Veľkonočné tradície zo všetkých kútov sveta

Napísal Kristína Chudá 11. apríl 2022

Tak, a už je tu Veľká noc! Začína Kvetnou nedeľou a končí tou Veľkonočnou. Medzi nimi sú ďalšie dni, ktoré majú svoje vlastné meno - Zelený štvrtok, Veľký piatok a Biela sobota. U nás do Veľkej noci zahŕňame ešte aj Veľkonočný pondelok.

vn_svet_zvyky22

Ale prečo je Veľká noc každý rok v iný termín? Za to môže židovský sviatok Pesach, ktorý je pohyblivý a práve preto je aj pohyblivý výpočet Veľkej noci, keďže Ježiš pri poslednej večeri v podstate s učeníkmi oslavoval práve tento židovský sviatok. Na základe neho sa potom počíta smrť Ježiša a jeho vzkriesenie, ktoré je hlavnou myšlienkou oslavy Veľkej noci.

Vo svete je množstvo krajín, kultúr a spoločenstiev, ktoré majú vlastné a možno aj ojedinelé spôsoby ako osláviť Veľkonočné prázdniny svojimi vlastnými tradíciami. Niekde sa jedia čokoládové zajačiky, „bijú a oblievajú“ sa ženy, inde sa hľadajú schovávané veľkonočné vajíčka a v ďalšom kraji sa púšťajú šarkany. Tieto sviatky sa totiž vždy prelínali s oslavou jari, ktoré pôvodne oslavovali pohanské národy. Po pokresťančení však tieto ľudové zvyky dostali často nový náboženský význam. Pozrime sa na zaujímavé svetové tradície.

PACIFICK

Pacifik je domovom tisícov ostrovov. Krajiny v Tichomorí, ako je Austrália či Nový Zéland majú svoje, trocha iné, veľkonočné tradície a čo je zaujímavé, aj iný čas. Ako je to možné? Keďže sú obe krajiny na južnej pologuli, Veľká noc sa u nich v podstate oslavuje na jeseň a tunajší, ktorí sa nazývajú „Kiwi“, počas Veľkej noci jedia horúce krížové buchtičky.

Aj keď si Veľkú noc zvyčajne spájame my Európania s obrázkami či figúrkami roztomilých králikov, niektorí Austrálčania figúrky králikov vôbec nepoužívajú, pretože sú považovaní za škodcov. Oveľa radšej Veľkú noc využívajú na oslavu ohrozeného austrálskeho zvieraťa zvaného bilby. Má dlhé uši a vyzerá podobne ako králik, takže zvieratko nazývajú „Easter Bilby“.

Veľkonočný týždeň je plný cirkevných aktivít na Vanuatu, čo je súostrovie nachádzajúce sa v južnom Pacifiku. Úžasný východ slnka na Veľkonočné ráno, slávenie Veľkého piatku či Veľkonočného pondelka, to sú sviatky, kedy sa ľudia družia a radujú.

AFRIKA

Veľká noc sa vo veľkej miere slávi v kostoloch po celej Afrike od štvrtka pred Veľkou nocou (nazývaného „zelený štvrtok“) do Veľkonočnej nedele. Kostoly sú často zdobené látkami, na ktorých sú motýle, kvety a iné prenádherné ozdoby. Bohoslužby sú najdôležitejšou súčasťou Veľkej noci v celom regióne a ľudia navštevujú veľkonočné vigílie, aby oslávili Ježišovo zmŕtvychvstanie.

Večer pred Veľkou nocou majú kresťania bdenie, ktoré začína pochmúrne; ale keď príde ráno, vypukne tanec a hudba. V  Etiópii kresťanské cirkvi oslavujú Faskiu, čo je 55 dní pred Veľkou nocou a je to pre tunajších ľudí väčší sviatok ako Vianoce. Počas tohto sviatku sa ľudia 55 dní postia, teda žiadne mäso a živočíšne produkty.

V Južnej Afrike bol deň po Veľkej noci oficiálne uznaný ako „Deň rodiny“ v 90. rokoch. Pôvodne sa sviatok nazýval „Veľkonočný pondelok“ a bol určený na to, aby sa ľudia zotavili z veľkonočných víkendových slávností.

