022

Odmietate uveriť významnému vplyvu farieb na ľudský organizmus? Nedá sa nič robiť, vaša chyba. Kto uverí, ten iba získa. Poznatky o povzbudivých a liečivých účinkoch farieb sú staré ako ľudstvo samo. No veriť jednoduchým veciam je niekedy zložité...

farby_1122

Skúste však zabudnúť na predsudky a rozohrajte veľkú hru s farbami!

Červená farba je nositeľom energie, symbolom aktivity, silnej vôle a emocionality. Túto farbu obľubujú ľudia so sklonom k dominancii a spontánnosti.

+ P o z i t í v a : Červená farba vám pomôže pri nedostatku energie, rozhodnosti alebo strachu. Povzbudí tiež zlý krvný obeh a prispeje k vybalansovaniu nízkeho krvného tlaku. Červenou by sa rozhodne mali obklopiť ľudia trpiaci zimomravosťou.
– N e g a t í v a : Červená farba je veľmi silná, dráždi nervový systém a u ľudí s nervovými ochoreniami môže podnietiť agresivitu až zúrivosť. Pre cholerikov a "srdciarov" teda platí - STOP červenej! No ani v prípade zdravých ľudí nesmie byť červená v jasnej prevahe a oblečenie, ako aj zariadenie bytu treba vyvážiť modrou a zelenou. Nadmiera červenej farby tiež podporuje necitlivosť, netrpezlivosť, sebectvo a panovačnosť. Úplne nevhodná je pre posteľnú bielizeň!


Oranžová farba je optimistická, priateľská, "kontaktná" farba mladosti, hravosti a túžby po nových zážitkoch. Obľubujú ju ľudia, ktorým nechýba sebadôvera, entuziazmus a guráž.

+ P o z i t í v a : Oranžová farba pôsobí veľmi dobre na nedostatočné trávenie, nechutenstvo, astmu a kŕče. Podnecuje radosť zo života, vieru v budúcnosť, hľadanie nových zmyslov vlastného bytia. Na rôzne konkurzy a do práce sa preto odporúča nosiť aspoň menší doplnok oranžovej farby - šatku, jantárový šperk a podobne.
– N e g a t í v a : Oranžová je rovnako ako červená veľmi silnou farbou; ak jej je priveľa, môže dráždiť a vyvolávať nevraživosť, povrchnosť, pôžitkárstvo a lenivosť.


Žltá farba je symbolom inteligencie, jasného myslenia, osvietenosti, spoločenskosti a samostatnosti. Obľubujú ju ľudia srdeční, veľkorysí, talentovaní a rozhľadení.

+ P o z i t í v a : Žltou farbou možno potlačiť trému, nesústredenosť, nedostatok sebavedomia a melanchóliu. Táto farba podporuje kreativitu a preto je mimoriadne vhodná do študovní, pracovní a priestorov určených na spoločenský život. Žltá tiež pomáha pri cukrovke, kožných problémoch, vyčerpaní a zápche.
– N e g a t í v a : Žltej farbe sa treba vyhnúť pri prepracovanosti, strese, nespavosti, nepokoji, popudlivosti a sklonom k nadmernej kritike. V žiadnom prípade by nemala vládnuť v spálni!