Vytlačiť túto stránku

10 zaujímavostí o zlate, ktoré ste možno nevedeli

Napísal JN 13. marec 2022

Ťažko hľadať blyšťavejší, trvanlivejší a tradičnejší symbol bohatstva, než akým je zlato. Veď tento žiarivý kov fascinuje ľudstvo už celé tisícročia – a čím stúpa jeho rýdzosť, tým stúpa aj takzvaná zlatá horúčka. Tradičné je zlato aj z pohľadu investície, na rozdiel od iných komodít totiž nestráca na hodnote.

zlato_2020

 A čo viac, spája v sebe množstvo pôsobivých zaujímavostí...

Návrat do minulosti

Zlato sa vo svojich náleziskách vyskytuje v podobe čistého kovu. Vďaka tomu nikdy neboli žiaduce náročné technológie k jeho získaniu. Preto niet divu, že opracované zlato sa objavuje už v nálezoch z doby 6000 pred našim letopočtom. V obľube ho mali hlavne starí Egypťania. Len v slávnej Tutanchamónovej hrobke sa ho našlo 9 ton.

Zlato v oceánoch

Odhaduje sa, že v moriach a oceánoch sa nachádza až 20 000 ton zlata, teda že každý liter vody obsahuje zhruba 13 miligramov tohto drahého kovu. Nápadov, ako zlato od vody oddeliť, zaznelo v minulosti už veľa, žiadny z nich sa však doteraz neosvedčil ako ekonomicky zárobkový a efektívny.

Nehrdzavie, nestráca lesk a nekoroduje

Zlato nehrdzavie a v podstate je nezničiteľné, rozpustí sa len v roztoku lučavky kráľovskej alebo v kyanide draselnom, podmienkou je prítomnosť vzduchu pri tejto chemickej reakcii. Odolá však akejkoľvek kyseline alebo soli, snáď aj preto je označované za „večné“. Zlato je tiež veľmi kujné, pretože jeden jediný gram tohto kovu by sa dal roztepať do plechu o ploche jedného metru štvorcového.

Zlatá, modrá aj purpurová

Zlato nemusí byť len klasicky žlté, existuje množstvo rôznych zliatin. Tak napríklad purpurové vzniká zliatinou zlata a hliníku, červené je kombináciou zlata a medi, naopak modrý odtieň sa získava zliatinou zlata a ocele. Biele zlato vzniká väčšinou pridaním paládia, ktoré prírodné zlato intenzívne odfarbí.

Najväčšia zlatá tehlička

Vôbec najťažšia zlatá tehla má rovných 250 kilogramov a japonská spoločnosť Mitsubishi Materials Corporation ju nechala odliať 11. júna 2005. Ani tak ťažká tehla mimochodom nemá nijak monštruózne rozmery – ide „len“ o 45,5 x 22, 5 x 17 cm.

14, 18 alebo 22 karátov?

Rýdze zlato má 24 karátov. V tejto podobe je ale príliš mäkké a na výrobu šperkov nepraktické. Preto sa obvykle mieša s inými kovmi, aby získalo vyššiu tvrdosť. V Ázii sa používa pre zlaté šperky 22-karátové zlato, zatiaľ čo na západe je obvyklé 14-karátové. 18-karátové sa využíva pre pozlátené šperky.

Hodiny k nezaplateniu

Najdrahším výrobkom zo zlata sú vreckové hodinky Patek Phillipe, ktoré sa v roku 2014 predali prostredníctvom aukcie za 24,4 miliónov dolárov. Najčistejšie vyrobené zlato sa pýši rýdzosťou siedmich deviatok – 999,9999 a používa sa k chemickým účelom.

Tehličky, mince alebo medaile?

Investícia do trblietavého kovu sa bezpochyby vyplatí. Ide o sto rokov preverenú, nestarnúcu, a naviac v podstate nezničiteľnú hodnotu, ktorej cena z dlhodobého hľadiska stále rastie. Cenné sú však nielen tehličky, ale aj medaile alebo mince. „Nie je sa čomu diviť, mince v sebe nesú nielen hodnotné umelecké dielo, ale tiež mapujú časovú os ľudstva,“ vysvetľuje Jaroslav Černý, marketingový manažér Českej mincovne. Vôbec najdrahšou mincou sa stalo zlatých dvadsať dolárov, ktoré boli v aukčnej sieni Sothebys and Stacks v New Yorku vydražené za neuveriteľných 7 590 000 amerických dolárov.

Zlato vo vesmíre

Zlato si cenia aj astronauti – avšak nie z estetického, ale predovšetkým  z praktického hľadiska. Priezory v ich helmách sú zvnútra potiahnuté tenkou zlatou fóliou, ktorej zmyslom je chrániť zrak astronautov pred slnečným žiarením, ktorého účinky sú mimo atmosféru našej planéty doslova smrtiace.

TIP: Ak túžite po investícii s tradičným symbolom Slovenska, Česká mincovna si pre vás pripravila investičnú mincu Orol 2021. Reverznej strane kraľuje orol skalný, ktorý je symbolom Tatier, ktorého dopĺňa v pozadí za ním horský štít Kriváň. Averzná strana je posiata ornamentami čičmanského vzoru, ktorý je typickým doplnkom slovenskej ľudovej architektúry. Vďaka umeleckému spracovaniu môže byť minca využitá aj ako originálny a hodnotný darček napr. k narodeninám, narodeniu dieťaťa, promócii či svadbe. Pre viac informácií navštívte web: www.ceskamincovna.sk