ÁZIA

Veľká noc je hlavným náboženským sviatkom na Filipínach, ktoré sú domovom viac ako 7 000 ostrovov! V tejto krajine sa počas Veľkej noci konajú dve procesie – muži sú v jednej procesii a nasledujú obraz Ježiša, ktorý vstal z mŕtvych, zatiaľ čo ženy tvoria ďalšiu procesiu a nasledujú Ježišovu matku Máriu, ktorá má na sebe čierny závoj. Obe skupiny sa stretávajú v kostole ako symbol Ježiša utešujúceho Máriu po tom, čo vstal z mŕtvych. Potom dievčatá, ktoré sú na Veľkú noc prezlečené za anjelov, zložia Máriin závoj (nazývaný jahňacina) a ľudia začnú oslavovať!

EURÓPA

Ľudia v Nemecku milujú zdobenie vajíčok. Na Veľkú noc ich dokonca povesia na konáre stromov. V Poľsku sa rodiny stretávajú, aby oslávili sviatok a jedli výdatné veľkonočné raňajky. Najznámejšou časťou poľskej Veľkej noci je však „babka“ teda chlieb, ktorý má tradične navrchu hrozienka a tenkú polevu. Na Veľkonočný pondelok sa vo Francúzsku stane niečo jedinečné. Dobrovoľníci vo francúzskom meste Bessières sa stretávajú, aby uvarili obrovskú omeletu. Na vytvorenie tejto obrovskej omelety sa použije niekoľko tisíc vajíčok. Tradícia hovorí, že Napoleon a jeho armáda jedného dňa cestovali cez juh Francúzska a zastavili sa v tomto malom meste. Jedli tam omelety a Napoleonovi sa tak zapáčili, že nariadil obyvateľom mesta, aby si na druhý deň pozbierali vajíčka a pripravili pre jeho armádu obrovskú omeletu. A zaujímavý fakt: Mesto má túto tradíciu už od roku 1973!

AMERIKA

Keďže Amerika zahŕňa Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, existuje veľa rôznych veľkonočných tradícií a osláv. Na Bermudách ľudia na Veľký piatok radi púšťajú šarkanov. Tradícia začala, už ani nevieme ktorý rok sa písal. Učiteľ chcel pomôcť svojim študentom dozvedieť sa niečo viac o Ježišovi vystupujúcom do neba. Vzal teda šarkana ozdobeného Ježišovou tvárou a nechal ho vzlietnuť do neba. Kolumbijský veľkonočný týždeň je v znamení voľna. Oslavuje sa v celej krajine, niektorí cestujú z väčších miest do menších kolumbijských miestečiek na tradičné procesie počas Veľkonočného týždňa a chcú si užiť tú pravú atmosféru vyzdobených kostolov.

A samozrejme, v Spojených štátoch sa Veľká noc tradične oslavuje bohoslužbou, hľadaním plastových vajíčok, farbením skutočných vajíčok a jedením množstva sladkostí. Podľa National Retail Federation Američania v roku 2018 skutočne minuli 2,6 miliardy dolárov na sladkosti.

Veľká noc u nás:

V kresťanských rodinách je Veľká noc mimoriadne posvätný a dôležitý sviatok. Hlavne jedlo je veľmi bohato pripravované, keďže na Zelený štvrtok sa končí obdobie 40 dňového pôstu. Veľký piatok sa trávi v kruhu rodiny v komornej atmosfére. Na Veľkonočnú nedeľu ide celá rodina do kostola, na omšu, kde si nechá vysvätiť svoj slávnostný nedeľný obed. V pondelok je sviatok všetkých mužov, ktorí celý deň cestujú po návštevách a oblievajú či šibú ženské príbuzenstvo, susedstvo a známe.

Je zaujímavé, ako naša krajina spojila dva rôzne ľudové zvyky, máme totiž na Veľkonočný pondelok českú pomlázku, ktorú u nás voláme šibačkou. Od regiónu k regiónu sa to mení, avšak k Veľkonočnému pondelku na väčšine územia patrí aj poľský Smingus-Dyngus, teda naša oblievačka. Vžité sú aj symboly Veľkej noci či už maľovanie vajíčok, teda kraslíc, ktoré dostane úspešný šibač. Starší aj mladší šibači sú odmenení aj finančnou odmenou, prípadne sladkosťami. Muži sú pohostení aj alkoholom. K jarným symbolom Veľkej noci patrí jedlo, ale aj bahniatka a barančeky. Barančeky sú využité aj inak ako baraním mäsom. Obľúbeným je totiž sladký koláč, ktorý sa formuje do podoby ležiaceho barančeka.


https://www.wycliffe.org/blog/featured/how-easter-is-celebrated-in-countries-around-the-world

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.